Programkereső

Volt könyvesbolt, nincs könyvesbolt…. De mégis van könyvesbolt!

  • 2021.05.31.

Az ágazatban évtizedek óta működő Csada Feri könyvüzletet nyitott

Sokan voltak szomorúak, amikor a pandémia okozta helyzet miatt pár hónapja bezárt a Study könyvesbolt a Fehér Palotában. A számos helyi könyves eseménynek és találkozónak, író-olvasó alkalomnak helyet adó könyvesbolt hiánya viszont nem sokáig töltött be űrt, az üzletet vezető Csada Ferenc ugyanis a minap megnyitotta saját könyvesboltját az Ady Endre utcában.

Kép forrása: Study/Facebook

Csada Feri személye elválaszthatatlan a könyvszakmától Székesfehérváron. A fiatalos, de valójában már aktív nagypapa Ferenc civilben a szociális ágazatban is önkénteskedik, alapító tagja és egyik motorja ugyanis a Heti Betevő Fehérvárnak is. Több évig vezette a Fehér Palotában működő Study könyvesboltot, ám a koronavírus helyzet végül kikezdte az egyébként sikeres üzletet, a tulajdonos kénytelen volt bezárni és a bútorzatot kiárusítani. Mint kiderült, annak nagy részét maga Feri vette meg azzal a szándékkal, tovább viszi a város sikeres tankönyv-és nyelvkönyvboltját, hogy ne maradjon szakkönyv nélkül Fehérvár.

Feri a belvárosban talált egy üzlethelyiséget, előtte sífelszerelések és korcsolyák sorakoztak az alagsori helység polcain, most regények és mesék fognak. Az elmúlt hetekben sokan jártak arra, kukkantottak be a fáradhatatlanul munkálkodó, szerelő, pakoló, rakodó, csavarozó könyveshez, ő a saját tempójában, maga rakta össze az egységet, rendszerezte a sorban érkező árut. Pár héttel korábban még arról beszélgettem vele, mennyire nehéz két évtizednél többnyi időt csak úgy lehúzni a mellékhelyiségben, ha zárni kell. Olyan világ ez, amelyet – a maga szépségével, erejével, nehézségeivel – bizony igen nehéz elengedni és csak úgy hirtelen valami másba kezdeni. De Feri nem adta fel.

A Study – illetve legújabb nevén most már a Könyvek boltja – a kínálat és a minőséget garantáló tulaj személyén kívül még egy jelentős dologban volt unikális: az elmúlt években gyakorlatilag felvállalta az irodalomterjesztést és a szerzői találkozókat. A régi üzlethelyiségben, bár nem volt nagy méretű, megfordult egy-egy író-olvasó találkozón Spiró György, Háy János, Erdős Virág, Potozky László, Tallér Edina, Czinki Ferenc, Péntek Orsolya, Gurubi Ágnes, Mécs Anna, Szálinger Balázs, Egressy Zoltán, Bódi Péter, Berta Ádám és a sort még hosszan folytathatnánk. A pár négyzetméteren is sokan ültek-figyeltek, hogy meghallgathassák a kortárs magyar irodalom jeleseinek gondolatait és kérjenek egy-egy dedikálást. Rengeteg vers és novellarészlet hangzott el a felolvasásokon – amikre a jövőben is számíthatunk, hiszen Feri a mostani boltot is az olvasni szeretők, az irodalombarátok kis találkozóhelyének szánja, s ha a helyzet majd engedi, bizonyára ismét lesznek találkozói a honi literatúrának.

Addig is térjenek be az Ady Endre utcába, a volt síkölcsönző helyére, a Könyvek boltjába! Hogy mennyire szükséges egy ilyen bolt a helyi kulturális életben arról tanúskodjék egy látogató vélemény, bejegyzés a közelmúltból:

„Kincses tár. Ritka manapság az ilyen hely, ahol érdeklődő emberek nagyszerű szervezésben érdekes témákkal, írókkal, költőkkel, műveikkel ismerkedhetnek. Valami törhetetlen varázsa van a bemutatóknak, író-olvasó találkozóknak. A könyv kínálat és a választék páratlan. Szeretem. Köszönöm a lehetőségeket Csada Ferenc! Remélem sok hasznos és kellemes programban lesz még részünk a jövőben is!”

Nos, mit is mondhatnánk erre? Úgy legyen!

Képek és videók