Programkereső

Az a bizonyos banánhéj

Ingyenes
Emőd Péter HENT-díjas művészeti újságíró „Az a bizonyos banánhéj” – nemzetközi műtárgyhamisítási botrányok, hazai tanulságok című előadása Kádár Béla festőművész kiállításához kapcsolódóan, szerdán 17 órától.

2017. november 8-án, szerdán 17 órától: dr. Emőd Péter HENT-díjas művészeti újságíró „Az a bizonyos banánhéj” – nemzetközi műtárgyhamisítási botrányok, hazai tanulságok című előadása  amely bemutatja az utóbbi két évtized legnagyobb műtárgyhamisítási botrányait Kádár Béla festőművész kiállításához kapcsolódóan a Deák Gyűjtemény freskós szalonjában.
Hamis Kádár Béla-művel szinte minden régiségpiacon és régiséget áruló internetes portálon találkozhatunk. Ezek minősége nagyon változó. Gondoltuk, Kádár Béla révén ismerkedjünk ezzel a területtel átfogóbban.

A műtárgyhamisítás egyidős a művészettel, ám méretei az elmúlt két évtizedben minden korábbit felülmúltak. A műtárgyak iránti kereslet gyors növekedése és a piaci árrobbanás jövedelmező üzletté tette ahamisítványok előállítását és forgalmazását. A nemzetközi sajtóban szinte naponta olvasni újabb és újabb, euróban vagy dollárban számolva is sok milliós leleplezésekről és komoly mértékben fertőzött a hazai műtárgypiac is. Bármennyire is eltérőek egymástól első ránézésre a különböző ügyek, alaposabban megvizsgálva őket forgatókönyveikben sok hasonlóság fedezhető fel.
Emőd Péter művészeti újságíró, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás elleni munkacsoportjának tagja „Az a bizonyos banánhéj” című előadásában bemutatja az utóbbi két évtized legnagyobb hamisítási botrányait – kitérve a legnagyobb port felvert hazai ügyre is – és megfogalmazza a belőlük levonható közös tanulságokat is.

Emőd Péter fő területe a nemzetközi műkereskedelem. Az artPortál nemzetközi szerkesztője. Gyakran jelennek meg írásai a Műértőben, a HVG-ben, a portfolio.hu-n, a MúzeumCaféban és a műtárgy.com-on is. Rendszeresen előad a Kogart festménybecsüs tanfolyamain.

 

http://www.hamisitasellen.hu/2016/06/interju-dr-emod-peterrel-az-idei-ev-hent-dij-dijazottjaval/

http://www.hamisitasellen.hu/2015/10/a-beltracchi-ugy-es-tanulsagai-a-hent-programja-az-art-market-budapesten/

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 10.