Programkereső

Csóka Judit, Fehérvár mesés asszonya

  • 2018.10.19.

A mesék a gyógyulásról című meseválogatás tavaly jelent meg a fehérvári meseterapeuta, klinikai szakpszichológus összeállításában – a gyönyörű, a könyvesboltok kirakatában szinte világítóan kék borítós kötetet pedig néhány napja újabb követte. A mesék férjekről és feleségekről című újabb válogatást a minap mutatták be Székesfehérváron, a Széna téri könyvtárban.

Nagyon jópofa és autentikus módját választotta Király Levente, a kötetet kiadó Corvina felelős szerkesztője, hogy felvezesse a szép számú hallgatóság előtt Csóka Judit újabb meseválogatását. Egyszerűen belefogott és egy erdélyi-szegedi keverék nyelvjárásban előadta a kötetke meséjét. Hogy hogyan kereste önmagát Csóka Judittól „megszabadulván” a kézirat a könyvpiac rengetegében, s hogyan jutott el a Csóka-könyvek borítóját készítő Rófusz Kinga illusztrátorhoz, aki egyébként ezen a fehérvári alkalmon csak a láthatatlan köpönyege alatt tudott jelen lenni, mert hogy sajnos nem tudott eljönni mégsem, de a helyét kihagyták a beszélgetőtársak mellett…

A szerkesztőszerzőt Boldizsár Ildikó karolta fel annak idején, s biztatta, hogy Judit használja ki különleges mesélőtehetségét, amelynek egyébként jó hasznát vette pszichológusi munkája során is. Mint Boldizsár írja egy helyen, Judit tanítványként komolyan vette a kijelentést, hogy „minden élethelyzetnek megvan a maga meséje”, mert ez a mondat volt az, amely elindította a mesegyűjtői úton. Nem klasszikus, meghallgatós gyűjtésről, hanem az egyes témák mentén összeszedett meseanyagról van itt szó, ám a munka aprólékos, jól rendezett és nagyon olvasmányos. A világ szinte minden szegletéből vannak mesék a gyógyítós, a párkapcsolatos kötetben is, de mint az utóbbinak rendezett fehérvári könyvbemutatón is kiderült: lehet, hogy a mesék sokfelől vannak, de a bennük megfogalmazott kapcsolati problémák bizony csak hasonlóak a világ minden táján. Hűtlen asszonyok és csalfa férjek, veszekedés, meg nem értés, a ragaszkodás hiánya, az előző kapcsolatokból cipelt sérülések és az elengedés képtelensége mind felbukkannak a nemzetközi mesekínálatban. Beszélgetni, elmélkedni mindenesetre nagyon jól lehet róluk, s kicsit elgondolkodni azon is, milyen képtelen helyzetekbe állunk bele sokszor mi magunk is a párkapcsolatainkban magunk is, ahelyett, hogy meghallgatnánk, elolvasnánk néha egy-egy idevágó mesét és megértenénk, hogy a szeretet és a tolerancia mindenhol emberi kapcsolataink kovásza.

Csóka Judit új válogatása bizony ehhez az asztalhoz ülteti le az olvasót újra, s a táplálék igazán jó lesz. Aki pedig nem csak a könyv lapjain találkozna a szerzővel: Csóka Judit gyerekeknek, felnőtteknek is vezet meseterápiás, mesélős alkalmakat a fehérvári Széna téri könyvtárban – ezekhez bármikor csatlakozhatunk az intézmény honlapján is megtalálható időpontok valamelyikén.