Programkereső

Emlékhelyek napja

Ingyenes
Középkori hagyományőrzők bemutatója, játékos ismeretterjesztő és kézműves foglalkozások családoknak, gyerekeknek, szakmai előadások az egykori koronázótemplomról, hangszerbemutató, középkori táncház, új interaktív játékok – május 11-én, szombaton minden korosztály számára kínál érdekes programot a Nemzeti Emlékhely a Koronázó téren és a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont a Várkörúton. A rendezvény ingyenesen látogatható.

A Nemzeti Örökség Intézete nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy nemzeti és történelmi emlékhelyeinknek is legyen egy olyan programnapja, amely felhívja a figyelmet értékeinkre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez, így – ahogyan minden esztendőben –, idén is kinyílik a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert kapuja, hogy minél többeknek legyen lehetőségük megismerkedni az egykori koronázótemplom történetével. Ugyancsak programokkal készül a nemrégiben megnyílt Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont.

EMLÉKHELYEK NAPJA

2024. május 11., szombat, 10.00–19.30


Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont
Várkörút 32.

11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00  Királyok és szerzetesek lakomája – étkezési szokások a középkori Európában

Interaktív előadás 15 percben egy lakoma-jelenetet ábrázoló kőfaragványhoz kapcsolódva. Betekintés a középkori ételek és étkezési kultúra világába.

12.00, 14.00, 16.00, 18.00  „In medio domus” – interaktív előadás 15 percben a Szent István szarkofágról

Történelmi tények és érdekességek első királyunk szarkofágjához kapcsolódóan. Hogyan került elő a sírláda? Hogyan sikerült beazonosítani? Mit jelentenek a kőkoporsó faragott motívumai?

Egész napos programok:

Fotósarok, fotókeret – készüljenek a szelfik a Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban!

Tornáztasd meg az elmédet! – játékos feladatok a kisebbek és a nagyobbak számára: memóriajáték, kirakós kvíz, Solium Regni felfedező játék a kőfaragványok között


Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert
Koronázó tér 1.

10.00  Egy ásatás kulisszatitkai – szakvezetés Pokrovenszki Krisztián főigazgató és dr. Szücsi Frigyes régész közreműködésével

Székesfehérvárt nagyon korán, Európában is szinte egyedülálló módon, már a 11. század elején kőfallal vették körül, ami kuriózumnak számított akkoriban, és mutatja a város jelentőségét. E fal maradványainak nyomait kutatják a Nemzeti Emlékhelyen. Az ásatás célja, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a régészek, hogy valóban ezt a teljes területet ölelte-e körbe ez a monumentális védmű.

10.00–17.00  Harcosok a középkorból – a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje bemutatója

A Kardforgatók a nap folyamán állandó fegyverkiállítást és fegyvertechnikai ismertetőket tartanak. Az érdeklődők a felügyeletük mellett kézbe vehetik a kor fegyvereit, a lemezpáncélt, vagy éppen magukra ölthetik a sodronyinget is. A csapat a rá jellemző XV. századi viseletben jelenik meg az eseményen. Emellett gyalogos, változatos, harci bemutatót tartanak a Romkert dombján.

11.00–17.00  Vigadalom a Keleti Szél Zenekarral

Varázslatos középkori időutazás tánccal, zenével és hangszerbemutatóval egész nap. A csapat célja feleleveníteni a magyar középkori zenét. Ehhez olyan dalokat használnak fel, melyek szövege az évszázadok során bizonyára változott, de dallamvilága őrzi az ősi zene tipikus vonásait. Az általuk használt hangszerek mind középkori eredetűek, de az évszázados állandó használat során folyamatosan fejlődtek, míg eljutottak ma ismert formájukig.

10.00–12.00 és 14.00–17.00  A középkori templomépítészet rejtelmei – interaktív játékbemutató

Milyen módszerekkel és eszközökkel építettek fel egy épületet a középkorban? Mi fán terem a csigás emelődaru és hogyan működik? Mi a különbség a román és a gótikus stílus építészeti megoldásai között? Milyen volt a koronázóbazilika belső díszítése? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a látogatók, miközben maguk is felépíthetnek boltíveket és kipróbálhatják, milyen nehéz volt csigás emelődaruval köveket felemelni.

10.00–12.00 és 14.00–17.00  Míves mestermunkák – medál- és kulcstartó készítése

Az alkotásokon megelevenednek a Nemzeti Emlékhely motívumai – a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusai kézműves foglalkozással várják a családokat.

Játék és felfedezés a Romkertben  a rendezvényre látogató családok számára nyílik először lehetőség megvásárolni és kipróbálni a múzeum új foglalkoztató füzetét a Nemzeti Emlékhely nyitvatartási idejében.

A rendezvény sajtónyilvános. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Esemény weboldala

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Koronázó tér