Programkereső

Székesfehérvári Királyi Napok

Ingyenes
08.13.
vasárnap
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

AUGUSZTUS 13., VASÁRNAP

11.00  Királyi Játéktér: Jancsi és Juliska édes álma – a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely interaktív családi előadása (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

A Grimm testvérek ismert meséjéből mai család története kerekedik: nem a szegénység miatt teszik ki az erdőbe a gyerekeket, hanem maguk kódorognak el egy családi perpatvar után, ami azért tör ki, mert mindenki a vacsorát követeli, de a háztartással egyedül bajlódó anyukának senki sem segít. Sőt, a gyerekek a frissen kitakarított lakást villámgyorsan romhalmazzá játsszák, miközben folyamatosan egymást adjusztálják. Majd – álmukban legalábbis – meglépnek a szülők munkára nevelési kísérlete elől, így kerülnek az erdőbe. A rivalizálás helyett a testvéri összekapaszkodás menti meg őket, hiszen Jancsi és Juliska csak közös erővel menekülhetnek meg a boszorkány házából, a játék végére pedig lustaságukat is levetkőzik, és önként bekapcsolódnak a házimunkába. Az 55 perces előadás 4 éven felülieknek ajánlott.

19.00  Az Osszárium megnyitása, tiszteletadás virágelhelyezéssel. Az esemény mindenki számára nyitott, a szervezők szeretettel várják a fehérváriakat: tisztelegjünk együtt a királyok emléke előtt! (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (A program kedvezőtlen időjárás esetén elmarad.)

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhely területén kialakított, kereszttel díszített, kőlappal fedett 2000-ben felavatott osszárium (sírkamra) az egykori királyi bazilikából előkerült, hányatott sorsú csontleletek megőrzését szolgálja, egyben közös síremléket állít az itt eltemetett uralkodóknak. A kripta minden évben az államalapító Szent István király emlékét őrző, augusztus 20-i ünnepségek alkalmával látogatható.
A Székesfehérvári Királyi Napok idején, augusztus 13–20. között a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert ingyenesen látogatható 9.00–20.00 óráig.

19.30  A Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitója. Királyi Táncpódium: „Familia Alba” – az Alba Regia Táncegyüttes, az utánpótlás és a szenior csoport gálaműsora. A rendezvénysorozatot megnyitja: dr. Cser-Palkovics András polgármester (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

Az elmúlt év tánctermését hozza el az Alba Regia Táncegyüttes, a Familia Alba apraja-nagyja, hogy méltóképp nyissa meg a Székesfehérvári Királyi Napokat. Egy színpadon ünnepli a táncot az idén 20 éves Alba Regia AMI, „Múltidézői”, az Alba Regia Senior csoportja és természetesen a jövő évben 75 éves születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes. A családtagokat összerendezgette Majoros Róbert művészeti vezető. A műsort a megszokott, hatszáz férőhelyes nézőtéren ülve élvezheti a közönség, kerekesszékes vendégeinknek külön helyet jelölünk ki a színpad közelében.

22.30  Királyi Folkesték: Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

Az 1-ső Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze egy kalotaszegi hajnali Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseivel éppúgy, mint Jimi Hendrix zenéjével. Alapvetően fúziós zenéjükben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove elemek mellett. Rendkívül energikus produkciójuk mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét. A műsorukban elhangzó Petőfi-dalok lényegét talán Lackfi János költő fogalmazta meg a legpontosabban: „A Petőfi-ipar évtizedek óta szállítja a lakodalmassá szelídített nótákat. Most viszont, hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!”

24.00  FÉSZER Folkesték: a Galiba zenekar folkestje (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

Az 1996-ban alakult, magyar népzenét játszó Galiba zenekar hivatalosan is az Alba Regia Táncegyüttes kísérőzenekara. A zenekar jelenlegi felállása: Páll Éva (hegedű), Csikós Angéla (hegedű), Cserta Balázs (fúvósok), Kömives Zoltán (brácsa), Enyedi Tamás (cimbalom), Csikós Péter (nagybőgő).


