Programkereső

Múzeumok Éjszakája 2021.

  • 2021.06.24.

Kicsemegéztük a legjobb fehérvári programokat!

Június 26-án végre ismét megrendezik a nyár egyik legjelentősebb, országos kulturális programsorozatát. A Múzeumok Éjszakáján olyan kiállítóhelyekre, titkos helyszínekre is bekukkanthatunk, amelyeket az év egyéb szakaszaiban elzárva tartanak a látogatók elől. Alább a teljességi igénye nélkül csemegézünk az idén kétségkívül gazdag városi kínálatból.

1.„80 év titka az alumíniumiparban Hengermű és Öntöde emlékkiállítás” – ez így talán nem sokat mond a fehérváriak egy részének. De ha azt mondom, hogy alumínium Lenin-fej, vagy a 80-as évek helyi háztartásainak többségében létező, könyvespolc tartónak szolgáló öntvények, akkor sokaknak megdobban a szíve. A Zombori úton működő egyetlen magyarországi alumíniumipari múzeumban ezúttal a dolgozók relikviáiból és személyes szakmai tárgyaiból szerveztek egy tárlatot

2.Pincében, zseblámpával szinte mindenki szeret kóborolni és titkok után kutatni. A Kossuth utcában a Fejér Megyei Levéltár munkatársai június 26-án 18 órától érdekes programot kínálnak: megnyitják a Múzeumok Éjszakája látogatói előtt a Szent István tér 2-es számú épület pincéjét. Az érdeklődők bebarangolhatják a labirintusszerű pincerendszert, ahol több fotópontot is kialakítottak számukra. Különösen érdekesnek ígérkezik a séta annak tükrében, hogy a pincében folyamatosan lehúzott fejjel kell majd járni.

3. Körtánc a múzeumudvaron? Miért is ne? A Galiba zenekar Cserta Gábor táncmesterrel együttműködve az Egyházmegyei Múzeum árnyas udvarán húzza a talpalávalót ezen a szombaton 19 órától – a közönség pedig bevezetést nyer a mezőföldi és a moldvai néptánckincsbe.

4. Tóth Tamás, azaz a fehérváriak kedvelt Topi atyája kifejezetten érdekes programmal jelentkezik ezen a különleges estén. A regisztrált jelentkezők csoportját a Föld és ég című kiállításban kalauzolja 21 órától. Hogy le ne maradjunk, íme a regisztrációs cím: info@szenteknyomaban.hu

5. Lucy in the Sky with Diamonds – igen, ez egy Beatles-örökzöld címe, de a fiatal képzőművész, Tranker Kata is ezt adta címül időszaki kiállításának, amelyet június 26-án este is megtekinthetünk az Új Magyar Képtárban. A belváros egyik legszebb és legrégebbi épülete fogadja be egyébként a Szent István Király Múzeum kortárs képzőművészeti anyagának válogatását is. A Megyeház utca 17. számú ház a régi megyeháza, mai formájában egyemeletes barokk épület, 1730 körül alakították ki egy régi középkori lakóházból. A kultúrprogram után lényegében kötelező egy jó hideg macifröccs az udvarban működő Museum Caféban – ahol egyébként ezen az estén KAMU cím alatt egy összművészeti programot, egy workshopot rendeznek a fiatal művészek és irodalmárok.

6. Kabáczy Szilárd fotóművész Székesfehérvárról készített fényképei mára igazi kordokumentumokká váltak – egy különleges kiállítás az Országzászló téri múzeumépületben pedig a Múzeumok Éjszakáján illusztrálja majd a város 1960-as évekbeli arculatát, hangulatát. Az aktuális járványügyi intézkedések miatt ide is regisztrálni kell, hiszen korlátozott lesz a csoportlétszám. A bejelentkezes@szikm.hu címen várják az érdeklődéseket.

7. A szombat talán legtalányosabb című programját kétségkívül a Hetedhét Játékmúzeum mondhatja a magáénak. Nagy Veronika „Miért (ne) utáljuk a porcelánbabákat?” című tematikus tárlatvezetésére a Moskovszky-gyűjteményben szintén előzetes regisztráció szükséges, a helyszín nyitvatartási ideje alatt viszont Réber és Moskovszky szelfi-pontokra is számíthatunk a Hiemer-ház udvarán.

8. Érdemes reménykedni a kedvező szombat esti időjárásban, mert ha nem esik, biztosan megtartják Franczia Dániel hangszersimogatóval egybekötött egzotikus ütőhangszer bemutatóját. A közel-keleti és balkáni ütőhangszerekkel foglalkozó muzsikus célul tűzte ki ezen instrumentumok hazai népszerűsítését, a programot a Rác utca 11-ben tartják meg a Múzeumok éjszakáján, 19 órai kezdettel.

9. A humor sem hiányozhat ebből a napból! A Fekete Sas Patikamúzeumban június 26-án Patikusok pongyolában – Vidám esetek Aesculapius birodalmából címmel kínálnak programot. A mintegy félórás előadás keretében a békebeli patikák világának jóízű humora elevenedik meg. Örökös vicctéma például az éjszaka felköltött patikus figurája, a kibetűzhetetlen recept rejtélye, vagy a hétköznapi ember számára kimondhatatlan nevű gyógyszer körüli félreértések esete. Egy letűnt korszak tréfás eseteiből szemezgetve állt össze az előadás, amit az utca közönségének kínálunk ezen a különleges estén.

10. A Vörösmarty Mihály Könyvtár több programmal is kiveszi részét a sorozatból: japán papírszínházi előadások, origamizás, tánctanítás is szerepel a tagkönyvtárak kínálatában ezen az estén.