Programkereső

Utazás helyett idén kreatívkodunk

  • 2020.07.15.

Mutatjuk a legjobb nyári fehérvári lehetőségeket

Van, aki bátran utazik és van, aki inkább otthon marad – nem vagyunk egyformák. Szerencsére az utóbbi csoportba tartozóknak sem kell unatkozniuk, Székesfehérváron ugyanis e nyáron is számos kitűnő kézműves alkotó nyitja meg műhelyét, vagy hirdet meg tematikus foglalkozásokat, alkotónapokat, programokat. Igyekeztünk ezekből összegyűjteni egy színes kínálatot, kifejezetten a nyáron elérhető workshopokra koncentrálva.

1. Bonbontartó a cukrászdából

Gyerekeknek hirdetett meg ingyenes kreatív alkalmat a fehérvári Saveur Kávézó és Cukrászda, július 16-ára. A délelőtt 10-től kezdődő és nagyjából az ebédig tartó foglalkozás témája illik az egyébként a születésnapját ünneplő helyszínhez: a gyerekek például gyurmatortát vagy bonbontartó ajándékdobozt alkothatnak Adorjáni-Szűcs Piroska segítségével. A részvételhez regisztráció szükséges, itt lehet megtenni.

2. Tálak, s.k.

A maroshegyi ArtKuckó Strasszerné Dóri keramikus projektje, és szinte minden héten találtok egy érdekes minitanfolyamot. Mi a szappantartós-tálas alkalmat próbáltuk ki, s hiába volt csak 3 órás a kurzus, ezalatt is többféle technikát el tudtunk sajátítani. Mintáztunk például csipkével, sablonnal, pecsételő formákkal, a végén közel féltucat edénykét sikerítve. De nem csak tálakat, hanem falidíszeket és manókuckót is készíthettek az Artkuckóban, érdemes figyelni a Facebook-oldalt az eseménymegosztásokért.

3. Csepptündér nemezből, csak neked

Dobó-Jánosi Dóra, azaz Lanador szerelemmatériája a gyapjú. Július 31-én az Olaj utca 70. alatti Gyöngyházban tart worshopot a fehérvári Pici Piac kezdeményezőinek meghívására. A 16-18 óra közötti műhelyfoglalkozáson  puha gyapjú pamacsból elbűvölő csepptündért alkothatunk tűnemezeléssel, a szervezők minden szükséges kelléket biztosítanak, csak egy regisztrációt kell kitölteni, július 27-i határidővel.

4. Varrós workshopok a faluházban

Vörösné Simon Nikolett meghirdetett alkotóóráival a szabadbattyáni faluházban találkozhattok. A fehérvári vásárokban szinte mindig megtalálható kreatív alkotó fő technikája a varrás, így hol kötényt, hol varrott virágcserepet készíthetünk az útmutatásával.

5. Csodás színek egy mandalából

Bónai Zsuzsi szintén Székesfehérváron él és készíti színpompás mandaláit, amelyeket saját maga is tervez. Azt vallja, nem csak maga a mandala, de a készítése is lecsendesít, kikapcsol, tiszta gondolatokra ébreszt, olyan, mint egy meditáció, általa juthatunk el lelkünk legmélyére, általa kaphatunk útmutatást, választ a kérdéseinkre. Júliusban már tartott festőworkshopot, de lesznek még helyi nyári foglalkozások.

6. Dekoráljunk virágokkal!

Sáfár Eszter a Nonza Virágdekorációs Műhely tulajdonosa nemrég szervezett egy jó hangulatú ajtókoszorú workshopot, s mint megtudtuk tőle, igény szerint, megfelelő számú jelentkezővel szívesen indít a nyár folyamán hasonlót. Ha vannak olyan ismerőseid, akikkel összeállva szívesen elsajátítanád pl. az újrahasználattal ötvözött virágdekorálást, vagy bármilyen más technikát, írj rá bátran az alkotóra!

7. Ha egy új pénztárcát szeretnél…

Fekete Szilvi július 19-én délelőtt várja tárcavarró tanfolyamra az érdeklődőket. Helyes kis textilbukszáit látva érdemes lesz Zámolyig autózni, 9 órakor ugyanis a helyi Szép Ilonka Faluházban szabhatjuk-varrhatjuk a sok féle anyagból - egyszínű, virágos, csíkos, bohókás, harsány, visszafogott – kiválasztható anyagú pénztartót. Az esemény itt található.

8. Agyagozz Alinával!

A fiatal és tehetséges fehérvári Kovács Alina ezen a nyáron tanult szakmájának szépségeivel ismerteti meg az érdeklődőket, mégpedig Csóron, ahol minden szerdán 16-18 óra között agyagozó szakkört vezet, bejelentkezésre. A helyi művelődési házban tartott alkalmakra a 06 30 361 4897-es számon lehet bejelentkezni.