Programkereső

Barátság nélkül nem lenne ugyanaz

  • 2016.02.17.

Hónapok óta azt látni, rendszeresen tömeg, sőt, telt ház van a vetítéseken a Barátság házában, ismét trend lett artmozit látogatni. Hogy lehet-e ezt még fokozni és mire számíthatnak a közeljövő mozilátogatói, arról Pisch Anikó moziszervezővel beszélgettünk.


- Mit gondolnak, a megváltozott nézői hozzáállás is kell a sikerhez?

- A Barátság mozi nevében régi, de küllemében modern és megfelel a kor ízlésének. A megújulásán kívül a széles műsorválasztéknak köszönhető a nézőszám növekedése. Igyekszünk mindenki kedvében járni, és sokféle filmet bemutatni. A népszerű online filmletöltés ellenére szerencsére még mindig sok embert vonz a mozizás, hiszen ez más élménynek számít. Most valóban a barátságos, már-már családias hangulat jellemzi a mozinkat, ez új vetítő kollégánknak, Farkas Krisztiánnak is köszönhető.

- Milyen lehetőségei vannak egy kis vidéki artmozinak megkapaszkodni az amúgy nem túl izmos helyi kínálati piacon?

- Nem akartunk és nem is fogunk versenyezni a multiplex mozikkal. Előnyünk, hogy nem vetítünk reklámokat, hogy az első sorból is élvezhető az előadás, viszont kicsi a vászon és ez a látványos amerikai filmek esetében hátrány. Jó dolog, hogy nincs csámcsogás, ropogtatás és szürcsölés, mert nem is kapható pattogatott kukorica. Viszont még mindig nem tudtunk egy kis mozgó büfét kialakítani az előtérben, de továbbra is tervben van. A művészmozik esetében a jogszabályokban meghatározott vetítésszámok a magyar filmek és a művészfilmek népszerűsítését erősítik. Vagyis a fejlesztések középpontjában is mindig ez áll a fókuszban. A további technikai fejlesztéseknek pedig a terület szab határt sajnos.

- Mennyire lehet és kell reagálni nézői igényekre, kérésekre?

-  Ez elég gyakran előfordul, ezért is konzultálok műsorszerkesztés előtt a vetítő kollégámmal, hiszen a legtöbb kívánság hozzá érkezik. Azonban nemcsak rajtunk múlik, hogy adott filmet a műsorunkra felvegyünk, a forgalmazó ajánlata dönt. Legutóbb A lovasíjász című film lehetséges vetítéséről érdeklődött több néző is… és már meg is található a műsorunkban! Honlapunk mellett közösségi oldalunk is nagy segítségünkre van, Lőrincz Miklós naprakészen, már-már percre készen frissíti mind a kettőt, és azonnal reagál a bejövő kérdésekre, még az esetleg feleslegesekre is.

- Már szerdán is van vetítés egy pár hete, marad hosszú távon is?

- A Saul fia mellett további Oscar-esélyes filmeket is szerettünk volna bemutatni a nézőknek, ezért kellett találni egy új vetítési napot, mert minden nem fért bele a műsorba. De a szerda egyelőre csak ideiglenesen szerepel a vetítési napok között.

- A nézők mit szólnak a tematikus hetekhez, retrospektív sorozatokhoz?

- Tervezzük és biztos, hogy lesznek még ilyenek. Idén sikerült csatlakoznunk egy sikeres és hagyományszerűvé vált országos rendezvénysorozathoz, a Frankofón Filmnapokhoz, így Székesfehérváron is látható lesz a programban szereplő számos francia nyelvű filmújdonság március 17-22. között a Barátság moziban.


- Sokaknak csak iskolai szünetben van idejük mozizni, vagy a gyerkőccel mennének. Hogy üzemel a mozi például az idén nyáron?

- Iskolai szünetek alatt délelőttönként is tartunk vetítést, főleg családi animációs filmekből. Mióta megújult a mozi, nyáron sem állunk le, hiába van uborkaszezon. Bízunk pár kiemelkedő, akkor megjelenő filmben és persze a klímás terem vonzerejében is.

- Bár persze már megszoktuk, némi „retró fíling” mégis érződik a mozi nevén: Barátság. Sosem merült fel, hogy valami újabb, modernebb nevet kapjon az intézmény?

- Felmerült, de azonnal el is vetettük a főnökömmel. Az már egy másik mozi lenne.