Programkereső

Nem fagyasztott, nem „bóti”

  • 2020.09.18.

Újraindul Fehérváron a renegát éttermes szakács

A meglehetősen megjegyezhető nevű Nemszemét utcai miniétteremről pontosan három évvel ezelőtt írtunk a TeleÉlettel-en. Akkor is csak hüledeztünk, ahogy szókimondó, a helyi gasztroéletet egyáltalán nem kímélő szakács-üzletvezető, Fekete Józsi a picike konyhában nagy vehemenciával angus marha steaket sütött. Majd a hely viharosan felfutó négy hónap után egyszer csak különösebb magyarázkodás nélkül bezárta utcára nyíló spalettás ablakait és kész. Szeptember utolsó péntekjén a Szekfű Gyula utcában, egy egykori pizzéria helyén nyit újra a kitartó Nemszemét, hogy ismét megzabolázza a gyorsfagyasztott street foodhoz szokott fehérvári ízlelőbimbókat.

A Stáb a Hely előtt, középen az alapító szakács, Fekete József


2017 őszének legelején az első étlapon az angus mellett volt joghurtos őszibarack-mangó krémleves friss gyümölcsből, friss bazsalikommal; Salmorejo (spanyol hideg paradicsomleves érlelt sonkával, főtt tojással, olíva olajjal); gulyásleves házi csipetkével, de panna cotta és amit Józsi ki nem hagyna, somlói galuska is. A történelmi belváros egyik kis utcájában ácsorogtak az emberek és vártak a házi kolbásszal töltött hot dogra, amihez a szakács maga gyúrta-sütötte a kiflit és kutyulta a házias ketchupot. Fekete József azt mondja, az eltűnés oka egészen prózai: gasztronómiai kísérletnek szánta az egészet, egyfajta négy hónapos bizonyításnak, arra a szakmában elterjedt feltételezésre válaszolva, miszerint Budapesten kívül nem lehet minőségi street food-ot előállítani, de ha mégis, akkor senki sem akarja majd megvenni. József mindkettőt megcáfolta, letelt a négy hónap és kész. Mikor már nem szórakoztatja a főzés, hanem munkává kezd válni, oda a varázs, teszi hozzá emberünk, aki ezek után a fővárosban, Zuglóban nyitott kicsi street food bárt és bizonyította a minőségi alapanyag létjogosultságát a vendégeknek. Miután többszörösen is igazolva látta erőfeszítéseit, úgy döntött, ismét megnyitja a Nemszemetet a királyok városában.

- Mire számítsanak ezúttal a Nemszemétbe járók? Milyen étlapot terveztél?
- Én mindig úgy főzök és azt, ahogy aznap felkeltem. Mit kapok frissen, kitől kapok jelzést, hogy van friss, minőségi alapanyaga, hozzon-e? Nincs elhatározott heti döntés, irány – és ez jól is van így. 
- Ezt a beszélgetést éppen ebédidő tájt folytatjuk, sok vendéglátóipari egységből szállnak ki finom illatok. (Annak idején József meglehetősen kendőzetlenül ostorozta a szakmát, videókat is tett fel arról, hogyan birkózik meg egy hagyományos gyorsétteremből rendelt pizzával, vagy rántott hússal, kemény szavakkal, illetve a készítőt és az étel minőségét egyaránt – a szerk.) Még mindig tartod a véleményedet, hogy tele van a szakma ehetetlen, a minőséget hírből sem ismerő étellel?
- Szerintem mára csak rosszabb lett a helyzet. Még ki sem nyitottunk, de van olyan hoteles megkeresésünk, ahol a közvetlen közelükben lenne másik étterem, mégsem onnan rendelnek. Engem felháborít a házhoz szállítási rendszer egyenlőtlensége is: ha manapság online rendel az ember ételt házhoz, többe kerül, mint ha telefonon tesszük ezt meg. Sajnos a legtöbben mégis az egyetlen gombnyomást választják, pedig a cég informatikai szolgáltatást használva lényegében saját maguk drágítják meg az éttermi ételeket.

A Nemszemét ötletgazdája, teljes harci díszben


Az egykori Rimini pizzéria helyén már lázasan készülődnek a jövő heti nyitásra. Lesz természetesen házhoz szállítás is, a szakács mégis abban hisz, amit aznap frissen a tányérra tesz. A kezdő étlapon ott vannak a régi nagy Nemszemét-klasszikusok: a NemHamburger Nemfagyasztott Sültkrumplival, a NemGyros, a NemSimánCsakRántottHús, de természetesen lesznek NemMűlevesek és NemMűdesszertek is, például ismét találkozhatunk az IgenEzaSomlóival is.

-Igen, valóban szembe megyek minden lehetséges, megszokott dologgal, de ha nem így tettem volna, biztosan nem lettem volna az, aki és nem tartanék itt. Ugyanazzal a szisztémával fogunk most is működni: ha valaki idetelefonál, vagy ránk ír a Facebook-oldalunkon, elmondjuk, mit főzünk éppen a konyhában, mi lesz frissen. Szövetkeztünk az ország talán legjobb gyümölcslé gyártójával a Nyírségből és nagyon jó, szuper ételdobozaink lesznek, tényleg. Ám mi azt szeretnénk, ha a kedves vendég eljönne, leülne, és megtapasztalná, mi a különbség a dobozolt, kiszállított étel és aközött, ami két perccel korábban került a tányérjára…

A fotók forrása: Nemszemét Facebook-oldal