Programkereső

Fezen helyett Liget, a zene pozitivizmusa viszont marad

  • 2021.05.18.

Kovács Antal főszervezővel fesztiválokról, tervekről és a „Fezen-kötvényről”

Május elején jött a hír, hogy a 2020-as elmaradt Fezen után bizony a 2021-esről is kénytelenek lemondani a szervezők és a közönség egyaránt. A bejelentés szerint a csapat immár a 2022-es, sorrendben 25. fesztiválra koncentrálna. De mit hoz magával egy ilyen átszervezés, mit kapnak helyette a fehérvári rockerek és vajon a jövőben drágábban fesztiválozhatunk, ha egyáltalán? Mindezekről (is) kérdeztük Kovács Antalt, az esemény főszervezőjét.

Kép készítője: Teleélettel.hu

-Tavaly, mikor bejött a hír, hogy nem lehet rendezvényt tartani, abban a pillanatban lemondtunk mindenkit. Nekünk nagyon jó közönségünk van, 5-10% volt, akik visszaváltották a bérletet, ami nagyon jó arány – bocsájtja előre Tóni hozzátéve: a május eleji változtatás után nyilván még kérdéses a várható lemorzsolódás. -Szerintem sokan már úgy vannak vele, hogy egy évet vártak, most még egyet kell, de a pénz, egyfajta inflációkövetőként. Gyakorlatilag már olyan a helyzet, mint hogyha az ember egy Fezen-kötvényt jegyzett volna... Minket egyébként eléggé megviselne, ha sok tízmillió forintnyi bérletet vissza kéne váltanunk, hiszen ezeket a pénzeket kifizettük előlegekre - de nem számítok tömeges visszamondásokra. 

A fesztivál lemondásával természetesen együtt jár, hogy minden résztvevőt egyesével értesíteni kellett: 2021-ben nem kell Fehérvárra érkezniük. 

-Minden fellépőnkkel kezdeményeztük az átszerződést 2022-re, a legtöbb zenekarral sikerült is erről megegyezni. Nyilván benne van a pakliban, hogy valakivel nem jön össze, hiszen most már akkora torlódás van a nemzetközi piacon is, hogy a 2020-ben és 2021-ben lemondott koncertek miatt évekre előre tele van a zenekarok naptárja. Itthon is van előadó, akinek 5 koncert van beírva egyetlen idei nyári napra. Jelenleg mindenki kivárásra játszik és figyeli, ki lép vissza és ki fogja valójában szerződtetni arra a napra az adott előadót.

De mit csinál egy fesztiválszervező csapat, ha másfél éve lényegében nincs fesztivál?

-A cégnek nem csak a Fezen, hanem a klub és a rendezvénytechnika közvetítése is a munkája, és nálunk mindhárom bedőlt az utóbbi másfél évben. Ezt az időszakot viszont ki tudtuk használni arra, hogy elkezdjük a 2022-es Fezen tárgyalásait. Elmondhatom, hogy ebben egészen jól állunk mostanra, nagyon készülünk a 25 éves jubileumra. Egy ilyen szintű rendezvényt amúgy is másfél évig szervez az ember. Lehet, hogy magyar idő szerint éppen hajnali kettőkor ér rá az az ügynök, akit már nagyon régóta hajtunk. A csapatban egyébként átlagosan 670 ember dolgozik.

Az előkészület hosszabb folyamat, hónapokig eltart, sorolja tovább Tóni. Az előegyeztetések után a fehérváriak megkapják az úgynevezett ridert, a technikai elvárásokkal és egyéb, személyes igényeket is tartalmazó kérésekkel. Bár zenekarneveket nem említünk, de utóbbiak között vannak érdekesek, szokatlanok. Van előadó, aki egy csak Ausztriában kapható joghurtot hajlandó a fehérvári tartózkodása alatt enni, más öt darab, egy évnél nem idősebb, fekete Mercedes Vaneot óhajtana, angolul beszélő sofőrökkel.  A fezenes csapat az utóbbit is megoldotta, a tetemes költségek olykor sajnos részei az alkunak. Az igazán nagy nevek zöme azonban meglepő módon szerény és könnyen teljesíthető igényekkel szokott előállni.

Mint Kovács hozzáteszi, a mostani szervezési etap meglehetősen ambivalens: a vírus miatt mindenki a 2022-es szezonra lő, ezért jövőre óriási zenei kínálat koncentrálódik majd az év közepi fesztiválszezonra. 