 

KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

08.14.
hétfő
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

AUGUSZTUS 14., HÉTFŐ

10.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival  (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Szent István által alapított és a koronázási paláston is megörökített egykori koronázóbazilika története számos titkot rejt a látogatók előtt. Az élő szereplős történelmi foglalkozás keretében a Anjou-családból származó, Magyarországot európai nagyhatalommá tevő lovagkirály, Nagy Lajos király korába látogathatnak el az érdeklődők. Az időutazás során megismerkedhetnek a 14. századi épülettel, a korszak történelemével, és legfőképp a kor emberével. A foglalkozáson különleges szerepet kap egy királylány története.

10.00–17.00  Rozetta: A rózsa szimbóluma – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

A középkori katedrálisokban az üvegablakok rozettái, a faragványok, öntvények, vakolatképek jegyeiként találkozunk rózsákkal. A katedrálisok homlokzatán a körablak megnevezésére a rota, azaz kerék szolgál. A küllőkkel, pántokkal felosztott, üveggel elzárt nyílás itáliai neve: rosoni. A nyílás kerék értelme fennmaradt, a kereszténység kozmológiát magába foglaló teológia szerint rózsaablakokként funkcionáltak. A 12. században születő opus francigenum, a gótikus művészet az üvegablak készítésének elveit a romanikától vette át. A rózsaablak egy szimbólum építészeti megvalósítása és továbbfejlesztése: a rózsa az ember életének ideje és az örökkévalóság közötti lehetséges átmenet rendjét mutatta. A foglalkozásokon a résztvevők megtervezhetik saját rózsaablak szimbólumaikat.

14.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival (Nemzeti Emlékhely) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

16.00  Királyi Játéktér: gyermekjátszó táncház Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral (Országzászló tér, esőhelyszín: Zichy liget, Zenepavilon)

17.30  A Magyar Szent Család ereklyék ünnepélyes átvitele a Püspöki Palotából a Szent István-székesegyházba, a fogadalmi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. Ezt követően körmenet a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertbe, Szent Imre és Szent István sírjához, majd az ereklyék visszavitele a Püspöki Palotába (Belváros, Szent István-székesegyház)

18.00  Királyi Játéktér: Mesenép – az Alba Regia Táncegyüttes interaktív családi táncszínházi produkciója (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

A produkció tanítómesék gyűjteménye: hol a méltó jutalom, hol a büntetés az igazságosság tükrében kerül mérlegre, s a döntő szó a közönségé. Az együttes legújabb egyestés táncprodukciója a „színházszerűséget” előtérbe helyezve szeretné népszerűsíteni a tradicionális paraszti tánckultúra formanyelvére épülő színpadi táncművészeti ágat, külön figyelmet fordítva a különböző generációk megszólítására felnőtt, gyermek és ifjúsági korosztályban. Közvetlen színházi élményként a nézőkkel együtt értelmezik a társadalmi és erkölcsi normákat, azok emberi mivoltunkra gyakorolt hatásait e meséken keresztül – mindezt zenével és tánccal, a Kárpát-medence soknemzetiségű népi kultúráját bemutatva. A tájegységeken és korszakokon átívelő produkcióval nagy utat tesznek meg az élet ugróiskolájában, tanulságos epizódokon át jutva el a közösség örök élményének, megtartó erejének tapasztalásáig: mi magunk vagyunk vagy lehetünk a mesenép!

20.00  Királyi Táncpódium: Kárpátok visszhangja – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadásában olyan válogatást állít színpadra, mely során a lendületes és sokszínű folklórműsorban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató 60 perces táncjátékban látható a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok, valamint a világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes tánc. Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara.

22.00  Királyi Folkesték: az Aurevoir. világzenei koncertje (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

A zsámbéki és környékbeli fiatalokból nyolc éve alakult Aurevoir. zenekar visszatérő vendége a Királyi Folkestéknek. Példaképeik a hazai táncházmozgalom és a beat/alternatív mozgalom jeles képviselői, így zenéjükben, amelyet ők maguk „ethno-beat”-ként definiálnak, koncepciózusan jelen van a sokszínűség: a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje épp úgy alapul szolgál dalaikhoz, mint a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene. A zenekar tagjai: Agócs Márton (ének, gitár, ír buzuki), Fejér Mihály (ének, mandolin), Fejér Ágoston (tangóharmonika, billentyű, ének), Gelencsér Gábor (basszusgitár), Orosz Kristóf (gitár, ének), Szűcs Viktor (ütős hangszerek), Katona Bálint (hegedű), Cseke Dániel (szaxofon, fuvola, furulya).

