Programkereső

Buda Márton

Buda Márton újságíró az MTVA Petőfi Rádió reggeli műsorának, a „Talpra magyar!”-nak, valamint a DUE Médiahálózatának a munkatársa. Népszerű műsorvezető a tévében és a rádióban egyaránt.

Mit jelent nekem Székesfehérvár? A játszóteret és két fa között a kaput. A biciklizést, az első szerelmet, az első csókot a Varkocs-szobornál. A barátaimmal rengeteget bandáztunk a Belvárosban.
Szeretem a Romkertet és a belvárosi kávézókat. Mosolyogni kezdek csak a gondolatra, ahogy felidéződnek bennem ezek az emlékek: a barátaim, amint együtt lógunk vagy randit beszélünk meg, aztán várjuk a csajokat az Országalmánál… Ezer szállal kötődöm és ha a városra gondolok, gondtalan gyerek vagyok megint.
És persze ez a város a sportot is jelenti, hiszen kissrácként itt kezdtem focizni a Videotonban, majd a Gázszer Fc-ben. Jól isme­rem a Sóstói Stadiont… 8 évesen beláthatatlan végtelenség volt számom­ra: remegett a lábam a gondolatra, hogy neki kell indul­nom a labdával. Aztán tizen-huszonévesen, amikor az ember tele van életerővel, egyre szűkül ez a tér: nem nagy ügy befutni a pályát vagy megküldeni a labdát. Most már, hogy nem vagyok aktív sportoló, és fogyóban az energiám, nyolcévesként nézem a pálya végtelenségét megint. De maradandó élmény volt kis labdaszedőként figyelni a nagyokat, és 12000 emberrel együtt ünnepelni a csapatot.

A Sóstói Stadion Fejér megye legnagyobb labdarúgópályája. Jelenleg a Videoton csapata játssza itt hazai mérkőzéseit, de rövid ideig ez volt a Gázszer Fc otthona is. A stadiont 1967-ben nyitották meg, majd a ‘80-as évekig fokozatosan építették az egyre újabb létesítményeket. Nézőcsúcsa az UEFA-kupa 1985-ös döntőjének első mérkőzéséhez fűződik, amikor a Real Madrid vendégszereplését 40 ezer szurkoló látta. A Sóstói Stadion újabb fejlesztését a kormány finanszírozza, a 2014-es költségvetésből 4,5 milliárd forintot, a 2015-ös költségvetésből pedig a fennmaradó részt különítik majd el. Így Székesfehérvár városa lesz alkalmas arra, hogy az UEFA 4-es stadionban nemzetközi mérkőzéseket is rendezhessen.

Ha azt mondom, „Tele élettel” akkor felidéződik bennem a belvárosi forgatag, nyüzsgés, és a fabódékban álldogáló árusok. Vagy számomra a legkedvesebb, a Lecsófesztivál. Ott voltam Sipos József mellett az irodában, amikor megszületett benne az ötlet, skiccszerűen felvázolta a tervet, s aztán telefonálgatni kezdett, hogy kinek lenne kedve eljönni, és főzni egy ilyen rendezvényen. Az öreg szívét-lelkét beletette ebbe a Fehérvári Lecsófőző Vigasságba: jó volt együtt örülni vele és látni, hogy amit megálmodott, az beteljesült.

És csodálatra méltó a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, amikor színes ruhákban, hangszerekkel felvonulnak az utcán a különböző országokból érkező táncosok és népzenészek.
Nem hagyhatom ki a felsorolásból a Fehérvári Zenei Napokat, vagyis a FEZEN-t sem. Fantasztikus, hogy ennyi együttes megmutathatja magát! Idén is jó lesz a felhozatal, mert itt lesz – a teljesség igénye nélkül – a Skid Row, HELLYEAH TARJA TURUNEN, az Ignite és még a Europe is! Azt hiszem, sokféle műfaj kedvelői tudnak majd csemegézni.

1996 óta minden évben augusztus 20–24 között kerül megrendezésre a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál annak emlékére, hogy Szent István király rendelkezésére ebben az időszakban hazánk elöljárói királylátó napok okán összegyűltek. A szervezők a fesztiválra a világ minden országából hívnak vendég együtteseket, hogy bemutathassák hazájuk kulturális örökségét, egyedülálló néptáncait és gasztro­nómiáját. A fesztivál állandó házigazdája az „Európa-díj a népművészetért” elismeréssel kitüntetett Alba Regia Néptáncegyüttes. A fesztivál központja a Malom utcai Táncház épülete.

A székesfehérvári diákélet – csupa jó élmény. Ezer szállal kötődöm ide, és ha a városra gondolok, gondtalan gyerek vagyok megint.