Programkereső

Babakocsival rámehetek? - azaz 12 dolog, amit talán nem tudtál a fehérvári Kori ligetről

  • 2017.01.03.

Ki hinné, de idén már hatéves a fehérvári belváros kedvelt korcsolyapályája! Üzemeltetői, a Bekő-család és munkatársaik számára ilyenkor minden nap a Kori ligetről szól, a família most nyolcéves leánygyermeke, Panna gyakorlatilag itt nő fel, nyitáskor tanult meg korcsolyázni. A Zichy-ligeti pálya sokak kedvenc találkahelye télvíz idején – de lássunk néhány ínyenc érdekességet is a Kori ligetről!

1. Összesen 17.652 méternyi cső kanyarog a jégfelület alatt.

2. 3600 liter fagyállót használnak fel minden évben a jég elkészítéséhez. Ez a mennyiség úgy 720 személyautó tartályának feltöltéséhez lenne elég.

3. A legnagyobb lábméret, amelyre itt korcsolyát béreltek volna, 50-es volt. Sajnos ekkora korcsolyacipőt nem találni máshol sem, de 47-es méretig a Kori ligetben biztosan kölcsönözhetnénk.

4. Egy-egy iskolai tanév alatt úgy 15 ezer gyermek korizik ingyenesen a pályán.

5. A jeget 10.500 liter vízből állítják elő.

6. A pályán élvédőben megtett leghosszabb út három teljes kör volt… Egy ügyvédnőhöz kötődik a rekord.

7. A koripálya eddigi fennállásának legérdekesebb látogatói kérdése ez volt: Babakocsival rámehetek? (A kéthetes baba érdeklődő édesanyja nemleges választ kapott…)

8. Az itt megfordult legfiatalabb korizó másfél, a legidősebb nyolcvanesztendős volt.

9. Az egyhuzamban legtöbbet a pályán lévő korcsolyázó nyolc órán át keringett a jégen.

10. A legdurvább korcsolyabalesetet egy zongorista kislány szenvedte a legelső évad első hetén. Édesanyja vágta le a gyermek két ujját a korcsolyája élével – ám a pályán éppen ott tartózkodó orvos gyors beavatkozásának és az utána következő szakszerű kórházi ellátásnak hála a két ujjacskát a kislány ma is a magáénak mondhatja…

11. Ha félünk az eleséstől, ingyen kérhetünk gyermek, vagy felnőtt (és nagyon trendi) bukósisakot. Sajnos, kevesen használják, pedig a gyakran előforduló elesésekből következő fejsérülések ezzel megelőzhetőek!

12. A Kori liget ruhatárában ott hagyott tárgyak között az igazolványokon, mobiltelefonokon és kulcscsomókon kívül érdekes holmikat is találnak a munkatársak. (Szerencsére azért minden elveszett tárgyat megtalálnak a feledékenyek...) Gyakori elvesztett tárgy a cipő és a nadrág – amely felveti a kérdést, vajon miben mentek haza tulajdonosaik a korizás után?

 

Fotó: Székeshérvár Megyei Jogú Város honlapja