Programkereső

Női kezek, finom borok – de mi az az első fehérvári sétálókóstoló?

  • 2018.10.31.

Keresd a nőt! – a sokat idézett mondás november 17-én tényleg aktuális lesz, sőt: hölgyeken kívül nem is nagyon találni majd másokat - ekkor rendezik meg ugyanis Fehérváron az első sétálókóstolóját, kizárólag női borászok boraival.

A rendezvény ötlete a borkultúra és borfogyasztás helyi női nagykövetének, Fáncsi Viktóriának a fejéből pattant ki. A Barrique Borklub – Vin et Rouge szakembereként Viki folyton boros programokat szervez, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház nagyterme, ahol már több hasonló nagy boros esemény jött létre a védőszárnyai alatt, most is gazdája lesz a november közepi borszeánsznak. Középpontba ezúttal nem egy tájegység borászai kerülnek, hanem a szépnem képviselői, akik számos esetben bizonyítottak már kiváló boraikkal, tudásukkal. A címben foglalt sétálókóstolót pedig úgy kell elképzelnünk, hogy a befizetett összegért (ami egyébként egy teljesen korrekt 4500 forint), egy díjnyertes pezsgőt, akár ötven különböző bort és három remek pálinkát is megízlelhet a résztvevő (szintén női pálinkafőző mesterek kínálatából), de aki elégedetlen lenne a magyar lankák termésével, söröspohárral a kezében is keringhet a nagyteremben, ugyanis – természetesen női – sörfőző is elhozza a rendezvényre a kínálatát. Ez természetesen egyáltalán ne riassza el az urakat a látogatástól – vajon mi lehetne szebb élvezet, mint egy pohár kitűnő borról társalogni hölgytársaságban?

Amit az ínynek a borászok, azt a gyomornak a szintén hölgytulajdonos, Hermanné Vera vezette Hatpöttyös étterem adja majd. A fehérvári étterem ugyanolyan különleges a maga nemében, mint a nőies borest – megváltozott munkaképességűeknek nyújtanak ugyanis biztos munkalehetőséget (persze az sem elhanyagolható, hogy hetente több száz vendég élvezi a Hatpöttyös kitűnő, magas minőségű, helyi alapanyagokból készült fogásait).

A 18-22 óra között zajló rendezvénynek lesz még egy további különlegessége: erre az alkalomra érkezik a Gyengébb? Nem! című kötet szerzője, Szabó Edit gasztronómiai újságíró-borszakíró, aki a fehérvári találkozót is segített megszervezni, éppen szerzői munkája révén. A tavaly megjelent könyv 26 női borász életutat mutat be (Árvay Angelika, Bai Edit, Bárdos Sarolta, Berecz Stéphanie, Bodó Judit, Bussay Dorottya, Csetvei Krisztina, Debreczeni Mónika, Gálné Dignisz Éva, Gere Andrea, Hanauer Susann, Heimann Ágnes, Homoky Dorottya, Jekl Flóra, Kovács Zita, Laposa Zsófi, Latorczai Rácz Lilla, Luka Enikő, Magyar Anita, Matolcsy Sára, Molnár Júlia Dóra, Nyúlné Pühra Beáta, Osváth Fruzsina, Ujvári Vivien, Wille-Baumkauff Márta, Zsirai Kata), 52 bor és 52 étel (a szereplő borásznők személyes kötődésű fogásaiból) hozzácsatolásával.

A női borestre fokozott az érdeklődés, ezért a jegyvásárlással a szervezők szerint jó lesz sietni – nehogy csak az üres pohár nézegetése maradjon.