Programkereső

FIN újratöltve

  • 2021.09.22.

Irodalom három és fél napon át Fehérváron

Bizony, hatodszorra kezdődik a Királyok Városában irodalmi napok, különleges programelemekkel: a nulladik napon nyomdalátogatással megfejelt író-olvasó találkozón vehetünk részt, kevésbé szívderítő eseményként pedig a város éppen bezáró kocsmaszínházát búcsúztathatjuk. De a kettő között és körül is lesz sokféle jó, kötetbemutató és koncert – és főleg lesz sok nívós kortárs irodalom.

Kép forrása: FIN/Facebook

A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivál, a szerveződés célja kezdettől az volt, hogy a városban korábban is sikeresen, de elszigetelten létre jövő irodalmi kezdeményezéseket összefogja, és egy több napos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat közösségi oldala szerint a programok alkalmat nyújtanak arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, volt már író-olvasó találkozó levéltárban, ipari létesítmény udvarán, kocsmateraszon és képtárban is. Így teremtődik kapcsolat a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

Czinki Ferenc író, kritikus, valamint a sajnálatosan nagyon fiatalon eltávozott tehetséges képzőművészünkről elnevezett Garami Richárd Alapítvány közösen ismét színvonalas kínálatot hozott tető alá. Szeptember 22-ére még egy nulladik napos program is „becsúszott”, az Irányi Dániel utcai ALTO nyomdában barangolhatnak a szerencsés kevesek, Cserna-Szabó András író kalauzolásával. 

Íme a hivatalosan első nap programja: 17 órakor a Margó Irodalmi Fesztivál fesztiváligazgatója, Valuska László nyitja meg a FIN-t a Kossuth utcai megyei levéltárban (eső esetén odabent, jó időben az udvaron), majd Debreczeny Zoltán festőművész mozgó kiállítását nézhetjük meg, Keréktárlat címmel. Az anyagról így ír a szerző maga: „Jókora képzavarral élve: remélem, hogy az értékes gondolatok, a szemnek kedves látványok nem tűnnek el a Székesfehérvár-Veszprém-Debreczeny Bermuda-háromszögben. Kedvelem Székesfehérvár városát, mert – ahogy évtizedek óta tapasztalom – ott is kedvelik képeimet. Képcsarnok, színházbéli-, művházas kiállítás, Petz Söröző és jó személyes kontaktok adják az idei FIN-KERÉKTÁRLAT előzményeit. De mi az a KERÉKTÁRLAT? Az idén nyáron huszonegyedik éve rendezhettem kiállítást a Kapolcsi Buszmegálló Galériában. Egy bringa vontatta tákolmányt használtam installációként. Meg-megálltam a völgyben, SPONTÁRLAT-vezetéseket tartottam. Akik látták, hallották, kedvelték! Remélem, hogy a FIN-közönségének is tudok újat, érdekeset mutatni és mondani."

Az este 18 órakor hasonlóan érdekesen alakul majd, a magyar vendéglátóipar történetének jeles kutatója, Saly Noémi ugyanis ezúttal a prózakötetével mutatkozik be Fehérváron is, Józsa Márta moderálásával. A Ha túléljük ezt a marhaságot című kötet írója így ajánlja a fehérvári irodalomkedvelők figyelmébe:

