Programkereső

Fehérváron vezetnék be először a kutyajogsit

  • 2019.10.30.

Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő és tréner számos programot indított már eddig is Fehérváron és máshol is, évek óta pedig azon is munkálkodik, hogy legyen egy olyan, vizsgakötelezettségen alapuló, egységes garanciarendszer az ebtartásban, amely – tekintve a közelmúlt nagy port felvert kutyatámadási eseteit - nagy mértékben javíthatná az állattartás e vállfajának társadalmi megítélését.

Kutyasulit már régóta működtet Gábor a városban, hiszen az Alba Dog Center 1996-ban alakult, azóta rengeteg kutyus és gazda kapott hasznos ismereteket és végzett el tanfolyamot a tapasztalt kiképzőnél. Nyakas Gábor nem mellesleg innovatív szakember, aki fontosnak tartja az új kezdeményezések folyamatos bevezetését, a kutyajogsi elképzelését évek óta napirenden tartja és igyekszik lobbizni az elterjesztéséért és a hivatalossá tételéért. A kutyajogsi más, mint a hagyományos kutyaiskolai végzettséget igazoló dokumentum: az elképzelés szerint narancssárga póráz és nyakörv a jogosítvánnyal rendelkező ebeken mindenkinek világosan jelezhetné, hogy kutya és gazdája olyan ismereteket sajátítottak el a célzott képzésen, amelyek birtokában bármilyen, emberek alkotta közösségbe biztonsággal bevihető az állat, semmilyen nem várt eseménytől nem kell várnunk vele kapcsolatban. Természetesen, mivel a kutya ösztönlény, a viselkedésében ettől a ténytől lehetetlen és nem is szabad elvonatkoztatni – ám a jogosítvány mögötti képzés minden lehetséges esetben segít eligazodni a gazdának, hogy a váratlan helyzetek elő se adódjanak, vagy azokat minden nehézség nélkül ki lehessen küszöbölni, meg lehessen oldani.

-    Az alapgondolat az volt, hogy a levizsgázott kutya és gazdája bárhová elmehessenek, bárhova beléphessenek – ezt az igényt a képzésben folyamatosan fejlesztem tovább, a részletekről egy idő óta az illetékes minisztériumban is folytatunk tárgyalásokat, de Székesfehérvár polgármestere is nyitottan állt az ötlethez, hogy a közeljövőben itt vezessük be a kutyajogsi rendszerét, elsőként az országban – mondja a kezdetekről Nyakas Gábor. – A narancsszín nyakörv azt mutatja, hogy az azt viselő eb más, mint a többi. Hogy csak egy példát mondjak, az így levizsgázott kutyákat minden gond nélkül lehetne sétáltatni a Bregyó területén is, ahova jelenleg nem mehetnek be.

Gábor meglátása szerint az utóbbi években nagyot fejlődött a kutyatartás minősége Magyarországon, de – igazodva a környező nyugat-európai országok gyakorlatához – szükség lenne egy egységesebb rendszert képviselő vizsgára, amelyhez természetesen megfelelő jogszabályváltozások is társulnak. Ausztriában például egy játszótéri kutyaharapásos eset után pár hónappal már a törvénykezésben is szigorítottak, nem várva a további hasonló esetek bekövetkeztére.

Nyakas Gábor úgy látja, egy ilyen vizsgarendszer – a korábbi, büntetésen alapuló szabályozással – jutalmazottként egyfajta ösztönző szisztémaként emelné ki a magyarországi ebtartók nagy közösségéből a kutyajogsit szerzett kutyákat és gazdáikat, hiszen „cool” és anyagilag is vonzó lenne megszerezni ezt a fajta bizonyítványt. Egy ilyen, eleinte szabadon választható, később viszont egységesen kötelező rendszer bevezetése viszont évekig is eltarthat, Gábor számításai szerint, ha a jelenlegi ütemben haladnak vele, 5-10 éven belül lehet a vizsgarendszer eleme a kutyajogsi. Az elképzelés szerint egy kutya élete során többször is megújítaná, kvázi megvédené a megszerzett vizsgát, ám hétéves kora után már erre sem lenne szükség, addigra minden olyan tudást elsajátítana a szakemberek segítségével, amelyre további felnőtt életében az emberek között szüksége van. A szisztéma fontos eleme a gazdik edukálása, sőt: elsősorban őket készítik fel az eb lehetséges reakcióira, viselkedésére. Ahogy az emberi társadalomban, úgy a kutyajogsinál is biztosan lesznek megbukott diákok, de az itt megszerzett tudás a két- és négylábú barát közös történetében folyamatosan hasznossá válik majd.

Fotók forrása: Facebook/Nyakas Gábor