Programkereső

Szeretne még plusz két kezet?

  • 2017.10.28.

Ötödik évadát éli a Négykezes kedd kreatív sorozat. Az 50+-os hölgyek és urak által indított kézműves alkotószéria azonban – a hagyományoktól szomorú fokban eltérően - az idén már csak egy alkalommal várja az érdeklődőket, a sorozatnak otthont adó múzeumi Réber teremben ugyanis kiállítás készülődik.

Sajnálatos, hogy ezzel a hírrel kell kezdenünk, de idén nem lesz ünnepi készülődős Négykezes kedd-foglalkozássorozat, az utolsó alkalom 2017-ben a november 7-i lesz, amikor is 10.30-as kezdettel a Hetedhét emeleti nagytermében Tolvajné Zalka Éva útmutatásával foltvarrott textilmunkákat készíthetnek majd az érdeklődők.

De hogyan is lett valóságos sikersorozat a kezdetben nyugdíjas időtöltésnek indult Négykezesből? Bernáthné Marika, az Öreghegyi Nyugdíjas Klub egyik tagja kezdeményezte annak idején a társaságon belül, gyűjtsenek otthonról már felesleges alapanyagokat, gombot, szalagok, gyöngyöket. A lelkes tagság gyűjtőmunkája nyomán elég sok ilyesmi összejött és elkezdődött az ötletelés, hogyan lehetne minél hasznosabban felhasználni a holmikat. Ekkor született meg a sorozat ideája, hiszen az hamar kitűnt, mindegyikük ért valamilyen kézimunkához, kézműves technikához, amelyet szívesen megtanítana másoknak. Mivel Marika lánya a Hetedhét Játékmúzeumban dolgozik, adódott a lehető legjobb helyszín is. Két szezonba rendeződve, ősszel és tavasszal ment a sorozat, hamar híre ment, sikeressé vált. Két hetenként családok, kisgyermekes szülők, nagymamák érkeztek gyöngyékszert, makramés virágtartót, gubacsbabát, vagy éppen dobozmunkát készíteni. A főképp asszonytevékenységnek tartott „babrálást” bizony férfiak is végzik, igaz, nincsenek túlsúlyban. Viszont egyikük, Fröschl Ferenc oktatóként is tevékenykedik a Négykezesben: akármilyen szokatlan is, ő bizony nyugdíjba vonulása után teljes lendülettel vetette bele magát a makramézásba, melynek fortélyait ő mutatja meg azoknak, akik kedvet kapnak e régi, de korunkban kissé elfeledett technikához.

A Négykezesbe mindenki elhozta a maga tudását, ügyességét. A gyereklányként horgolni, varrni tudó mai nyugdíjas hölgyek ezt a tudást adják tovább a mostani fiataloknak, köztük óvodásoknak, általános iskolásoknak is. Bármikor megy az ember egy ilyen foglalkozásra, a falusi fonókban sejtett zsizsegős-nyüzsgős hangulatot talál,  az asztalok fölött gyors kezek-karok nyúlkálnak a gyöngyös tálkák felett, eszközök kelnek útra a résztvevők között.

Az utolsó idei Négykezesre is ezért lesz érdemes ellátogatni. Mert bár a 2017-es karácsonyra nem itt fogjuk elkészíteni a nagymama szemüvegtokját, vagy az unoka barátság-karkötőjét, de bepislanthatunk abba, 2018 tavaszán milyen technikákkal és hangulatokkal várja majd vendégeit az újraindult Négykezes.