Programkereső

Szent István, az 1000 éves magyar államiság, Székesfehérvár és az Aranybulla

Ingyenes
A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör bélyegkiállítása a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban (Székesfehérvár, Mártírok útja 2., bejárata Lövölde u. felől).

Megnyitó: 2022. szeptember 21., szerda 16 óra

Köszöntő előadást tart dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet Igazgatója. 

A kiállítást megnyitja: Földi Zoltán önkormányzati képviselő. 

A megnyitó kísérőrendezvénye keretében Mórocz Istvánné Aranykoszorús könyvkötő mester az „Aranybulla-emlékév 2022 emléklap" függőpecsét készítését mutatja be. 

A megnyitó napján kihelyezett posta működik 15.30-tól 17.30-ig, alkalmi bélyegzőt használva. 

A kiállítás megtekinthető: szerdán 16–18 óráig, csütörtökön és pénteken 10–18 óráig, szombaton 10–14 óráig.

______________________________________________________________________________________________________

Ez évi kiállításunk szervezési alapelve: kapcsolódás az Aranybulla-emlékévhez.  A megnyitó keretében dr. Csurgai Horváth József, a Városi levéltár és Kutatóintézet igazgatója tart előadást az Aranybulla és Székesfehérvár kapcsolatáról.

A kiállításunkat a Szent István, 1000 éves magyar államiság, Aranybulla témákat bemutató, vagy érintő gyűjteményekből állítottuk össze. 34 keretoldalon, 11 gyűjtő, különböző terjedelmű és feldolgozottságú anyagai valamilyen módon felidézik a jelzett, hosszú történelmi időszak egy-egy részletét, eseményét, személyiségeit.

 

Hada Tibor: „Szt. István és az Aranybulla" gyűjteményét már bemutattuk a Szenr István Király Múzeum rendezvénysorozatában és a KÖFÉM Művelődési Házban, de fontosnak tartjuk, hogy itt is látható legyen.

Bencefiné Vaszkó Éva: „Szent István Király” című gyűjteménye sok éves munka (nem lezárt) eredményeként magas szinvonalon dolgozza fel a témát. Ez a gyűjtemény a HUNFILEX 2022 nemzetközi kiállításon aranyozott ezüst (vermeil) elismerésben részesült, az elmúlt hetekben pedig az Alpok-Adria nemzetközi kiállításon szerepelt. A nemzetközi kiállításokon való megjelenés miatt a tételek szöveges ismertetői angol nyelvűek.

Vanyó József: „Őseinket felhozád...” tárgyú gyűjteménye igen alapos munka, amely szintén több nemzetközi kiállításon méretett meg, szép elimeréseket aratva.

Miklós László: „(Szent) István. az államalapító” című gyüjteménye szűkebben, a nagy király személyére koncentráló bélyegeket, bélyegzéseket tartalmaz.

Pintér István és Szkok István egy-egy kereten a magyar történelem jeles személyiségeit, uralkodókat, államférfiakat ábrázoló bankjegyeket, pénzérméket és bélyegeket mutat be a pengő- és a forint időszakból.

A Bajai Ifjúsági Bélyeggyűjtő Kör egy kereten a történelem egy rövid, de bukásában is dicsőséges korszakát, az 1848-as forradalom és szabadságharcot idézi meg.

Stokinger József nem bélyegek, hanem exlibrisek gyűjtője. „1100 éves a Magyar Haza” című agyaga nemcsak témáiban, hanem mint a bélyegekkel rokon grafikai alkotásokban csatlakozik kiállításunkhoz.

Nagy József: „Szt István és a kereszténység” emlékív gyűjteménye a filatéliával szoros kapcsolatot képező, úgynevezett parafilatéliai anyag. Az emlékívek már nagyobb méreteiknél fogva is, látványosabbak, mint a bélyegek. Számos kiállításon díjazott gyűjtemény.

Böjtös István: „Levélzárók az I. és II. világháború és a köztes időszakból". Szép parafilatéliai anyag.

Takács György: „Váraink és Királyaink" egy keretes anyaga történelmi emlékeket idéz.

Bencefiné Vaszkó Éva két kereten a „Korona és Koronaőrség” témában egy évszázados hagyományokra visszatekintő, de újra felélesztett és működő szervezetre hívja fel a látogatók figyelmét.

 

A megnyitó kísérőrendezvénye keretében Mórocz Istvánné Aranykoszorús könyvkötő mester az „Aranybulla-emlékév 2022 emléklap” függőpecsét készítését mutatja be.

A kiállításra a felújított Aranybulla emlékműről készítettünk személyes bélyeget.

 

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Mártírok útja 2.