Programkereső

Dávid Kornél

Dávid Kornél kosárlabdázóként olyan pályafutást tudhat magáénak, ami korábban egyetlen magyarnak sem sikerült: játszott az NBA bajnokcsapatánál, a Chicago Bulls-nál, Euroliga és spanyol bajnoki döntőt játszott a TAU Cerámica együttesében, eljutott a magyar válogatottal az 1999-es Eb-re és öt magyar bajnoki címet is nyert.

A kosárlabda kapcsán kerültem Székesfehérvárra, még a kilencvenes évek elején, s azóta kisebb-nagyobb megszakítással ugyan, de itt élek. Megszerettem a várost, nagyon sok szép emlék fűz ide. Amikor külföldön játszottam, akkor is hiányzott. Élhető város, van egy sajátos atmoszférája és egy csodás belvárosa, ami különösen megfogott. Mára már ez az otthonom, a gyerekeim is itt élnek járnak iskolába.

Az életemben központi szerepe van a kosárlabdának. A sport, ami teljesen kikapcsol. Amikor játékosként beléptem a pályára, szinte minden más megszűnt körülöttem, csak a játékra koncentráltam és élveztem minden percét. De ezt érzem akkor is, ha csak nézem a játékot. Szerencsére itt, Fehérváron már kezdettől fogva egy nagyon jó csapatban játszhattam, nagyon jó körülmények között és nyilván ezeknek az élményeknek aztán szerepe volt abban, hogy később visszatértem ide.

A kilencvenes évek voltak számomra az Arany Évek. Egy nagyon izgalmas időszak: megélni, ahogy egyre jobbak lettünk, egyre feljebb küzdöttük magunkat és végül bajnokok lettünk. Emlékezetes számomra a szurkolókkal való közös ünneplés. Felemelő volt látni, hogy mennyi ember drukkol nekünk, és milyen önfeledten örülnek velünk együtt. A Belvárosban, az Országalmánál ünnepeltünk, s volt, aki még a szökőkútba is beugrott. Felejthetetlen! Sokat kaptam a szurkolóktól, az itt élőktől és a városvezetés is mindig a sport mellett állt. Külön öröm számomra, hogy ezt a hatalmas szeretetet és támogatást módomban áll visszaadni. Most, immár sportvezetőként, éppen azért dolgozom, hogy a csapatunk számára a lehető legkedvezőbb feltételeket teremthessem meg, mert jobbat nem kívánhatok a mostani játékosoknak, mint azt, hogy ilyen élményekben legyen részük nekik is. És ez sportszerető város remek lehetőséget biztosít mindehhez.

Az Albacomp után 1999-ben szerződött a Chicago Bulls-hoz, egy évvel később a Cleveland Cavalierst és – féléves Albacompos időszakot követően – 2000 augusztusától a Toronto Raptors-t erősítette,  majd 2001 februárjától a Detroit Pistons következett. Dávid 109 NBA-meccsen 11-szer volt kezdő, és átlagban 5 pontot dobott. Az NBA-t követően a francia Strasbourgnál és a litván Zalgiris Kaunas-nál szerepelt, majd 2003-ban a spanyol Vitoriához igazolt, amellyel 2004-ben bejutott az Euroliga négyes döntőjébe és ott ezüstérmes lett.

2005 decemberében egy szakmai zsűri és közönségszavazatok alapján beválasztották a magyar kosárlabdázás halhatatlan játékosai közé Az ULEB Kupában is megfordult Gran Canariához 2006-ban írt alá, 2008-as visszavonulásáig itt játszott.

Azóta az NBA-ben, a Cleveland Cavaliers alkalmazásában áll, európai tehetségek kutatójaként. 2010 óta a Phoenix Suns európai játékosmegfigyelője.

2010 októberében a Phoenix Suns csapatánál a nemzetközi játékosmegfigyelői hálózat vezetőjévé nevezték ki.

2013 januárjától az Alba Regia SC elnöke.

Jó volt Székesfehérvárra hazatérni. 2013-ban lettem az Alba Regia SC elnöke, s azóta nap mint nap azon dolgozom, hogy a csapatot segítsem. Egy olyan városban, ahol több, sikeres csapatsportág is van, könnyű is, meg nem is egy sportklubot működtetni. Székesfehérváron a kosárlabda szerencsés helyzetben van, hiszen a lakosság mellett mindig érezhettük a városvezetés szimpátiáját, segítségét. Törekszem arra, hogy a játékosok kiszolgálásában, felkészítésében a maximumot tudjuk nyújtani. Az országban kevés ilyen szép és sokoldalú csarnok van, mint Vodafone Sportcentrum, ahol mi edzhetünk. Ennek az összmunkának meg is lett az eredménye, hiszen az Alba Fehérvár SC 2013-ban magyar bajnoki és kupagyőzelmet aratott és kijutottunk nemzetközi színtérre is, ahol méltóképpen képviseltük hazánkat, és Székesfehérvárt.

A Vodafone Sportcsarnok (volt Alba Regia Sportcentrum) a csarnok építésétől (1978) kezdve az Alba Regia Sport Club otthona. Először 1985-ben bővítették a létesítményt. Ekkor az egyik legjobb talajú pályát építették meg a szakemberek, hiszen rugalmas és ennek eredményeként nincs térdsérülés. A ’98-as felújításkor is külön figyeltek erre. A következő mérföldkő 2013-ban jött el a csarnok életében. A részben a sportban felhasználható társaságiadó-kedvezményből, részben városi hozzájárulásból létrejövő, nettó 700 milliós beruházás után  katlanszerű kosárpálya és minden igényt kielégítő kiszolgálóhelyiségek várják a rendezvénycsarnok vendégeit a Gáz utcában.A 650 m2-es küzdőtér a kézilabda kivételével bármilyen teremsport űzésére alkalmas (kosárlabda, kispályás foci, röplabda, asztalitenisz stb.).

4 sávos automata tekepálya, két kondicionálóterem áll a sportolni vágyók rendelkezésére. A sportcsarnokban 1400 ülőhely van, de koncert, vagy más színpadot igénylő műsor esetén a küzdőtéren további 1000 néző helyezhető el.