-Partnereinktől már tudjuk, hogy júniusban, júliusban jelentős zenekarok koncerteznek itthon, egymást követő napokon is. Ilyen körülmények között dupla a kihívás, hogy olyan produkciót szervezzünk, ami a mások felhozatalát nem üti, mégis bevonzza a közönséget. És persze szeretnénk, ha tényleg méltó lenne ez a 25. esemény, nagy rockmetál névvel, nagy popnévvel. Persze fontos tényező a pénz is: hiába mond igent bármelyik nagy előadó, ha nem lehet itthon megfizetni. Ennek ellenére azt látjuk, hogy a kiesés miatt nem igazán emelnek árat az előadók. Sokan a 2019-es gázsijukért jönnének játszani. Ha drágul is majd a fesztiválozás, az elsősorban nem miattuk lesz, hanem például a jövedéki adó és a benzinár-emelkedés miatt. Hozzátenném, hogy a külföldi zenekarok esetében az előbb elmondottak viszont nem jellemzőek! Ők inkább behozni akarják a kimaradt időszakot – kevesebbet vállalnak, de több pénzért. Mi abszolút törekszünk továbbra is az emberléptékű jegyárakra, nem akarunk százezres bérletet – persze nem is tudnánk hozzá ilyen léptékű infrastruktúrát biztosítani.

Aztán történt valami: megjelent a Liget hirdetése. Fezen nem lesz, de lesz Liget. De milyen is lesz az új fehérvári zenei eseménysorozat, amely három hónapon át tart majd a városban?

-Nem akartunk kis Fezent. Azt akarjuk sugallni, hogy ez egy teljesen új rendezvénysorozat, a mi szervezésünkben. Egyszerű a képlet: ha nem csinálsz valamit egy jó ideig, elerodálódik az addig felépített eredmény. Hiába hoztál létre egy huszonéves rendezvényt, ha nem maradsz előtérben, eltűnsz. Mikor kitaláltuk a Ligetet, arra akartunk rávilágítani, hogy a zene mindig gyógyír. Az elmúlt másfél évben igen sokan elvesztették a barátaikkal a közvetlen kapcsolatot, vagy akár sajnos a barátaikat is, így kifejezetten gyógyító és támogató ereje lehet egy ilyen zenei fesztiválnak. Most különösen fontosak a pozitív dolgok. Erre koncentráltunk a program összeállításával, az előadók is nagyon várják, a közönség meg a visszacsatolás alapján pláne. Nyilván, nagy a bizonytalansági tényező, meglátjuk, hogyan lehet megvalósítani, de nagyon bizakodunk.

A Liget – amelyen június 11. és szeptember 11. között fellép többek között az Alvin és a Mókusok, Ákos, a Bagossy Brothers Company, a Halott Pénz és Rúzsa Magdi is, helyszínében ugyanott lesz, mint a Fezen, technikailag a megszokott kisebbik nagyszínpadot építik fel hozzá. A jegyelővételt a járványügyi szabályok miatt megelőzi egy előregisztráció, amely során jelezhetjük, a kínálatból melyik zenekar fellépésére váltanánk szívesen belépőt.

-Ez egy teljesen új rendezvény, új feltételekkel. Ha bennünket ennyire feszít, hogy dolgozhassunk, akkor gondold el, mennyire várják az előadók. A már említett torlódások miatt kicsit nehezebb az időpontokat egyeztetni, de így lesz júliusban egy olyan rendezvény Fehérváron, amire kifejezetten büszke vagyok, egy LGT: A dal a miénk programmal, a Csík Zenekarral, Kovács Katival. Szerintem ez friss és unikális dolog és öröm, hogy hozzánk akarnak jönni az előadók.

És hogy miket tervez a csapat jövőre, a 25. Fezen-jubileumra?

-Semmi más esély sincs, mint bizakodva tekinteni a jövőbe – szögezi le Tóni. -Sajnos sok minden tervezhetetlen. De szerintem ez már egy szabad év lesz, bár a vendéglátó- és szórakoztatóipart még nyilván évekig kísérteni fogja.  Bizakodó vagyok, jó tárgyalásaink vannak, egy erős, sokszínű és impozáns 2022-es Fezen  programot tudunk majd összerakni.