Programkereső

Minden fehérvári rászorulónak egy Heti Betevőt!

  • 2020.02.19.

A Palotai úti áruház parkolójában adtam neki némi aprót. Nemrég még én is ilyet vezettem, mutatott az áruház mögött álló kamionra. Aztán jött egy stroke, megmaradt a látómező fele, a kamionozás és így a megélhetés pedig ment a lecsóba…Így csúszott egyre lejjebb a tiszta tekintetű, halk szavú hatvanas. Gyorsan összeraktam neki egy szendvicset a pénz mellé. Nos, éppen ilyenkor van szükség nagyon az olyan segítő csapatokra, mint a Fehérváron már hatodik éve létező és tevékenykedő Heti Betevő!

Tagadhatatlanul elfogult vagyok a fehérvári betevősökkel, mert 2014 februárjában jómagam is ott ültem annál az asztalnál a többiekkel, hogy a budapesti első ilyen kezdeményezés nyomán a fehérvári ötletgazda Rosta Helga invitálására megalakítsuk a helyi segítő csapatot is. Hihetetlen, hogy ennek immár hat éve és bár jó ideje tevékenyen nem tudok részt venni az osztások precíz és jól bejáratott munkafolyamatában, de csodálattal tölt el a rengeteg befektetett önkéntes munka és az, hogy bár a helyi csapatnak is sok nehézséggel kellett megküzdenie, mégsem maradt el eddig egyetlen meghirdetett osztásuk sem.

Pedig volt, hogy tényleg farkasüvöltő hideg, a szalvétát-evőeszközt felkapó orkánszerű szél, türelmetlenül sorban álló, hőbörgő emberek nehezítették az önkéntesek életét, s sajnos olyan is, mikor haláleset miatt fogyatkoztak meg. De számba jöhető nagyobb pénzbeli támogatás nélkül is kitartottak, ugyanis három komoly bázis is állt mögöttük: először is természetesen azok, akikért a kezdeményezés létrejött, a helyi hajléktalan és szegény emberek, valamint a cél, hogy őket éttermi minőségű vasárnapi ebédhez juttassa a szervezet. Aztán a folyamatosan alakuló önkénteshálózat (néha meglepően fiatal arcokkal, lelkes diákokkal), akik kéthetenként mindig ott vannak a Szabadművelődés Házában csomagolni, logisztikázni, ételt osztani. És persze a sokakból álló külső támogatói kör, akik hétről-hétre odaviszik az osztásokra előre a saját maguk sütötte süteményeket, sós harapnivalókat, gyümölcsadományokat. Igazságtalan lenne kifelejteni persze a közreműködő éttermeket is, hiszen a Heti Betevő szisztémája Fehérváron is ez: a város számos pontján, éttermében, kávézójában, szoláriumstúdiójában, vagy egyéb vállalkozásnál, szolgáltatóknál a pulton található, sárga címkés befőttes üvegben gyűlő aprópénzt váltja át a csapat az éttermeknél ételadagokra. Így gyakorlatilag a város lakossága maga tartja fenn a rendszert a kis befizetésekkel, bedobott, felajánlott borravalókkal. És éppen ez a csodás az egész szisztémában, amely a nehézségek ellenére is alkalmassá teszi több éves fennmaradásra: a sok kicsi tényleg sokra megy.

A Heti Bevető Fehérvár javára olykor nagyobb segítséget is tudunk nyújtani, ezért néhány éve a helyi gipsy folklórt nem kisebbségi előadóként életben tartó Lásho Lecsó zenekar jótékonysági koncertet vállal.
Ezeken nincs belépőjegy, mindenki annyit dob a befőttesüvegbe, amennyivel támogatná az osztásokat. Átlagosan azt mondhatjuk, 400-500 forint már fedezi egy fehérvári rászoruló következi vasárnapi meleg ebédjét, s alkalmanként 130-160 ember (köztük sok gyermek) áll ilyenkor sorban a tányérjával. Ezek alapján egyszerű szorzással belátható, mennyi pénzt kell gyűjtenie a csapatnak, ha minden éhes embert szeretnének jól lakatni az ételosztásokon, s hogy ennek megtámogatására miért is fontosak ezek a nagyobb jótékonysági rendezvények.

Legközelebb e hétvégén, február 22-én este segíthetünk a helyi csapatnak tovább lendülni és fennmaradni. A Lásho Lecsó koncertje 19.30-kor kezdődik a Szabadművelődés Házában, kérem, írják be a naptárjukba. Higgyék el, nincs e héten ebben a városban fontosabb, támogatandó esemény. A Heti Betevő rászorulóknak főz(et), szlogenjükben azt kérdezik a többségi társadalomtól: „Beszállsz?”
S nagyon számítanak a minél több igenre.

A képek forrása: Heti Betevő Fehérvár Facebook oldal