24.00  FÉSZER Folkesték: a Tilinkó zenekar folkestje (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

Az 1976-ban alakult Tilinkó zenekar a magyar népzene szinte valamennyi hangszerét megszólaltatja. Céljuk a stílusos hangzás és a táncra ösztönzés. A zenekar tagjai: Juhász Balázs, Kneifel György, Kneifel Imre, Polgár Zoltán.


 

KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

08.15.
kedd
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

AUGUSZTUS 15., KEDD

8.30  Megemlékezés a Magyar Királyi Szent István 3. Gyalogezred ezrednapja alkalmából (Lánczos Kornél Gimnázium udvara)

16.00  Királyi Játéktér: gyermekjátszó táncház Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral (Országzászló tér, esőhelyszín: Zichy liget, Zenepavilon)

17.00  Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből, időszaki kiállítás a Rendház földszintjén – Katonazenészek és zenész katonák – A magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig – időszaki kiállítás a Díszteremben (Szent István Király Múzeum – Rendház)

A Hadi múltunk kincsestára című tárlat a Hadtörténeti Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül mutat be egy válogatást, részben a múzeum ismert és becses ereklyéivel, részben olyan műtárgyakkal, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül több nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet megtekinteni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. A jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból egy látványos elrendezésű összeállítás várja a látogatókat. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik.

A Katonazenészek és zenész katonák – A magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig című fotókiállítás az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatja be a magyar katonazene történetét, a katonazenészek társadalmi és kulturális szerepét: a gyalogezredek zenekarain keresztül a tér- és menetzenét, mint a társadalmi élet velejáróit; valamint a laktanyák és hadifogolytáborok életének mindennapjait: a zenés ébresztőket és a tábori színházak elengedhetetlen kellékét.

A kiállítások 2023. augusztus 15-től december 3-ig látogathatók. Augusztus 15-én, kedden az ünnepélyes megnyitót követően 18.00 órától 20.00 óráig, a továbbiakban keddtől vasárnapig 10.00–18.00 óra között.

18.00  Királyi Játéktér: Névelhagyó – az Alba Regia AMI Pulutyka csoportjának műsora (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja mérföldkőhöz érkezett. 2015-ben váltak városunk büszkeségeivé, amikor a Duna Televízió Fölszállott a páva című népművészeti vetélkedőjében sikeres utat jártak be a döntőig, és nyerték el ott a „Legsokoldalúbb táncegyüttes” díját. Azóta is lelkesen öregbítik az Alba Regia Táncműhely, s vele együtt Székesfehérvár jó hírét, miközben maguk is vele együtt értek tovább. Itt az idő, hogy Pulutykából az Alba Regia Táncegyüttes felnőtt tánckarának tagjaivá váljanak.

19.00  Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise, a szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja (Szent István-székesegyház)

20.00  Királyi Táncpódium: Szépséges Mezőség – a Duna Művészegyüttes előadása (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

A Mezőség kitüntetett helyet foglal el a népművészetet kedvelő közönség szívében. Számtalan amatőr és hivatásos gyűjtő érdeklődését keltette fel: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László, Kós Károly, Kallós Zoltán, Martin György, Tímár Sándor, Novák Ferenc és sokan mások is folytattak itt kutatómunkát, biztosítva ezzel, hogy a mezőségi archaikus népművészet fennmaradjon az utókor számára. A mintegy 300 települést magába foglaló Mezőségben a magyar, román, cigány és szász kultúra összefonódása, kölcsönhatása különösen gazdag tánc- és zenekultúrát hozott létre – a Duna Művészegyüttes Szépséges Mezőség című előadása ezt a fajta multikulturalitást állítja középpontba.

21.00  Történelmi filmklub – filmvetítés és beszélgetés az alkotókkal a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

Elfelejtett nemzedék – rendezte Aracsi Norbert. A II. világháború végnapjaiban játszódó kisfilm emléket állít az elfeledett magyar katonáknak. A film elnyerte – többek között – a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Legjobb kisjátékfilm díját.

