Programkereső

Hogyan lehet online képtárba menni?

  • 2020.12.17.

A kultúrát kedvelők hónapok óta nélkülözni kénytelenek a hagyományos kulturális tereket – viszont jó hír, hogy azok nem adják meg magukat, a Pelikán Galériában például valóságos nézők nélkül is megnézhetjük a hagyományos Téli tárlatot idén is. A virtuális kiállítás ezúttal is tartogat meglepetéseket.

Húsz megyei alkotó majdnem kétszer annyi munkája, 2020-ban természetesen virtuálisan – ez a Székesfehérvári Művészek Társaságának idei Téli tárlata, egy mondatban. A Pelikán Galériában november elején berendezett enteriőröket látva ugyan különösen furcsa az embernélküliség, az így egészen tágassá vált terek fehér üressége, hiszen itt ahhoz vagyunk, voltunk szokva, hogy a megnyitókról készült képeken rengetegen nyüzsögnek, alig lehet látni magukat a műveket a falakon. Az újszerű, kissé steril hangulatban viszont jobban lehet nézelődni… És meglátni, hogyan reflektáltak a helyi alkotók az idei helyzetre, a megváltozott körülményekre, a home officera, a karanténra, a lehetőségek elmaradására, a vírushelyzetre.

Koppány Attila például a Szerencsekerék címet adta idén készült akrilfestményének. A szerencse forgandó, s rejt magában veszélyeket – adott magyarázatot a témaválasztásnak az alkotó, aki a képet egy sorozat egyik darabjaként mutatta be.

Büki Zsuzsanna művésztanár a fenyegetettség, kilátástalanság érzésére szeretett volna reflektálni szintén az idén készült képével, a Köddel. A méretre közepes elektrográfia azt testesíti meg – mint a tárlatra több képet is beadó művész a kiállítóhely közösségi oldalán elmesélte – hogy a szépségek bizony néha ködbe vesznek, s csak akadályoztatva láthatók. 
-Az a rémisztő, hogy a Köd nem csupán a tájat, időt-teret ülheti meg, hanem a pszichét, elmét is, ha kellőképpen nem vigyázunk magunkra, egymásra – mondja a képről Büki Zsuzsanna.

Nagyon érdekes mű Máder Barnabás Holdja, amely sok kicsi porcelánkockából áll, azok teszik ki egy elképzelt égitest felszínét. Mint a keramikusművész meséli, ezt a darabját 2020 augusztusában egy művésztelepen sikerült befejeznie, egy meglehetősen őrült tempójú munkafolyamat végén. A kérdésre az inspirációról Máder nagyon is kézenfekvő választ ad:
-Most akár ráhúzhatnám az elvágyódást, de nagyon, de tényleg messzire ebből az őrületből… Amikor készült, akkor mondjuk nem gondoltam erre… Semmire sem gondoltam.

Arany Gold Zoltántól megszoktuk, hogy mindig szinte naprakészen reagál a környezeti, vagy társadalmi történésekre, eseményekre, a Téli tárlatra is egy teljesen frissen, idén novemberben megszületett művet adott be: Maszk címmel. Az egyszerű fakeretben napjaink egyik legtöbbet látott tárgya, egy egészségügyi, egyszer használatos maszk, valamint négy darab, valódi ezer forintos magyar bankjegy látható.
-Szerettem volna ezzel a munkával egy letisztult, azonnal kódolható, de egyben erős reflexiót adni a minket körülvevő, mindannyiunkat befolyásoló abszurd valóságunkra. A maszk és a pénz ilyetén való eggyé olvasztásával szerettem volna a meghökkentés erejével, néhány ebből fakadó gondolatra sarkallni a befogadót- vallott erről az alkotó, aki a most látható darabot szintén egy sorozat részeként említi, az augusztusban az Öreghegyi Közösségi Házban megrendezett „Karantán after” című kiállításon bemutatott, két grafikai munkájához kapcsolódva.

A tárlaton kiállító művészek: Arany Gold Zoltán, Büki Zsuzsanna, Deák Balázs, Koppány Attila, Máder Barnabás, Miklós János, Mosberger Róbert, Pálné Hencz Teréz, Pácser László, Péter Ágnes, Pinke Miklós, Revák István, Revák Katalin, Szabó Anikó, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Tóth Adrien, Ujházi Péter, Végvári Beatrix.

A tárlatot ugyan eredetileg december 18-ig szignálták, de a galéria honlapja szerint biztosan meghosszabbítják a láthatóságát. 

Képeket készítette: Deák Balázs/Pelikán Galéria

Képek és videók