Programkereső

Mindenki a gyöngyszemért munkálkodik

  • 2016.10.11.

A fehérváriak többsége az Ady Endre utcában sétálva kissé összeszorult szívvel néz fel az egyik épületre. Az egykori Fekete Sas Szálló külseje – mai állapotában – bizony nem sok bizakodásra ad okot: málló vakolat, betört ablakok, pusztulás és enyészet belül is. A lyukas és rozzant tetőn át minden eső nyakig áztatja a felső szintet. Jobb sorsra érdemes – ez jut eszébe mindenkinek az épületről, melynek megmentésén néhány éve a Fekete Sas Társaság munkálkodik.

   Már több száz éve fennáll (rossz nyelvek itt szúrhatnák közbe, hogy „nohát, úgy is néz ki”), egykor a székesfehérvári várnagyok laktak benne, majd pálos szerzetesek. Az 1700-as évek elejétől az 56-os forradalom utánig – kisebb megszakításokkal – mindig vendégfogadóként, szállóként működött. Érdekes, hogy éppen itt, a Fekete Sas udvarán húzódott a város régi, középkori várfala, de azt 1925-ben lebontották. mostani formáját, átépítések után az 1820-as években érte el. A reformkori kulturális élet egyik városi központja volt, számos bált tartottak itt, földszinti fogadójában az ifjúság váltotta meg a világot. A pesti első forradalmi események utáni napon, 1848. március 16-án a Fekete Sasban olvasták fel a 12 pontot és a Nemzeti dalt. (Fontos forradalmi szerepére a homlokzaton ma emléktábla emlékeztet.) Aztán más idők jöttek és újabb tulajdonosok, a Fekete Sas a honvédség kezelésében kevésbé dicső napokat ért meg, hosszú ideig ejtőernyő-varrodánk használták. A város tulajdonában álló épülettel kapcsolatban csak abban reménykedhetni, hogy valaki meglátja benne a hasznosítási lehetőséget és megvásárolva valamilyen értelmes, rangjához illő kulturális célra fordítja. Pont az utóbbin munkálkodik amúgy a bevezetőben már említett Fekete Sas Társaság, melynek ötletgazdája és alapítója, Fontana Eszter Németországból igyekszik irányítani az önkéntes támogatók tevékenységét és az épület megmentése érdekében szervezett programokat. A társaság tulajdonképpen az épület történetének felkutatására, megmentésére, hasznosítására és Székesfehérvár kulturális kínálatába integrálása miatt jött létre.

 - Készült egy hasznosítási tanulmány és egy díjazott diplomaterv is, amely evvel az épülettel foglalkozik. Több helyi szervezettel sikerült gyümölcsöző kapcsolatot, együttműködést kiépítenünk, így a város vezetésével is. Beindítottuk a "Fekete Sas Akadémia” programját, érdekes előadásokkal és zenei eseményekkel. Beindult az Építész Továbbképző Program is... Ez egy kicsit azt is jelzi, hogy meglátásunk szerint, és ezt a nézetet a városvezetés is osztja, az épület a legjobban a kulturális területen hasznosítható. Ezzel egy kb. 300 éves tradíció folytatható lenne. A munka megindult, de nagyon sok lépésből áll. Ennek egy része nem látványos, vagy a nagyközönség részére nem látható. Most folynak a szükséges vizsgálatok (falkutatás, statika, stb.), a hasznosítás pontos formájáról ennek alapján lehet a részleteket kidolgozni. A közeljövőben a helyi kulturális intézmények képviselői egy munkacsoportot alkotva munkálkodnak majd ezen.

  Eszternek személyes elköteleződése is van az épülethez: valaha a nagyapja, Grosz Bernát tulajdonában volt.

- Itt játszott Petőfi mint színész, itt működött egy ideig a kaszinó (akkoriban ez nem szerencsejátékot jelentett), számos koncertről maradt fenn híradás. Nagyapám építette Székesfehérvár első moziját is. Én egész életemben múzeumokkal, kulturális management-tel, történelemmel foglalkoztam. A családi kapcsolat alapján leltem rá erre a gyöngyszemre. Nekem szakmai kihívás, amit szeretnék nagyon jól, mindenki örömére megoldani – s már látom is magam előtt a megszépült, megújult Fekete Sast!

 Október 16-án, vasárnap, közösen a Magyar Városkutató Intézettel és a Szent István Király Múzeummal szervez érdekes programot a Fekete Sas Társaság: 13-18 óra között városnéző sétára, csemegézésre, majd koncertre hívják az érdeklődőket a török kori városkultúra jegyében, a sétához találkozás 13 órakor a Szent Anna kápolnánál, a Musica Historica együttes régizene koncertje pedig 15.30-kor kezdődik a múzeum dísztermében.

A fotók pontosan egy éve készültek, 2015 októberében, a társaság szervezte épületbejáráson.

Képek és videók