22.00  Királyi Folkesték: a Puszták Népe Front zenekar világzenei koncertje (Táncház)  (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

A Puszták Népe Front folk&roll zenekar véletlenül alakult meg 2018-ban az Alba Regia Táncegyüttes és a Galiba zenekar tagjaiból, de annál tudatosabban dolgoztak, hogy kiléphessenek az „egyslágeres” zenekarok közül. Idén újra megmutathatják, ők hogyan gondolják, érzik a zenét. Hangszálakat felkészíteni, nóta indul! Az alma materük a székesfehérvári Táncház. Itt találkoztak először. Különböző korok gyermekei, így különböző zenei ízléssel rendelkeznek. A közös pontjuk a népzene és a néptánc szeretete. Ebből indulnak ki, ide vezetik vissza a zenéiket. Olykor öt, máskor nyolctagú a banda, ez az élethelyzetük függvényében változik. Nem hivatásos muzsikusok. Van, aki pedagógus, van, aki sofőr, van, aki masszőr… Ötletekben és azok kipróbálásában, elvetésében, újragondolásában nagyok. A humorban ők sem ismernek tréfát, szeretnek, és nagyon tudnak nevetni, főleg magukon, ha úgy alakul. Barátság ez, zenei extrákkal! Augusztusban pedig frontot nyitnak: öt különböző város öt fesztiválján találkozhatunk velük. Vigyázat, a koncerteken zenei humorbonbonokat dobálnak a közönség soraiba! És ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek!

23.30  Paraba Világzenei Klub (Táncház) (Jegyinformáció: https://jegy.artefolk.hu)

A Paraba közösség története 2000-ben, a Vesztegzár nevű, erősen underground, zenés-romkocsmás, idővel kultikussá vált helyszínen indult. A lelkes, odaadó, a helyszínt otthonának tekintő tulajdonosi és teljes személyzeti hozzáállásnak köszönhetően két évtizednyi, minőségi kikapcsolódást biztosító intézmény lett az eredmény. 2008-ban a Kafkabeat kávézó, 2012-ben a Paraba nyitotta meg kapuit. Sok színházi előadás, Paraba Swing (jazz-tánc) Club, fesztiválokon való részvétel, több száz véget nem érő, játékokkal, vetélkedőkkel színezett táncos esemény lett az eredménye a beleadott időnek, energiának és nem utolsó sorban szeretetnek. A dj-k által nyújtott színes zenei paletta most a Királyi Napok Folkfesztivál záró akkordjaként biztosítja a talpalávalót minden táncos lábú látogatónak.


KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

08.16.
szerda
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

AUGUSZTUS 16., SZERDA

18.00  Államalapító Szent István Emlékérem és Díj ünnepélyes átadása (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház)

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kiemelt célja a Szent István-i keresztény értékrend megismertetése és elfogadtatása a társadalom széles körében. Az alapítvány 2004-ben hozta létre a Szent István Emlékérmet és Díjat. Székesfehérvár legkiemelkedőbb civil elismerését váltott esztendőben kapja székesfehérvári, illetve országos-nemzetközi szinten ismert és elismert személyiség, akinek szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor az államalapító király öröksége szolgált iránymutatásul, keresztény életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett.

18.00  Múzeum akusztik: Eastwing – koncert a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

Az EastWing – Shankar Lal Münchenben élő tablaművész és Kéri Gábor gitárművész ötlete – eredetileg az indiai és a magyar népzene fúziós, modern feldolgozásával indult. Magyarországon Frankie Látó hegedűművész és Eichinger Tibor csatlakoztak ehhez a fúzióhoz, később megfordult itt a magyar zenei élet színe-java: Agócs Gergőtől ifj. Szerényi Béláig, Kozma Orsitól Balogh Gusztiig kiváló művészekkel készítettek felvételeket és végigturnézták Székelyföldet, Kárpátalját, Felvidéket és Magyarországot is. Most az eredeti formációt Kéri Samu, a tavaly a Berklee College of Music mesterszakán végzett basszusgitár művész erősíti. A műsoron az eredeti EastWing feldolgozások mellett Chick Corea nemrég elhunyt zongoraművészre, zeneszerzőre is emlékeznek néhány kompzíciója megszólaltatásával.

