Programkereső

3+1 hely, ahová már ezen a hétvégén is elmehetsz

  • 2020.05.08.

Nagy öröm, hogy vidéken kicsit enyhítettek a kijárási-korlátozásokon és a Vadex-nek hála 2020. május 8-tól ismét látogatható négy nagyszerű, Fehérvárhoz közel eső kirándulóhely, ahová már akár most hétvégén is ellátogathatsz.

Kép forrása: pixabay.com

1) Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Az akár kerékpárral is megközelíthető vadasparkban számos vadállattal találkozhattok. A 7,25 hektár területen dámszarvasok, gímszarvasok, japán szikák, muflonok, vaddisznókés ausztráliai emuk is élnek.
A madárröpdékben fácánok várnak, kék pávák, kacagó gerlék, vadpulykák, szajkók és gyöngytyúkok társaságában. A vízi világ kedvelői pedig a megfigyelőpontban tőkés récéket, nyári ludakat és mandarin récéket tanulmányozhatnak.
Az állatok látogatása után a tanösvény mentén haladva találsz egy 15 méter magas kilátót is, melyből a velencei-tavi táj szépségét csodálhatod meg.
Ha pedig van még kedved sétálni, a 9 állomásos Erdészeti Tanösvény 1300 méteren át tájékoztató táblákkal segít, hogy megismerd az erdő életközösségét és az ember erdei tevékenységét.

2) Bence-hegyi kilátó

A Bence-hegyi kilátóból csodálatos panorámában lehet részed. Nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem távolabb a Budai-hegységet, a Vértest és a Bakony egy csücskét is láthatod, ha elég tiszta az idő. Márpedig az idő elég kellemesnek ígérkezik. Ha beválnak a meteorológusok jóslatai, hétvégén még akár 25 fok fölé is kúszhat a higany szála.

Kép forrása: hellovelence.hu

3) Gaja-völgyi Tájcentrum – beleértve a Károlyi kilátót


Fehérárcsurgón a Gaja-völgyi Tájcentrumban a kihelyezett tájékoztató táblák segítségével megismerkedhetsz a völgy geológiai és régészeti értékeivel, sajátos élővilágával és gazdag történelmi múltjának több évszázadra visszatekintő vadászati jelentőségével. Érdemes többször visszatérni ide, hiszen minden évszakban más arcát mutatják a halomsírok, az Erdei szentély, a Vaskereszt, a Vasutas pihenő, az Alba Régia -forrás, az Ádám-Éva fa, a Sobri Jóska-barlang, a Rigó-lyuk, és maga a patak is. Ráadásul, ha csak egy kis családi piknikre vágysz, a Gaja-völgyi Tájcentrum központi területén találsz víznyerő és tűzrakó helyeket is.

Kép forrása: kirandulastippek.hu

+1) Soponyai Ökoturisztikai Központ

Az Ökoturisztikai Központban az eddigi kutatások szerint 25 védett, illetve fokozottan védett növényfaj található, köztük a téltemető és a pókbangó. A legjelentősebb természeti értéket az itt fészkelő, táplálkozó és vonuláskor megpihenő madárvilág adja. A terület vadállománya messze földön híres. Valamennyi hazánkban előforduló, vadászható apró - és nagyvadfaj megtalálható itt.
A szárnyasvadkertben láthatsz amerikai vadpulykákat, emukat, fácánokat, tőkés récéket és nyári ludakat, a nagyvadkertben pedig gímszarvast, dámszarvast, őzet és vaddisznót is.

Forrás: vadex.hu