Programkereső

Rádióhullámok viszik az Aranybulla-év hírét

  • 2022.03.31.

Pakisztán, Új-Zéland, Trinidad és a Virgin-szigetek – csak néhány azok közül a nagyon távoli országok közül, ahová az Aranybulla-emlékév híre a rádióhullámok „hátán” eljutott. Az SZKKK Fürdő sori épületében működő székesfehérvári Szöllősi József Rádióklub tagjai ugyanis idén különleges hívójellel azonosítják magukat az éterben, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a város számára fontos évfordulóra.

Ahogyan az embert a személyi igazolványa, a rádióamatőröket a laikus számára rejtélyes kódnak látszó karaktersorozat, a saját hívójelük azonosítja, amikor egymással kapcsolatot, összeköttetést keresnek a rádióhullámokon „szörfözve”. Az első két karakter azt mondja meg, melyik országban, az utána következők pedig azt, hogy az országon belül hol működik az állomás. A fehérvári Szöllősi József Rádióklub tagjait például a HA4KYB hívójelről lehet felismerni, ezt használják, amikor bejelentkeznek a meghatározott frekvenciákon.

Általában – mondja Koloh János, a klub titkára. A fehérvári klub ugyanis idén úgy döntött, hogy él a lehetőséggel, és az Aranybulla 800. évfordulójának évében különleges hívójelet igényel. A HG1222BA hívójelben az első két betű Magyarországot jelöli, a négy szám – nekünk, magyaroknak legalábbis – egyértelműen jelzi a dokumentum kiadásának évét, az utolsó két betű pedig a Bulla Aurea latin kifejezést rövidíti, ami az Aranybulla fordítása. Az általános hívójelek ennél rövidebbek, így aki ezt a hosszabbat meghallja, felkapja a fejét, vajon mi lehet ez? És persze utána is tud nézni – magyarázza János. Elég a hívójelet beírni a qrz.com honlap keresőjébe, és máris előjön az angol nyelvű ismertető: www.qrz.com/db/HG1222BA – itt nemcsak az Aranybulláról olvashatnak az érdeklődők, de megtalálják azt a linket is, amely az emlékév programjaihoz, Székesfehérvár hivatalos oldalára vezet.

Az alkalmi hívójellel első alkalommal január 28-án sikerült összeköttetést teremteni, azóta lassan az 1900 felé közelít ez a szám, 1300-nál több különböző hívójelű rádióamatőr-társsal beszéltek legalább néhány mondatot a fehérváriak. Öt kontinens összesen 68 különböző országában, köztük olyan távoli, különleges helyeken is „vették az adást”, mint Pakisztán, Új- Zéland, Trinidad vagy a Virgin-szigetek – sorolja a számokat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében működő klub titkára. A HG1222BA hívójellel teremtett összeköttetéseket naplózzák, az adatok felkerülnek a klub honlapjára, és – az alkalomra készült – QSL, azaz vételnyugtázó lappal igazolják is ezeket. Azoknak, akik legalább öt (a klub honlapján, a www.ha4kyb.hu oldalon leírt feltételeknek megfelelő) összeköttetést létrehoznak az év során, oklevelet is küldenek – mondja a klubtitkár, akitől azt is megtudtuk: az újjászervezésének idén 15. évfordulóját ünneplő rádióklubnak régi vágya, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok idején is alkalmi hívójelet használjon. Erre eddig nem voltak meg a technikai feltételek, most azt remélik, idén nyáron sikerül megvalósítani ezt a tervet, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a város legjelentősebb fesztiváljára.