20.00  Szikora Róbert és az R-GO  (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertet egy másik időpontban rendezzük meg.)

A 2023-as Székesfehérvári Királyi Napok első könnyűzenei koncertjét Szikora Róbert és az R-GO adja. Szikora Róbert az R-GO énekese, frontembere, a csikidám stílus magyarországi megteremtője. Az R-GO 1982-es megalakítása óta töretlenül az ország egyik legnépszerűbb zenekara. Fergeteges táncparty, színpompás zenei és vizuális forgatag – mindez egyben az R-GO! 2022 májusában Szikora Róbert és az R-GO egy, ahogy mondani szokás, a „csilláron is lógtak” koncerttel ünnepelte a zenekar 40 éves jubileumát, elindítva a zenekar történetének egyik legjobb csikidám szezonját.


KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

08.17.
csütörtök
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

AUGUSZTUS 17., CSÜTÖRTÖK

17.30  Katonazenekarok térzenéje (Zichy liget, Mátyás király-emlékmű, Alba Plaza előtti tér)

18.00  IX. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál. Résztvevők: Budapest Helyőrségi Zenekar, Debrecen Helyőrségi Zenekar, Veszprém Helyőrségi Zenekar, Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar (Városház tér)

20.30  Kertmozi: Jóságos ég! – mb. francia filmvígjáték, 87 perc, 2022 (12) (Bartók Béla tér) (Jegyvásárlás: www.baratsagmozi.hu)(Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad, a jegyárat visszafizetik.)

Öt apáca azt tervezi, hogy megnyerik a pénzdíjjal járó kerékpárversenyt, hogy felújíthassák a lerobbant idősek otthonát. Az egyetlen bökkenő, hogy egyikük sem tud biciklizni. Ráadásul valaki másnak is hasonló tervei vannak.


 

KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

08.18.
péntek
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

AUGUSZTUS 18., PÉNTEK

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok – történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, középkori piac, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok (Belváros, Zichy liget) 

17.00  Egyisten. – Álom-játék szabadtéren (Nemzeti Emlékhely) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

Egyetlen kérdés, mely örökre meghatározza egy nemzet sorsát: felvenni a keresztény vallást, vagy sem? A történelemkönyvek lapjairól jól ismerjük Szent István államalapító tevékenységét, ám édesapja, Géza fejedelem, már korábban megtette az első lépést a keresztény Magyarország felé. Komoly és jelentős döntést kellett meghoznia, az ilyen döntések pedig mindig áldozatokkal járnak, és akik ezeket a döntéseket meghozzák… nos, azok is csak emberek. Morális tépelődés a jövő és a múlt árnyaival, 40 percben.
Írta és rendezte: Ferenczy-Nagy Boglárka, előadják: a Színművészeti Egyetem hallgatói a tavaly megismert három vállbáb közreműködésével.

17.00  A Lánczos Kornél-Szekfű Gyula-Ösztöndíj, a Deák Dénes-Díj és a Deák Dénes-Ösztöndíj ünnepélyes átadása (Bory-vár) 

18.00  Múzeum akusztik: Vintage – koncert a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

Népzene, jazz és populáris műfajok is helyet kapnak az idei Múzeum akusztik zenei rendezvényen, könnyed kikapcsolódást nyújtva minden korosztálynak. Ezen az estén a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI ifjú rock csapatát hallhatja a közönség.

20.30  Parádé – táncszínházi est egy felvonásban a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közreműködésével (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

A legendás Boban Marković és zenekara 2019-ben készítette el Mrak (Sötétség) című lemezét, melyet egy magyar – elsősorban világzenére és népzenére specializálódott – kiadónál jelentetett meg. A kiadvány zenei anyaga egyszerre tradicionális és aktuális, ismerős és idegen, harsány és visszafogott, az egyes számok spontán módon születtek meg, az ihlet forrása pedig a közös muzsikálás öröme volt. Ebből a zenéből nőtt ki a Székesfehérvári Balett Színház – Egerházi Attila rendező-koreográfus által megálmodott és megalkotott – előadása, mely műfaját tekintve valahol a szcenírozott koncert és a kortárs táncszínház határán helyezkedik el. A Parádé egy életérzést fogalmaz meg, Boban Marković rendkívül dinamikus, egyúttal dramatikus zenei világa olyan jeleneteket, képeket hív elő, melyek egyszerre tűnnek ironikusnak és szarkasztikusnak, ugyanakkor összhatásukban egy teljes világot reprezentálnak.

