Programkereső

Nemzetközi Macskakiállítás Fehérváron

  • 2017.09.28.

Igazi doromboló művészek lepik el Székesfehérvárt október 13-15. között. A helyszín a Ligetsori Lakeside Hotel.

Egy igazán különleges alternatív program várja az állatbarátokat Székesfehérváron október 13-15. között. Nemzetközi Macskakiállításnak ad otthont ugyanis a megyeszékhely, az előzetes regisztráció szerint 150 cica és 200 kiállító érkezik városunkba. A Lakeside Hotel a rendezvény helyszíne, melyre a szervezők nemcsak azokat várják, akik bíráltatni szeretnék kedvencüket, hanem azokat is, akik kíváncsiak a doromboló szőrgombócokra. A kiállítás pénteken a szakma és a sajtó számára lesz látogatható, az érdeklődőket szombaton és vasárnap 9 órától várják a szervezők, akik tombolával és más nyereményjátékokkal is készülnek. Ezen felül kiállításra ellátogat az Egyesült Államokból a világhírű macskafotós, Helmi Flick is.

Igazi különleges cicafajták is várják a közönséget, olyanok, amelyeket Magyarországon még nem igazán láthatott a közönség. Az egyik ilyen a Lykoi, vagyis a vérfarkas-macska. Első ránézésre rémisztő lehet, hiszen sötét színe, nagy szeme és meglehetősen sovány alkata van, de igazi doromboló művészek. De Devon rexekben is gyönyörködhetünk, az ő különlegességük a manószerű kinézetük. Ugyanakkor lesz Norvég erdei cica is Koreából, Ragdollok Amerikából, Bengáli macska Japánból.

Hogy miben különbözik ez a kiállítás a többitől? „A bírálat TICA rendszerben fog történni” – mondja Józan Judit főszervező, macskatenyésztő. „A hagyományos kiállításokkal ellentétben, ahol a bírák naponta csak egyszer nézik meg a cicákat, itt naponta hétszer bírálják majd őket. Ez egy kiemelkedő szám, egész Európában nincs még egy ilyen esemény, csak Amerikában honosak az ilyen kiállítások. A hétvége során 20 bírálat lesz, valamint BEST of BEST díjazás minden fajtában. Kiállításunkon nem csak rozettákat, hanem serlegeket és tárgyjutalmakat is kapnak az elismerésben részesülő cicák”- teszi hozzá Judit, aki 2011-ben alapította meg tenyészetét.

Hogy miért jó egy cica a háznál? Nyilván egy kutyatartó elsőre rávágná: semmire. Pedig tudtátok például, hogy a macskákat is használják terápiás célra? Elsőként egy amerikai pszichológus vonta be páciensei házi kedvenceit kezelésükbe. A házi kedvencek ugyanis oldják a feszültséget, csökkentik a félelmet, szorongást, javítják az emberek kedvét, és kiegyensúlyozottabbá teszik őket. Egy-egy kimerítő nap után igenis jóleső érzés bárki lelkének egy puha szőrgombóc simogatása, melyet dorombolással hálál meg. Az állatterápia pedig számtalan területen használható, legyen szó tanulási problémákról, családi feszültségekről, lelki terhekről.

Aki tehát csupán egy kis dorombolásra vágyik, ám még nem döntötte el, megosztaná-e otthonát egy négylábú, hosszúbajszú, bújós (vagy épp ellenkezőleg, igazi oroszlánként viselkedő) cicával, az is mindenképp látogasson el a kiállításra. Simogatni ér, a cukiságfaktor garantáltan az egekig szökik majd.

Akik pedig már a boldog macskások körébe tartoznak, szakértők lehetnek segítségükre egy-egy cicatartással kapcsolatos kérdésben. Az Alpha-Vet Állatkórház ugyanis képviselteti magát a rendezvényen, ráadásul jóvoltukból a kiállításon több vizsgálatot is elvégeztethetnek a cicáikon a résztvevők, az általuk felállított mobil klinikán, például szív-és veseultrahangot, Giardia tesztet is.

A belépőjegy felnőtteknek 1500, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 800 Forintba kerül, a családi jegy ára pedig 4000 Forint.

(Fotó: Józan Judit) L.M.