Programkereső

VegyélFejért és Velence-tavi Kézműves Piactér

  • 2020.11.18.

Összefogás indult a megye egyéni alkotóiért

Idén novemberben-decemberben elmaradnak a karácsonyi vásárok, szűkebbre szabottak a piacok, a kézműves alkotók nehéz helyzetbe kerültek. Egy országos kezdeményezésű, mára több százezres tagsággal rendelkező csoport mintájára helyben megalakult a #vegyélfejért mozgalom, ami kifejezetten a megyében élő, a vírushelyzet miatt ellehetetlenült alkotókat és termelőket kívánja helyzetbe hozni.

Kép forrása: SeedBonbon Facebook

„A közösen szervezett Advent híján mindannyiunkban lett egy tátongó űr, így létrehoztam ezt a csoportot, hogy ha személyesen nem is, de online együtt tudjunk készülni az ünnepekre. A #vegyélfejért egy hely, ahol, ti, akik megannyi szépséggel és értékkel gazdagítják a térséget, megtalálhatjátok egymást és egy hely nekünk, hogy a fotelból is megtalálhassunk benneteket. Ha élni szeretnétek a csoport adta lehetőséggel, töltsétek fel a portékáitokkal és a bemutatkozókkal, megjelölve, hogy hol vehetik át tőletek, hol találnak meg benneteket. Érzem, ez egy szuper kis színtér lehet, míg helyre nem áll a világ rendje.”

November közepén az alábbi kedves hangú felhívást tette közzé egy, a helyi civil életben régóta szerepet vállaló kétgyermekes anya, Berdó-Kovács Erika. Röpke négy nap alatt nagy sikert aratott az oldal, több mint kétezren csatlakoztak hozzá. Az alkotók/termelők listája is impozáns: van itt méhész a mézeivel, gyöngyfűző, bögrekészítő, díszítőfestő, tűnemezelő, koszorúfonó, makramézó, üvegfestő, kosárkötő és még rengeteg más alkotótevékenység képviselője. A cél pedig közös: a megszokott árusítási lehetőségtől az idén elesett szakemberek megtartása azzal. A #fogadjörökbeeegykézművest hastag is azt mutatja, az adventi időszakban különösen erős összefogásra van szükség ahhoz, hogy a helyi termelők és kézművesek ne adják fel szakmájukat.

És néha éppen az ilyen csoportokban botlik bele az ember olyan kreatívokba, akik nagyban színesíthetik a hazai termékpalettát. Kántor Erika jövő tavasszal, a vírushelyzet lecsengése után tervezi megnyitni kalapüzletét Fehérvár belvárosában. Az egyedi hangulatú fejfedőket és fejdíszeket készítő Erika oldalán valóban különleges darabokat találni.

Hasonló kezdeményezést indított a Velencei-tó körül Hagara-Nagy Nóra. A Velencei-tavi Kézművesek Piacterén máris több tucat alkotóval lehet találkozni Pázmándról, Sukoróról, Nadapról, Velencéről, Gárdonyból, Pákozdról. A székesfehérvári, korábban újságírással foglalkozó Nóra néhány éve Gárdonyba költözött vissza férjével, s látva, mennyi tehetséges egyéni alkotó él a környéken, a bemutatkozási lehetőségek viszont viszonylag szűkre szabottak, nemrég elindították az online kézműves piacterüket. Ezen körbenézve tényleg nagyon színes a kép: az amigurumistól és a levendulaműhely levendulás ajándéktárgyaitól a táskakészítőkön és a sajtérlelőn keresztül a gyertyaöntőig, mézeskalácsosig, papírfonóig, szörptermelőig húzódik a kínálat – és még azon is túl. A listán magát a kezdeményezőt is megtaláljuk: Nóráék saját fejlesztése ráadásul nagyon egyedi, ők olyan, az ehető bonbonokhoz a megszólalásig hasonlító kis „falatokat” készítenek, amelyeket irodai papírhulladékba rejtettek, de valójában a bonbonokból – elültetve – pompás virágok fejlődnek majd ki. 

Idén télen tehát érdemes kicsit átalakítanunk a karácsony előtti vásárlási szokásainkat: fogadjunk örökbe egy helyi, a városban dolgozó, megyei alkotót, kézművest, termelőt és vásároljunk tőle, tőlük a család ünnepi asztalára és a karácsonyfa alá!