21.00  Titkos túra – fáklyás városnézés: varázslatos hangulatban, fáklyák fényénél ismerhetjük meg a város minden titkát (Belváros) (Információ: www.visitszekesfehervar.hu)

21.30  Kertmozi: Amikor szerelembe estünk – mb. amerikai romantikus film, 94 perc, 2023 (12E) (Bartók Béla tér) (Jegyvásárlás: www.baratsagmozi.hu) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad, a jegyárat visszafizetik.)

Mia úgy dönt, a nyári szünetben Európába utazik, hogy felkutassa biológiai anyját, akivel még sosem találkozott. Amikor találkozik Kyle-lal, a jóképű idegennel, akit egy szörnyű baleset bűntudata gyötör, meggyőzi, hogy tartson vele az útra. A két fiatal bejárja Andalúzia festői városait és hamar nagyon közel kerül egymáshoz, miközben rájönnek, hogy a legfontosabb kérdés nem az, hogy kitől kapták az életet, hanem az, hogy mit kezdenek vele.


KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

08.19.
szombat
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

AUGUSZTUS 19., SZOMBAT

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok – történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, középkori piac, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok (Belváros, Zichy liget) 

10.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben (Városház tér)

A középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren. Két nap, két különböző fegy­vernem: augusztus 19-én és 20-án nyolc versenyző méri össze tu­dását, végül mindkét napon bajnokot avatunk. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket, megnézhetik a vérteket. Ha a Lovagregény téged is elvarázsolt, akkor itt a helyed!

10.00–17.00  A kard művészete – az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület bemutatói a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

Középkori fegyverek és viadalok testközelből a Szent István Király Múzeum Díszudvarán! Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti interaktív bemutatója és foglalkozások az egyesület tagjaival.

10.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival  (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Szent István által alapított és a koronázási paláston is megörökített egykori koronázóbazilika története számos titkot rejt a látogatók előtt. Az élő szereplős történelmi foglalkozás keretében a Anjou-családból származó, Magyarországot európai nagyhatalommá tevő lovagkirály, Nagy Lajos király korába látogathatnak el az érdeklődők. Az időutazás során megismerkedhetnek a 14. századi épülettel, a korszak történelmével, és legfőképp a kor emberével. A foglalkozáson különleges szerepet kap egy királylány története.

11.00  Sanyi, én és a gyerekek – interaktív népmese kicsiknek és nagyoknak a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

Felejthetetlen élmény az egész családnak. A jól ismert magyar népmesék, mesék színpadra varázsolt formában, sok-sok interaktív játékkal tűzdelve Tűzkő Sándor és Nyáry Bernadett előadásában.

14.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben (Városház tér)

16.00  Öreghegyi Mulatság – zenés, táncos műsorok,utcabál, kenyér- és boráldás, gyermekfoglalkozás (Bory tér) (Esőhelyszín: Öreghegyi Közösségi Ház)

Több mint harminc éve várja a városrész a vendégeket Szent István ünnepének előestéjén, hogy közösen köszöntsék az ünnepet a Bory téren. A hagyományos kenyéráldás, a borrendek felvonulása, a borlovag avatás mellett több zenés, táncos produkció és utcabál szórakoztatja a közönséget.

