Programkereső

Karády Katalinnak alakítanak klubot Fehérváron

  • 2019.01.21.

Az ünnepelt magyar díva, a vamp, a bálványozott színésznő, férfiszívek eltaposója… És hétköznapi, szerető asszony, ember, sokak támogatója, lelki gyámja. Aki ma is rajongója Karády Katalinnak, az a fekete-fehér magyar film legnagyobb művészén túl éppen emberi vonásai miatt maradt az. Most itt az alkalom, hogy Székesfehérváron is komolyabb rajongóbázisa lehessen a hamvadó cigarettavég örök tulajdonosának.

Minap érdekes felhívást láttam meg a megyei könyvtár olvasótermi bejáratánál: Karády Katalint Kedvelők Klubját alakítana egy magánszemély, név szerint Nagy Roland. Az autóiparban dolgozó, hangja alapján inkább a középkorosztályhoz tartozó fehérvári rajongó gyerekkora óta gyűjti a színésznővel kapcsolatos anyagokat, relikviákat, hanganyagokat. Hanglemezből szinte mindent begyűjtött már, de más darabokat tekintve is nagyjából az életmű 4/5-ét mondhatja a magáénak. A miért kérdésemre őszinte és teljesen elfogadható választ ad: mert bár Karády a filmjeiben a mindenkinek elérhetetlen vampot játszotta, valójában igen melegszívű, sokakat támogató ember volt. Barátságot és szívélyes, akihez bármikor fordulhattak a rászorulók. Ezért nem csak színészi életútja példaértékű – hiszen a kor legismertebb filmjeinek sorában játszott, nagy sikerrel -, hanem emberi kiállása is.
S hogy miért éppen Fehérváron alakul egy ilyen rajongói klub? Nos, az interneten számos ilyen létezik (azon túl, hogy a színésznő nevében működő alapítvány is van, amely többek között a II. világháborúban a díva által segített embereket is igyekszik felkutatni). Az 1990-ben az USA-ban elhunyt Karády Katalinnak éppen úgy van saját, gyakran frissülő Facebook-oldala például, mint maguknak a rajongóknak – természetesen előbbihez a színésznőnek már csak a szellemiségén keresztül lehet köze… A budapesti fanclub után Debrecenben van még komolyabb, népesebb bázis, a cívis város KK-imádói redszeresen összejárnak, találkoznak, filmeket néznek, helytörténeti adalékokat kutatnak fel, vagy relikviákat csereberélnek. Ám Nagy Roland úgy tapasztalta, itt is lennének olyanok, akik személyes rajongói a színésznő életművének és ezt szívesen megosztanák másokkal is. A csoport, kilépve a virtualitás mindent átszövő kényelméből a személyes kapcsolatok erősítését is szolgálná, ezzel kapcsolatban az ötletgazdának több terve is van.
- Én úgy érzem, Karády Katalin díva volt, primadonna, aki a maga korában a poklot is kénytelen volt megjárni. A Gestapo elfogta, kínozta, de ő minden körülmények között ember tudott maradni és másokat is gyakran segített. Már életében hihetetlen kultusz övezte, a 40-es években már megindultak ezek a rajongói klubok, majd a legtöbbjük sajnos elhalt – mondja Nagy Roland. Mint hozzáteszi, Karády dokumentálhatóan egyetlen egyszer járt Fehérváron, 1941 január 16-án, amikor is a Vörösmarty Színház felkérésére vidám zenés este szereplője volt a teátrumban. Emléke azonban a régi filmek kedvelői között ma is él – és ha megalakul az itteni klub, még élőbb marad majd.