Programkereső

Veszprémi vízimalmot mentett meg a fehérvári házaspár

  • 2021.11.23.

A Fenyves Malomban akár a búzánkat is megőröltethetjük

Igen érdekes és megkapó történet a veszprémi Fenyves Malomé: sok év hányattatás után egy Székesfehérváron élő, fiatal és elhivatott malomrestaurátor-jogász házaspár vásárolta meg és újította fel 2021 őszére. Napjainkban bejelentkezéssel látogatható a malom, amelyben eddig nem ismert információkat is megtudhatunk arról, hajdanában hogyan készült el a mindennapi bevetőnk.

Tamás Péter keze alatt sorra újulnak meg a régi, pusztulófélben lévő magyarországi vízimalmok. A fiatal szakember feleségével, Petrával és néhány segítőjükkel látott neki egy jókora feladatnak nemrég: a híres veszprémi vízimalmok egyikét, a Fenyves malmot újították fel gyönyörűen, rengeteg munkával. Mi a hivatalos megnyitó előtti délelőttön jártunk ott, még októberben – de jelenleg is látogatható a malom, csak be kell jelentkeznünk valamelyik, a közösségi oldalukon közölt elérhetőségükön. A személyes élmény után valóban csak ajánlani tudom a malmot, s nem csak az ott kapott tudás okán – a malom új gazdái valóban igyekeztek látogatóbaráttá tenni a területet, a szépen füvesített udvarban még játszótér, odabent játszószoba  is várja a gyerekeket. (Arról nem is beszélve, hogy látogatásunkkor éppen egy jól megtermett, az ósdi malomköveken ücsörgő botsáskával ismerkedhettünk…)

Péternek szívügye a malommentés, restaurátorként az utóbbi időben dolgozott - többek között- Tapolcán, Gyenesdiáson, Bodajkon, Óbányán, Pásztón, de a Felvidéken is restaurált, pl. kendertörő malmot. Tatán pedig jelenleg is munkálkodik a Kalló-malom derékban csapott vízikerekén. A több mint 200 éves Fenyves malom mégis különleges szerepet tölt be a házaspár életében, hiszen ott nem csak a megújításon volt a hangsúly, az edukáció is fontos szerephez jut: a látogatóknak itt tudják a tablókon és az eszközökön keresztül bemutatni, hogyan dolgoztak az egykori vízimolnárok és hogyan készült ezekben a malmokban a kenyér. Ezt a tudást most interaktív formában is meg tudják osztani a fiatal generációkkal, elsősorban a gyerekekkel.

Részletes, képekkel, helyszínrajzokkal, korabeli fotókkal ellátott tablók segítenek nekünk eligazodni az olykor több száz éves veszprémi malomtörténetben. Az itt működő malmokról nem csak ipartörténetileg emlékeznek meg, bepillantást nyerünk a korabeli mesterek, iparosok világába, a környék kereskedelmébe, az emberek életébe is. Megtudhatjuk, melyik malomban milyen technikával, milyen gépekkel dolgoztak, mennyit termeltek és hova szállítottak a lisztből. Nyomon követhetjük azt is, hogy a Séd vizével hajtott malmok az idők során hogyan váltottak gazdát, s hogy egyáltalán: mi vezetett oda, hogy a megyében az emberek a földművelés helyett az iparban és a kereskedelemben lássák a megélhetésük forrását. Ezek a tablók kész történelmi lenyomatai a korabeli Magyarországnak, rengeteg hasznos információval.

A malmot teljes egészében bejárhatjuk, a gépeket, berendezéseket akár meg is érinthetjük. Sokat mondóak a gerendákba vésett régi feliratok, amelyek mennyiségekről és az adott napon végzett munkafázisokról is tanúskodnak. Az udvaron különböző méretű malomkövekből saccolhatjuk meg, milyen nehéz munkát is kellett végezni egy ilyen intézményben, ezen kívül akár liszteszsákban is ugrálhatunk, sőt: egy kis búza saját kezű leőrlésével, majd az őrlemény fáradtságos, hosszadalmas rostálásával és szitálásával bizony mi magunk is megbizonyosodhatunk róla, hogy a boltban, napjainkban kapható kenyérrel nagy szerencsénk van, mert csak le kell emelnünk a polcról. Viszont míg elkerül oda, annak hosszú az útja…

A Fenyves Malom mindeközben egy jó hangulatú, pozitív hely, ahonnan azzal a meggyőződéssel távozunk, hogy a régi mesterségeknek máig érezhető hatása van. Tovább vinni a hagyományt, megérteni a múltat – mindezekért is különösen érdemes ide jönni. Tamásék rendszeresen szerveznek programokat is, nemrég például a Kabóca Bábszínház adott műsort a malom udvaron. A munka egyébként természetesen folytatódik: a malom berendezéseit, gépeit sorra újítják meg, hogy jövőre már azok is munkába állhassanak…

(Fenyves Malom, Veszprém, Fenyves utca 65., e-mail: fenyvesmalom@gmail.com, telefon: 06 70 322 3406 vagy 06 70 455 4134)

Képek forrása: teleelettel.hu
  

Képek és videók