Programkereső

Ahol a menyét terem

  • 2016.08.29.

Székesfehérvárt nem kifejezetten a street food hazájaként emlegetik. Vannak lángososok, kebabosok, palacsintázók és giroszbárok a városban, de igazi legújabb kori utcaételt nem szokás mifelénk kitalálni. Illetve: nemrég jött egy informatikus fiatalember és kitalált egyet. Van benne zöldség, szósz és menyét.

   A város augusztusi programjai alatt figyeltem fel egy jópofa, kis méretű lakókocsira , akkor éppen a Zichy ligetben tanyázott, előtte szalmatéglák. Azokon jókedvű, beszélgető fiatalok ültek, koncertek idején pedig még tánc is volt az egység előtt, amelyből egyfolytában hordták az emberek a kézműves sört és a spéci eledelt, a ház kínálatát. Amiről kiderült, hogy egy másik magyarországi tájegységről importált étek, de itt is remekül megállja a helyét. Lehet, hogy a vimpi letaszítja trónjáról a street food ételek jelenlegi koronázatlan királyait, a kézenfekvő lángost és a trendi giroszt?

- A Fehér Menyét ötlete onnan ered, hogy a munkám miatt részt vettünk több főiskolai toborzó eseményen, ahol elhangzott, hogy bővül az Óbudai egyetem és megjelenik a Corvinus is, ezen kívül újra nyit a Petőfi mozi, mint diákoknak szánt közösségi hely. Ezt egy nagyon jó iránynak érzem, s úgy gondoltam, érdemes létrehozni egy eddig nem létező vendéglátóhelyet, mielőtt más megcsinálja. A vendéglátózástól amúgy itt helyben mindenki óva intett, de azt hiszem, annyira kreatív természetem van, hogy rosszul érezném magamat, ha időről-időre nem csinálnék valami mást – mondja az egyszerű, de újszerű kitelepülős, gyakorlatilag a vendég elébe menő mozgóbüfé ötlet- és tényleges gazdája, Czukor Zoltán, aki hamar ráérzett, mit kell Fehérváron kínálni az éheseknek:

- Baranyában nőttem fel, nálunk így hívták a hot dogot. Nem akartam, hogy az emberek  azonosítsák a konkurens hot dogokkal, mert a vimpi tényleg más. (Egyébként az USA-ban létezik egy Wimpy nevű gyorsétel márka, de az egyfajta hamburgert jelöl.) Nekünk is menet közben alakult ki: először gondoltuk, ne is virsli legyen benne, hanem kolbász, de jóféle. Utána szinte rögtön jött az ötlet, hogy akkor viszont minden legyen kézműves benne, vagy házi, vagy egészséges és mindenképpen minőségi. A legfőbb célunk minőséget képviselni és persze brandet építeni a Menyéttel. És az, hogyha az újszerű street food mellett egy kis kultúrmissziót is felvállalhatunk.

   A terméket a büfében – amely a FeZeN és a Királyi Napok közönségének meghódítása után jelenleg állandó letelepedési helyet keres a városon belül - menyétnek is hívják. Mit kérsz, egy menyétet? A válasz szívesen és azonnal határozott „igen”, a földi javakkal vastagon megpakolt stangli illata ugyanis már messziről csalogató. Ahogy a fiatalos csapat is – ritkaság, hogy ebben az életkorban valaki a kiszolgálói oldalon akarjon állni inkább, mint a másikon, ahol az ember minden kötelezettség nélkül csak tömheti magába a jó falatokat. A Fehér Menyét stábja abban is különbözik a hagyományos talponállóktól, hogy itt a pult mögül érdeklődést, beszélgetést tapasztal a vendég.

- Valaki külön megjegyezte, hogy neki ez attól street food, hogy a lányok kihajolnak és elmondják, hogy miből van a vimpi. Szerintem nem ettől street food, de azt gondolom, ez a vendégünk megfogta a lényeget. Hogy valami mással, valami többel találkozhatott, ami jó érzésként marad meg az emberekben. Amit aztán szívesen lájkolsz be a Facebookon és írod le róla a véleményedet. Nekünk ez nagyon sokat számít, a termékünket is a visszajelzések alapján alakítottuk, van, amit kifejezetten ezek alapján változtattunk rajta.

  A Fehér Menyét ötletgazdájának megkeresésekor az első gondolatom volt, hogy megkérdezem, honnan a büfé neve, hiszen egyes állatokat éppen hogy nem szívesen hozna az ember egy asztalra egy könnyed falatozással. De Zoli gyorsan eloszlatta aggodalmaimat:

- Egy néni azt mondta, hogy gusztustalan menyétnek nevezni ezt az ételt, ezen csak mosolyogtunk. A legtöbb embert ettől is odacsalta a kíváncsiság. A hot dogba se gondolunk bele, egy új ételnek pedig nem árt a figyelemfelkeltő név. És ezekből a kis állatokból van még elég sok: nyest, nyuszt, menyét, hermelin, görény – szóval egy jó ideig biztosan variálhatjuk majd a termékeink palettáját!