Részletes program:

Fiskális út – Pozsonyi út körforgalom:

16.15  Nagy Benedek A szőlőműves című szobrának koszorúzása

Színpadi programok a Bory téren:

16.00  Pitypang zenekar interaktív gyerekműsora
17.00  Róth Péter alpolgármester, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők köszöntője. Borlovagrendek felvonulása, „Fejér Vármegye Bora” díjátadó, a borlovagrend műsora. A bort és az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg
18.00  Step and Style Táncstúdió
18.30  Országos Musical & Operett Kurzus gálaműsora
19.30  Gájer Bálint
21.00  Utcabál a Chameleon Zenekarral
00.00  Fény-lézer show
00.15  Il Silenzio
16.00–19.30  Kézműves foglalkozások (poháralátét, karkötő, hűtőmágnes és kitűző készítés)

16.00, 17.30 és 19.00  Aranybulla túra panorámabusszal (Információ: www.visitszekesfehervar.hu)

17.00 Múzeum akusztik: Vigadozók – koncert a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertben (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

Népzene, jazz és populáris műfajok is helyet kapnak az idei Múzeum akusztik zenei rendezvényen, könnyed kikapcsolódást nyújtva minden korosztálynak. Ezen az estén a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI 10. osztályos növendékei alkotta Vigadozók zenekar lép közönség elé.

18.00  Egyisten. – Álom-játék szabadtéren (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert(Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

Egyetlen kérdés, mely örökre meghatározza egy nemzet sorsát: felvenni a keresztény vallást, vagy sem? A történelemkönyvek lapjairól jól ismerjük Szent István államalapító tevékenységét, ám édesapja, Géza fejedelem, már korábban megtette az első lépést a keresztény Magyarország felé. Komoly és jelentős döntést kellett meghoznia, az ilyen döntések pedig mindig áldozatokkal járnak, és akik ezeket a döntéseket meghozzák… nos, azok is csak emberek. Morális tépelődés a jövő és a múlt árnyaival, 40 percben.
Írta és rendezte: Ferenczy-Nagy Boglárka, előadják: a Színművészeti Egyetem hallgatói a tavaly megismert három vállbáb közreműködésével.

20.00  Charlie koncert (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén a koncert elmarad.)

Eredetileg balett-táncosnak készült, székesfehérvári gimnazista évei során alapított először rockegyüttest, majd 1967-től a Decca tagja lett. Charlie egy időre külföldön próbált szerencsét, hazatérve végül 1975-től a Generál zenekar tagja, majd ismét külföldön tevékenykedett, bejárta a világot. 1990-ben tért haza, és a Tátrai Band énekese lett; szólókarrierje 1994-ben indult. A populárisabb jazzt bemutató, ismert régi dalokat is big bandes átdolgozásban tartalmazó Jazz című albumát 2002-ben a Soul & Jazz, 2005-ben pedig a Funky, Soul & Jazz követte. 2006-ban aztán a zenész a régi, populárisabb stílushoz talált vissza Másképp ugyanúgy című lemezével. Tevékenységét számos díj, elismerés is fémjelzi, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje és a Liszt Ferenc-díj birtokosa, de kitüntették a Budapestért-díjjal is, és Budapest díszpolgárává választották. Charlie többszörös EMeRTon-díjas előadó, Arany Mikrofon-díjas, többször volt az év énekese, 2006-ban Artisjus, 2007-ben Börze Award, 2020-ban Petőfi Zenei Életműdíjat, 2021-ben Fonogram díjat vehetett át. 

21.30  Kertmozi: Putifár tanár úr visszavág – mb. francia filmvígjáték, 90 perc, 2023 (12) (Bartók Béla tér) (Jegyvásárlás: www.baratsagmozi.hu) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad, a jegyárat visszafizetik.)

Putifár tanár úr több évtizednyi tanítás után nyugdíjba vonul. A jól megérdemelt pihenés helyett Putifárnak más tervei vannak: végre eljött az ő ideje, hogy bosszút álljon minden csínyért és megaláztatásért, amit az iskolában szenvedett el a gyerekek miatt. Putifár régóta várt erre a pillanatra, már kész tervekkel készült, hogy miképp vágjon vissza azoknak a gyerekeknek, akik megkeserítették az életét. Az immár felnőtté vált nebulók nem is sejtik, hogy mi vár rájuk. A Putifár tanár úr visszavág Jean-Claude Mourlevat Magyarországon is megjelent sikerregényének filmfeldolgozása.


