Programkereső

Így (?) szilvesztereztek eleink

  • 2018.12.31.

- azaz időugrás 100 évvel ezelőttre -

Száz esztendővel ezelőtt Székesfehérváron bizony nem éppen a vígságé volt a főszerep az év utolsó napjaiban. 2017-ben, a Nagy Háború negyedik évében „sok szenvedéstől és vértől megáztatott” esztendőtől búcsúzott a Fejérmegyei Napló azévi utolsó lapszáma. Ebből tallózunk most.

Az év végi hírszegénység a százéves sajtóra is állt: javarészt apróhirdetésekkel és karácsonyi eseményekkel volt tele az évzáró lapszám. De íme, egy kis érdekesség a bűn világából:

Kellemetlen és hatszáz korona kárt jelentő meglepetés érte tegnap reggel Rácz Jánosnét. A vasútállomáson jegyet váltott s ezalatt ellopták a csomagját. A rendőrség megindította a nyomozást.

De a kultúra sem maradt ki:

Az abnormális időnek hatását színészeink is erősen megérzik: különösen a szénhiány okoz gondot a színtársulat tagjainak. Ma két megbetegedésről értesít a színház főorvosa. Falussy István 3 nap óta rekedt és még 3 napig pihentetjük. Vida Ilus is 2 napja az ágyat nyomja. A pontossághoz szokott színházi vezetőség kényes helyzetben van a közönséggel szemben, 2-3 darab változásról kell elszámolnia. Így Falussy betegsége miatt vasárnap a szenzációs „Vengerkák” kerül színre. Míg kedden Vida betegsége miatt Bőregér helyett a „Madarász” lesz soron. Remélhetőleg nem lesz alkalmunk több műsorváltozási hírt adni.

És ha valaki filmszínházba vágyott?

Az Uránia igazgatósága közli: A boldogság ára – az Uránia Szilveszter és Újév napi műsora ismét 1 attrakciós dráma lesz,mely megelőzve a bpesti nagy színházakat itten kerül először bemutatóra. A boldogság ára egy főúri rendkívül érdekes 4 felvonásos dráma, melynek főszerepét az újabban feltűnt Moristar Lya Ley játssza. (A szerző megjegyzi, hogy a korabeli sajtómunkás itt a Movistar jelzőt értette félre, így lett az 1899-ben született osztrák-magyar filmszínésznőből Moristar…) A pótműsor csupa humoros képekből áll, melyek között különös érdeklődést kelta szívesen látott Duci bácsi házassága. Újév napján (ha villany lesz) négy előadást tart az Uránia, 3,5,7 és 9 órakor.

Érdekesek a szilveszteri szám apróhirdetései is (az eredeti helyesírást itt megtartottuk…):

Házasulandó fiatalemberek! Nagyonfinom tisztagyapjuból készült kék, fekete öltöny szövetek és télikabát posztók érkeztek Rudbányai posztókereskedésébe.

Négy polgárit végzett intelligens leány hivatali állást keres, esetleg elmenne vidékre jegyzői irodába is. Cím a kiadóhivatalba.

Egy vasúti bunda eladó. Salétrom utca 3.

Egy uj családi ház és egy buzaföld eladó. Hosszusétatér, Horváth Andrásnál.

Krizantin tő és virág – külön féle fajokból és szinben – kapható a Széchenyi utca 26.sz. alatt.

Levelét kettő,öt és tiz fillérért csinosabbá és biztosabbá teszi, azonfelül a hadiárvákat is megsegiti, tehát a legszebb hadijótékonyságot gyakorolja, ha a Kossuth utcai

Horváthné és Rónainé papír kereskedésében Ottokár hadi árvaház levélzáró bélyeget vásárol.

Nagy keresethez jut, ha a Fejérmegyei Naplót és az Uj Lapot árusítja. Lapkihordásra vállalkozók a kiadóhivatalban jelentkezzenek. Éves állás, biztos jövedelem.

Szeplő, májfolt, pörsenés,arctisztátlanság pótlására biztoshatásu szer a Korona tejkrém (azelőtt Creme de Lakteine) és az párszori használat után az arcot bársonysimává és hófehérré teszi. Köhögés ellen kitünően bevált háziszer a Störk pasztilla, egy doboz ára egy korona.

Bulikról, összejövetelekről viszont nem igazán olvasni újsághíreket… Viszont következett 1918, az utolsó háborús esztendő!