Programkereső

Mörk, mozi és újrahasznosítás, ajtó-ablak kerestetik

  • 2019.03.29.

Ilyen lesz az idei Kortárs Feszt

    A részletes program még persze nem került ki, de foltokban már alakul az idei, jubileumi Kortárs Művészeti Fesztivál. A sorrendben huszadik fehérvári kulturális-művészeti hét kabalaállatkája, a madár, mindenesetre nem változik.


 Két évtizede Szűcs Erzsébet művészettörténész bocsájtotta szárnyra ezt a madárkát és hozta létre a város kulturális életének prominenseivel a friss szemléletű, fiatalos fesztivált, amely lazasága mellett mindig tudott igazi értékeket is képviselni. Bár van a fővárosnak is kortárs fesztiválja, a fehérvári a maga családiasságával teremtett fesztiválhangulatot a városban és megmozgatta a kissé visszafogottabb intézményeket is, amelyek erre az időszakra több eseménnyel készültek. Azért meg kell említeni, hogy a családiasság bizonyos szempontból hátrány is, mert évről-évre úgy tűnik, a programokat jobbára maguknak és a barátaiknak szervezik a kezdeményezők, húsz év alatt egyelőre nem tudott szélesebb közönséget megmozgatni a programsorozat. Sokan keresték már ennek okát, a kevés kommunikáció, a gyengécske marketing minden bizonnyal az elsők között lenne. De most szóljunk inkább a Kortárs előnyeiről, amelyek ennél sokkal markánsabbak.

A Jam Bory igazi családias, füvön ücsörgős, piknikelős program szokott lenni


   Ami állandó programelem, az a Bory-várat kezelő alapítvány és a MéhKasAula civil szervezet közös szervezésű Jam Bory-ja, amely nem csak a csodás, romantikus helyszín miatt különleges színfoltja az egész hétnek. Az esti fényekben fürdő várat ilyenkor tényleg ellepik a látogatók, a gyerekeket tréfás produkciók szórakoztatják, az esti koncertek is elmaradhatatlanok és az egészet a tűzzsonglőrök bemutatója koronázza meg (ők az idén is jönnek!) A zenei program általában a világzene köré szerveződik a Jam Bory-n, az idei nagy truváj a részben fehérvári kötődésű Mörk zenekar két évvel ezelőtt meghiúsult jamborys fellépésének nagyon várt kipipálása lesz végre, de a hazai elektro-underground szcénát a Color Star is képviseli, akik idén megjelenő, Time Is The Drug című lemezük anyagát is hozzák az esti koncertre. A hely szellemére jellemző, hogy a várat a saját két kezével felépítő mester, Bory Jenő dédunokája, Kovács Balázs elektro zen kertet alakít ki az egyik várhelyszínen és ott barátaival improvizatív alapú számítógépes kísérleti zenével szórakoztatja majd hallgatóságát.
  A várfalak között megszokott műfaj már a 21. századi recitálás is, így természetesen jön a Jam Bory Slam 4.0 - az idén is a fehérvári slammerek és vendégeik „szövegelnek” az Elefántos udvarban. És természetesen ismét csodás, színes fényárban úszik majd az egész vár, a MéhKas diaprojektjének köszönhetően.

A színház fontos elem - tavaly a Legyek urát mutatták be a fiatal színjátszók

 

   Már nyilvános, hogy a feszt ideje alatt megint lesz kertmozi a Zichy-ligetben. Tavaly igazán beváltotta a hozzá fűzött reményeket, komplett családok szállták meg esténként a műanyag székeket és nézték meg az akkori filmtermő évad slágerdarabjait, valamint ritkán, csak budapesti artmozikban vetített, nemzetközi filmfesztiválokról érkezett csemegéket is láthatott a közönség.

Az irodalom sem maradhat ki - itt Kemény István költővel beszélgetett Gábor Gina újságíró

A szervezők friss felhívása szerint jelenleg éppen doboz alapanyag kerestetik - az idei Kortárs Művészeti Fesztivál témája ugyanis az újrahasznosítás, s ehhez kérik a székesfehérváriak segítségét: olyan, kidobásra ítélt ajtókat, mély ablakokat, komódokat, fiókokat és egyéb dobozszerű dolgokat várnak lefotózni, amelyekből köztéri dobozalkotások hozhatóak létre a fesztivál idején. Az erre a célra felajánlott tárgyakról ide lehet elküldeni a képeket: kortars@fehervariprogram.hu, a határidő április 30-ig.

A zenei események adnak igazi hangulatot a fesztiválnak

A képek forrása a Kortárs Művészeti Fesztivál Facebook oldala