 

KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

08.20.
vasárnap
A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

 

AUGUSZTUS 20., VASÁRNAP

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok – történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, középkori piac, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok (Belváros, Zichy liget) 

10.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben (Városház tér)

A középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren. Két nap, két különböző fegy­vernem: augusztus 19-én és 20-án nyolc versenyző méri össze tu­dását, végül mindkét napon bajnokot avatunk.. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket, megnézhetik a vérteket. Ha a Lovagregény téged is elvarázsolt, akkor itt a helyed!

10.00–17.00  Rozetta: A rózsa szimbóluma – múzeumpedagógiai foglalkozás a  Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

A középkori katedrálisokban az üvegablakok rozettái, a faragványok, öntvények, vakolatképek jegyeiként találkozunk rózsákkal. A katedrálisok homlokzatán a körablak megnevezésére a rota, azaz kerék szolgál. A küllőkkel, pántokkal felosztott, üveggel elzárt nyílás itáliai neve: rosoni. A nyílás kerék értelme fennmaradt, a kereszténység kozmológiát magába foglaló teológia szerint rózsaablakokként funkcionáltak. A 12. században születő opus francigenum, a gótikus művészet az üvegablak készítésének elveit a romanikától vette át. A rózsaablak egy szimbólum építészeti megvalósítása és továbbfejlesztése: a rózsa az ember életének ideje és az örökkévalóság közötti lehetséges átmenet rendjét mutatta. A foglalkozásokon a résztvevők megtervezhetik saját rózsaablak szimbólumaikat.

10.30  Szent István-napi ünnepi szentmise, a szentmisét bemutatja Spányi Antal megyés püspök (Szent István-székesegyház)

14.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben (Városház tér)

16.30  Fehérvári királyok menete – történelmi felvonulás az óriásbáb-család 23 tagjával, hagyományőrzőkkel, korhű ruhába öltözött régizenészekkel (Koronás Park – Szabadságharcos út – Mátyás király körút –– Fő utca – Városház tér – Kossuth utca – Szent István tér) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Székesfehérvári Királyi Napok egyik legkedveltebb eseménye a 23 tagú óriásbáb-család felvonulása. A látványos, színes menetben az óriáskirályokat hagyományőrző csapatok tagjai és régizenei együttesek kísérik a belvároson át az ünnepi közgyűlés helyszínéig. A rendezvény jelképének számító királyi óriásbáb-család tagjai a Koronázási Ünnepi Játékok három napja alatt is jelen lesznek az Országzászló téren, ahol a látogatók megismerkedhetnek velük, a mellettük álló táblákon elolvashatják a róluk szóló legfontosabb információkat. A család tagjai: Géza fejedelem és a felesége, Sarolt, Szent István és felesége, Boldog Gizella, fiuk, Szent Imre herceg, Asztrik püspök, Szent László és felesége, Adelheid, lányuk Piroska, I. Géza, Salamon király, Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla, III. Béla és felesége, Antiochiai Anna, II. András és lánya, Szent Erzsébet, IV. Béla és lánya, Szent Margit, IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi uralkodó, III. András.

17.00  Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál – ünnepi beszédet mond dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

18.00  Ünnepi közgyűlés – ünnepi beszédet mond és Székesfehérvár kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester (Szent István tér) (Esőhelyszín: Városháza, Díszterem)

20.00  Bánk bán – az opera koncertszerű előadása az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A műsort a megszokott, hatszáz férőhelyes nézőtéren ülve élvezheti a közönség, kerekesszékes vendégeinknek külön helyet jelölünk ki a színpad közelében. (Zichy-színpad) 


KEDVES LÁTOGATÓK!

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

Információ:

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra

Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

Napközben, munkanapokon 8.00–16.00 óra között telefonon az SZKKK központi telefonszámán érdeklődhetnek: +3622/314-456

A rendezvény idején folyamatosan mérjük látogatóink elégedettségét. Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy kitöltik az információs faházban, illetve online, a www.fehervariprogram.hu honlapon található kérdőívet! Köszönjük együttműködésüket!

Panaszkezelési szabályzatunkat és adatkezelési tájékoztatónkat szintén honlapunkon olvashatják. A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

Biztonsági és tűzriadó terv  »

A műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

ÉREZZÉK JÓL MAGUKAT SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár

Észrevétel beküldése