Programkereső

Ida színes világa – világszervezet díjazta a fehérvári diáklányt

  • 2018.01.29.

Kluge Ida Berta négyéves kora óta sorra nyeri a rajzversenyeket városi, megyei, országos, sőt most már esetenként nemzetközi szinten is. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános iskola hetedikes diákját legutóbb az élelmezésügyi világszervezet, a FAO pályázatán nyerte el korcsoportjában a második helyezést, erős mezőnyben.

Európából összesen ketten szerepeltek sikeresen az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) az Élelmezési világnaphoz kapcsolódó nemzetközi rajzversenyén nemrégiben, s az egyik díjazottra Székesfehérvár lehet nagyon büszke, immár a sokadik alkalommal. A 2017-es, az októberi díjátadóval zárult nemzetközi rajzverseny témája az volt, hogyan befolyásolhatja az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés a migráció jövőjét. A 13 éves Kluge Ida Berta rajzán azt ábrázolta, az emberi együttérzés, szolidaritás és empátia elengedhetetlen elemei a migráció kérdésének megoldásában. Egy erős kőhidat rajzolt annak szimbólumaként, hogy mindig van megoldás, ha mindenki együtt tesz az akadályok leküzdéséért. Emellett központi elem a képen búzakalász is, amit a 2015-ös győztes versenymunkájában is használt már. Mint a diáklány elmondta, a búzakalász jelenti mindazt a segítséget, amire a fejlődő országokban élő szegény családoknak szüksége lehet. Idának azért is tetszett meg a búzaszimbólum, mert nem mellesleg a FAO logójában is szerepel.

De ki is ez a filigrán, komolyan mosolygós kamaszlány, akinek köszönhetően most már a legnagyobb élelmezésügyi szervezetben is próbálgatják kimondani Székesfehérvár nevét?

- Négyévesen nyerte az első rajzpályázatát – mondja édesanyja, Szemlédy Ida. Az akkor még óvodás kislány kiugró rajztehetségére egy rokon figyelt fel, de a kislányt nem erőltették semmi felé, ő maga választhatta ki, melyik pályázatokon szeretne indulni. Öt és félévesen könyvillusztrációs kiíráson nyert, 2000 jelentkező közül, manapság is jobban kedveli az illusztrálást, mikor egy történethez komponálhat képi világot.

- Nagyon szeretem például Szász Endre fekete-fehér-arany képeit, s néha rólam is szokták mondani, hogy a stílusom, a színválasztásom hasonlít hozzá – mondja Ida, akinek szobája mégis inkább egy letisztult, rendszerető egyéniségé, nem a képei alapján sejthető ezerszínű tér. A könyvek katonás sorban, a falon az elismeréseket jelentő oklevelek lassan szabályos tapétát alkothatnak. Az íróasztal felett Ida eddigi sikeres munkáiból látható egy csokorra való, közöttük több iskolai munka. Korábbi iskolájában ötször nyerte el Az Év alkotója elismerést.

Kluge Ida Berta egyébként a 13 évesek tobzódó, kíváncsi életét éli, de nem készül kifejezetten művésznek. A történelem, a matematika érdekli manapság, de erősen jön fel az irodalom is mostanában. Ami rajzot illeti, szívesen szól azokról, akik eddig szakmailag egyengették egy lehetséges pályán: a Munkácsy Mihály Általános Iskolában Oláh Molnár József és Szolnoki Szabolcs művésztanárok biztatták, mostani iskolájában Szabó Andrea rajztanárnő kíséri a fiatal tehetséget.

Európából Idán kívül egy hatéves fehérorosz kislány, Daria diadalmaskodott a FAO-rajzversenyen, ő sok gyümölcsöt és zöldséget kívánt rajzával a mezőgazdasággal foglalkozóknak. Ida pedig hozzátette, hogy „a bevándorlás kérdése Európa egyik legnagyobb kihívása, és a jóra, illetve néha a nehéz kompromisszumokra való törekvés szükséges a megoldáshoz.”