Programkereső

Hozz egy kabátot, vigyél egy kabátot!

  • 2022.01.19.

Fehérváron is igyekszik megerősödni a Szabadfogas

Akik a megyei könyvtár előtt járnak el, azoknak minden bizonnyal feltűnt már, hogy az árkád alatt különös kis enteriőr alakult ki néhány hete. Egy úgynevezett sztenderden vállfára rendezve télikabátok lógnak, várnak. Egy ideig magányosan, majd érkezik valaki és elkezd válogatni a direkt ezért ott hagyott darabok között. Meleg kabátot, egyenesen az utcáról? Kabátcserebere? Jótékonykodás? A Szabadfogas egy kicsit valamennyiről szól…

Kép forrása: teleelettel.hu

A Szabadfogas nem idei kezdeményezés, még 2017-ben indították el magánszemélyek. Manapság pedig már az ország több pontján megtaláljuk azokat a közterületen, kapualjakban, de néha üzletek előtt, vagy éppen egy-egy intézmény „beugrójában”azokat a fogasokat, amelyekre bárki felakaszthat egy téli hideg ellen védő ruhaneműt (a kabátok mellett más szezonális ruhát is ott hagyhatunk, pl. pulóvert, sapkát, sálat) – és bárki el is vihet egyet a kínálatból, még csak az sem kitétel, hogy az illető cserébe vigyen másikat. Budapest több pontja mellett például Békéscsabán, Mosonmagyaróváron, Ajkán, Kaposváron, Pécsen és Kerekegyházán is vannak szabadfogasok. Egyes helyeken kiegészítik a fogasokat élelmet kínáló asztalkával, vagy állvánnyal – van, ahol egy kiszolgált mikróba pakolják be az adományozók a felajánlott élelmet, szendvicset, gyümölcsöt.

A jótékony cél mellett jó megoldás ez a háznál lévő felesleges, még használható, de igazából az ismeretségi körben már (pl. méretkülönbség) nem lepasszolható ruhadarabok értelmes elhelyezésének is. Jó érzés, hogy valakinek valóban segít és jól jön a nagypapa régi télikabátja, amelytől eddig érzelmi okokból nem váltunk meg, pedig csak a helyet foglalja. 

Székesfehérváron már volt egy próbálkozás 2019-ben, akkor a Fehérvári Civil Központ előtt állt szabadfogas, elég sokáig. Idén a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádsora adott helyet a kabátoknak. A helyi koordinátor Varga Eszter azt mondja, kezdetben nem volt gond, de aztán rendre összetörték a fogast és szétszórták a kabátokat is. Ettől kicsit elment a kedve, de aztán a fogast sikerült pótolni és a kabátok is rendben várakoznak a helyszínen. A rendszer mára beállt, rendszeresen vannak felkínált kabátok és az adományozók azt is megtapasztalhatják, hogy valóban keresik a ruhaneműket a rászorulók. A Szabadfogas hálózat 2022 januárjában is sokaknak lehet segítségére, remélhetőleg az egész téli szezonban megmaradhat a jelzett helyszínen.

A szabadfogasoknak, illetve az azokat koordinálóknak egyébként Facebook-csoportjuk is van, ezen a térképen pedig az országban rendelkezésre álló szabadfogas helyszíneken lehet ellenőrizni, a mi lakóhelyünkön van-e ilyen lehetőség. Ha nincs, esetleg mi is kezdeményezhetünk hasonlót!