„Miután már az ötödik-hatodik írást adtam mindenféle volt kollégák, barátok emlékkönyveibe, hatvanadik, hetvenedik, kinek hányadik születésnapra, a legutóbbinál kicsit szomorúan gondoltam, milyen kár érte: a címzetten és pár ismerősén kívül a kutya se fogja olvasni. Hát az alkalmi tanulmányköteteket, régi újságokat? Pláne nem. Néhány tucat, ha nagyon optimista vagyok, néhány száz ember ott és akkor belelapoz, slussz. Nyár elején lebontattam a dolgozószobában az öreg cserépkályhát. Több mint húsz éve nem volt szegény bekapcsolva. Fölötte ronda gázcső, mellette kétfelől pedig égig érő kupleráj: na, pontosítsunk, egy viszonylag rendes könyvespolc, amelyen – hiú liba, aki vagyok – a saját könyveimet, fordításaimat tartom, de alatta és túloldalt gyanús folyóiratok, dossziék, brutál póktanya, és a sunyin növekvő kazalban semmit nem lehetett megtalálni. Jött Janó, a kályhás, szétverte és elhordta vén kályhámat, én pedig nekiálltam rendet vágni a szomszéd szobába vasvillázott poros papírhalomban. És találtam egy csomó mindent, amire úgy csodálkoztam rá, mintha először olvasnám. Ezt írtam volna? Ki a fene emlékszik, azóta annyi minden történt és született. Húsz-harminc év. Nahát… Aztán előszedtem a fiókokból még pár kóbor kéziratot, soha meg nem jelent írásokat is, piszmogtam velük kicsit, és tétován megpendítettem kedves kiadómnak: ezekből így együtt, esetleg…? Khm… egy könyvet? Itt a könyv. Régi írások, régi történetek. Esszék és nehezen skatulyázható, nagyon személyes valamik, amelyekre szívesen ragasztom a ma úgyis trendi „kispróza” címkét. Kicsik, prózák. Azt mesélem bennük, ami körülvett, amit megéltem és túléltem. Nevetni sokat lehet rajtuk, ez az egy biztos. Az íróember végső soron kétféle: az egyik lobogó fantáziával kitalál dolgokat, a másik nem. Az utóbbi kategóriába tartozom, beérem azzal, ami megtörtént. A saját életem, a családom és a szűkebb-tágabb környezetem ehhez annyi alapanyagot szolgáltat, hogy bőven elég lustán hátra dőlve legeltetni a szememet – aztán szorgosan szöveggé fegyelmezni ezt a burjánzást. De a legfontosabb, hogy a szemlélődéshez mindig találjuk meg a helyes szöget és a pont megfelelő távolságot. Ha tárgyadhoz elég közel hajolsz, megszereted. Ha elég messzire lépsz, rögtön kiderül, milyen vicces. (Na jó, néha kicsit kevésbé.)”

Az este ugyanott a Crescendo koncertjével zárul majd. Pénteken 17 órai kezdettel Ferencz Mónika verseskötetét mutatják be az Ady Endre utcai Study-Könyvek boltjában, a Búvárkodás haladóknak című ciklust Gaborják Ádámmal beszéli ki a szerző a helyszínen. Ferencz Mónika a sikeres bemutatkozás után (Hátam mögött dél, Scolar, Bp., 2017) második kötetében megrajzolja az új nő alakját, aki éppúgy érzékeny az ökológiai és társadalmi problémákra, mint a párkapcsolati mintázatokra vagy épp az álmok nyelvezetére.

19 órakor a helyszínén a KafkaBeat Kocsmaszínház legjobb estjeit elevenítik fel, Horváth Gergely, Ács Tamás, Barbély Gábor és Karsai Dániel közreműködésével.

Szombaton a program 16 órakor folytatódik, ekkor a magyar kortárs próza egyik legismertebb alkotója, Dragomán György író új kötetének apropóján szerveznek főzős irodalmi délutánt a Petz kocsma lugasában. A beszélgetést Czinki Ferenc vezeti, az alkalmat a Grand Bleu zenekar koncertje keretezi tovább. „A zenekar maga 2018-ban alakult, tagjai: Kovács Asztrik (gitár, ének), Szalma Edvárd (gitár, vokál), Ballai Ádám (basszusgitár vokál). Asztrik addigi egyszemélyes projektjéből nőtt ki. A háromtagú zenekarban egy klasszikus, egy akusztikus és egy basszusgitár, egy főének és két vokál szerepel. A zenék stílusában véve kötetlenek, a flamencós dallamoktól a sirtakin keresztül a gitárpopon át sokféle elem megtalálható. De nem is a stílus a fontos, hanem a hangulatok és a történetek, amiket a dalok megfestenek. Hiszen a szövegek a zenével egyhangban, izgalmas történetekkel, változásokkal igyekeznek egy egy sajátos hangulatot megragadni, egy-egy világot megragadni és feltárni."

Az idei FIN a Heaven Street Seven zenekar frontemberének, Szűcs Krisztiánnak a szólókoncertjével ér vége a Petzben. A 19 órakor kezdődő esemény a fesztivál többi alkalmától eltérően belépőjegyes, elővételben és a helyszínen is foglalhatunk helyeket.