Programkereső

Műanyagmentes július – műanyagcsökkentő életmóddal

  • 2020.07.02.

Elöljáróban leszögezném: az itthon évek óta a nyár közepén megrendezett műanyagmentes hónap egyáltalán nem a műanyag, mint egyébként hasznos és az életünk minden területén jelen lévő, sokszor jó szolgálatot tevő alapanyagellen van. Kezdeményezői és aktivistái egyszerűen azt szeretnék elérni, hogy a hétköznapokban használjuk intenzívebben a nem egyszerhasználatos csomagolóanyagokat és eszközöket, miközben általánosan redukáljuk a háztartásokra eső általános hulladékmennyiséget.

Három éve amerikai kutatók vették górcső alá az 1950 és a 2015 között keletkezett globális műanyagmennyiséget – mert bár az emberiség által előállított anyagok közül a műanyag mennyisége toronymagasan vezet, számszerűsítéséről és használatát követő sorsáról 2017-ig nem állt rendelkezésre egyetlen összefoglaló tanulmány sem.

A kutatás becslése szerint 1950 óta összesen 8300 millió (tehát 8,3 milliárd!) tonna műanyagot állítottunk már elő 2015-ig bezárólag. Érzékeltetésképpen: ez a hihetetlen mennyiség nyolcszázhúszezer Eiffel-torony tömegének felel meg (azaz pontosan 821.782 toronynak, úgy kalkulálva, hogy az építmény 10.100 tonna). Igazából nem is ez az elrettentő, hanem az, hogy ennek a mennyiségnek a tetemes része nem a felhasználóknál van, hanem bizony a természetbe jutott ki, miközben csupán 600 millió tonna (9%) lett újrahasznosítva.  Ám közel 5.000 millió tonnányi műanyag (mely a valaha termelt műanyag 60%-át teszi ki) összeállítható lenne egy „globális hulladékheggyé", melynek egy része a szemétlerakókban van a föld felett vagy alatt, míg másik része valahol a természetben, így tengereinkben, óceánjainkban úszik, szennyezve a part menti településeket is.

A műanyagkérdés tehát nagyon is globális kérdés, viszont itt is igaz, hogy kis lépésekben, az egyéni aktivitásokkal kezdheti el az emberiség feldolgozni. Erre számos remek példát és kezdeményezést láthatunk.

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a 2LIFES című Interreg Europe projektje keretében, a Plastic Free July nemzetközi akcióhoz kapcsolódva rendezi meg a Műanyagmentes júliust a Jancsárkertben, Székesfehérváron. A reggel kezdődő programon a 2LIFES közösség tagjai közül az alábbi szervezetek vesznek részt: Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület, Ki? Ti & Mi, Sárréti Ökokör és a Mum Goes Green.

Az akció lényege, hogy hulladékmentes vásárlásra ösztönözze a piacra érkezőket, akik egy pontgyűjtő füzetet kapnak a Jancsárkert bejáratánál felállított standnál. Pontok akkor járnak, ha a vásárlók saját alkalmatosságba, táskába, dobozba, zacskóba vásárolnak, esetlegesen nem használnak fel csomagoló anyagot. A vásárlók környezettudatos tevékenységét minden helyszínen jutalmazzák majd az árusok. A legtöbb pontot összegyűjtők július végén ajándékot kapnak. A 2LIFES közösség tagjai szemléletformáló standdal is készülnek, ahol az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak környezettudatos vásárlás, háztartási tevékenységek megvalósításához.

A Ki? Ti & Mi! két aktivistája, Kecskés Timi és Lippai Kitti már eddig is sokat tettek a hulladékmentes életmód népszerűsítéséért, a Jancsárkert bejáratánál ők azok a lelkes, kommunikatív, a vásárlókat megszólító anyukák, akik alternatív eszközökkel segítenek az érkezőknek – például mindenki kaphat ajándékba egy vászonszatyrot, ha netán anélkül érkezett volna. De kaphatók itt viaszosvászon staniclik, uzsonnatartók és egyéb mosható, sokszor felhasználható szütyők is.

Virág Kriszti, azaz Mum Goes Green elsősorban a Velencei-tó környékén végez sok szegmensre kiterjedő felvilágosító munkát – alapított már netes újrahasználati csoportot és az élelmiszerpazarlás ellen küzdőt is.

A Sárréti Ökokör egy viszonylag új, de feltörekvő csoport, Tóthné Balázs Kata kezdeményezésében. Máris közel száz tag csatlakozott a csoporthoz, így a sárréti települések is egyre markánsabban adnak hangot az újrahasználatnak és a fenntarthatóságnak.

Érdemes lesz tehát kimenni a Jancsárkertbe július 4-én 7-12 óra között és aztán valamennyi további júliusi szombaton is!