Programkereső

FEHÉRVÁRI FEJEK – Tibor, speciálban

  • 2019.08.23.

Dedikálásra hívta augusztus 20-a tiszteletére a város polgárait Belegrai Tibor, a Fő utcai könyvárus. Bár könyvesbolt természetesen van a nevezett közterületen, a megyei múzeumigazgatósággal szemközti kis kapubeugróban évek óta működő szabadtéri könyváruda gyakorlatilag legendásnak mondható, hiszen nemrég szinte onnan került az égi könyvesházba Mészáros Károly, az előző könyvesember. A könyvesemberség intézménnyé vált ezen a poszton 2012 óta, bár dedikációt mindeddig nem rendeztek itt.

Tibor az a típus, aki volt már minden életében, csak akasztott ember nem. Illetve, ha lett volna mégis, akkor is eléri, hogy levágják. Belegrai Tibort minden vasárnap a fehérvári bolhapiacon éri, itt könyvek mellett mindenféle retro holmit árusít, de persze nem emiatt került a Teleélettel blogba. Hanem mert Tibi habitusa nehezen választható el, mondhatni megkoronázza a hallatlan történetekkel, fura emberekkel és lehetetlen tárgyakkal amúgy is gazdag helyi zsibit.

Kiskezicsókolom a hölgyeknek, parola és lapockalapogatás az uraknak, de egy biztos: Tibinek minden helyzet és minden érdeklődő speciál lesz egy idő után.

A két főiskolára felvételt nyert, de egyet otthagyó, egyet meg el sem kezdő Tibor vállalkozóként működött az elmúlt évtizedekben, de volt üzletkötő és művelődési dolgozó is, mikor mit hozott az élet. Most éppen kezdő egyetemista, ugyanis ismét felvették a felsőoktatásba, s nagy izgalommal várja a gólyatábort. Így, közel az ötvenhez.

Tibivel beszélgetni amúgy mindig nagyon szórakoztató – s ez jelentős fegyvertény egy könyvesember esetében. Ő az, aki visszahozza a régivágású kereskedelem zamatát, amikor kuncsaft és boltos még a maguk természetes módján és állapotában diskuráltak egymással, akár hosszú percekig, s ez a figyelmesség minden nyitott elméjű vásárlónak ugyanúgy kijárt. Tibor ugyanis nem csak eladja a könyvet, hanem olvassa is. Most például egy futball témájú kötetről mesél lelkesen (és arról a korszakról, mikor még volt neve a nemzetközi porondon a magyar futballnak), éppen most szerezte be a csinos kötetet olvasni. Érkezik egy hölgyvásárló, Skócia érdekelné útikönyvben, s bár az éppen nincs a szűkös kereteket biztosító Fő utcai könyves asztalon, de akár lehetne is: a mesekönyvtől a fehérvári városbemutatón át a német nyelvű természetbúvár albumig szélesnek mondható a könyves repertoár.

Olyat se hallott még a helyi könyves szakma, hogy a szegmens egyik tagja azokat a könyveket dedikálja, amelyekhez neki szerzőségben tulajdonképpen semmi köze sincs, de most mégis megesett. Belegrai Tibor, a jó humorú könyvesember ugyanis ezen a délutánon akkurátusan mindenkinek azt kanyarította a vásárolt kötetbe, amire az illető szíve vágyott. E sorok szerzője például a dátum mellé egy helyre pálmafát is kapott a városi könyvésztől. Speciálba.