Programkereső

Kreatív és helyben van

  • 2016.03.31.

Évekig csak irigykedtünk, hogy milyen jó és rendszeres kis dizájvásárt találtak ki és csináltak meg maguknak a budapestiek, amely immár állandó találkapontja a fővárosi, sőt környékbeli kézműves alkotóknak, progresszív kreatívoknak, webkuckósoknak, egyedi tárgyakat, ékszereket, öltözékeket készítőknek. Sokan feljártak ezen alkalmakra, hogy valami máson-másutt nem látható, egyedi cucchoz jussanak. Mígnem jött két kreatív nőszemély és megcsinálta végre helyben is. Tavaly nyár óta Fehérváron is létezik rendszeres, havi dizájnvásár, nagyon jó holmikkal, szeretni való tárgyakkal és alkotókkal.

- A budapesti WAMP design vásárhoz hasonló eseményt szerettünk volna elindítani itt Fehérváron, ha lehet helyi vagy környékbeli alkotók részvételével, akik olyan ékszereket, kiegészítőket, használati és/vagy dísztárgyakat készítenek, ami egy kicsit trendkövető, vagy trendteremtő, kicsit egyedibb, azaz "dizájnosabb" – meséli a kezdetekről az egyik fehérvári multinál dolgozó Vilisics Ági, aki barátnőjével, Pauer Rékával ült össze és dolgozták ki a helyi rendezvénysorozat részleteit. Sok biztatást kaptak, így belevágtak, lelkes árusokkal és készítőkkel a hátuk mögött.  A miértre a válasz teljesen egyértelmű volt.

- Célunk az, hogy fiatalos, újszerű stílusú alkotók jellemezzék az eseményt, mert hiányoltuk a városból a hasonló kezdeményezést. Nem titkolt tervünk az, hogy kicsit hatással legyünk a “közízlésre”, a magunk szerény eszközeivel támogassuk a helyi, vagy környékbeli amatőr iparművészeket, alkotókat.

Először 2015 augusztusában jöttek össze, akkor még a Technika Háza előtti téren, aztán a Zichy-ligetben tartották meg a vásárt.

- Úgy tűnik, 2015 októberben megtaláltuk a végleges helyszínünket a belvárosi Múzeum Café-ban, így a továbbiakban megvalósíthatjuk többek között azon tervünket, hogy a vásárunk abban is egyedi legyen, hogy az eseménnyel párhuzamosan nőket érdeklő, érintő előadások, beszélgetések legyenek, sőt, gyerekeknek- vagy felnőtteknek szóló koncerteket is láthasson a hozzánk ellátogató, illetve terveink között szerepelnek a helyszínen történő közös kreatívkodások és gyerekjátszóház.

 Az első alkalom bátortalansága után hamar megtalálta a hangját a KreAlba. Igaz, egyelőre nem tud a fővárosihoz hasonló léptékű lenni, de egyre több alkotó kerül kapcsolatba így azokkal, akik szívesen vásárolnak tényleg egyedi tárgyakat. Az abszolút civil, közösségépítő kezdeményezésként indult eseményt az ötletgazdák szeretnék nemcsak helyi kulturális és design fórummá, hanem urbánus találkozási ponttá szilárdítani, ahol alkotók, és vásárlók, családosok és fiatalok, bringások, és egyéb "trendszetterek" futnak össze. A legutóbbi KreAlbán a női vállalkozásról, a gyes, gyed mellett indítható üzleti tevékenységről szólt egy érdekes beszélgetés. A meghívott blogger-coach vendég, Paizs Dóra (aka Anyacsavar) jó ötletekkel szolgált az érdeklődő anyukáknak az ügyben, hogyan lehet legyőzni a környezeti ellenérzéseket és megszilárdítani pozícióinkat a honi kisvállalkozói piacon. A beszélgetés valóban indítója volt egy jónak ígérkező folyamatnak, legközelebb, május 10-én, a KreAlba Dizájnvásáron is várják azokat a hölgyeket, anyukákat, akik alkalmazotti lét helyett szívesen vállalkoznának a jövőben.

Fotó: Feol/Molár Artúr