Programkereső

Fehérvárról indult, ma már országos a BikeSafe rendszer

  • 2020.08.11.

Újra lesz bringaregisztráció!

Talán nem köztudott, de a korábbi, megyékre jellemző egyéni kerékpárregisztrációs rendszereket egyesítve, a Székesfehérvári Rendőr -főkapitányság munkatársainak kezdeményezésére alakult egységes, országos szisztémává a kerékpárok nyilvántartása. Ha nem akarunk esélyt adni az időnként kampányszerű biciklitolvajlásoknak, akkor augusztus 15-én szánjunk rá egy kis időt és vigyük el drótszamarunkat Kisfaludra – ott rendezik meg a soron következő regisztrációt.

Kép forrása: Facebook

A területi kerékpáros szervezetek is mindent igyekeznek megtenni a kerékpáros kultúra biztonságosabbá tételéért, s ebbe az is beletartozik, hogy a kisebb bringás közösségek számon tartják egymás gépeit, lopás esetén mutatkozik némi esély, hogy saját kapcsolatrendszerükön belül megakadályozzák a kerékpár eltűnését. Ám ennél ma már eredményesebb módszernek számít, ha regisztráljuk a kerékpárunkat az immár egységes, országos BikeSafe rendszerben, amely egyébként Székesfehérvárról indult el annak idején, az itteni rendőr-főkapitányság szakemberei kezdték így regisztrálni a kétkerekűeket -  a programot elindító Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány amúgy 1992 óta szolgálja több sikeres programmal a vagyonvédelmet, regisztrációs programjukat pedig 2014 óta végzik a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a Rendőrséggel együttműködve.

 

Magyarországon több ezer kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan így sosem kerül meg vagy ha megkerül, nyilvántartás híján nem tudják ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket. A BikeSafe-ban regisztrált kerékpárok lopás esetén azonnal az eljáró szervek figyelmének fókuszába kerülnek.

 

Kép forrása: police.hu

Mint Zsihovszky Gábor, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térség Területi Szervezetének helyettes titkára elmondta, évente több ingyenes regisztrációs lehetőséget is biztosít a kezdeményező, ezeket a fehérvári kerékpáros civil szervezetek is minden erejükkel népszerűsítik a saját biciklis rendezvényeiken is – a vírushelyzet tavasszal kezdődött első hulláma azonban ezeknek a rendezvényeknek gátat vetett, így különösen érdemes a mostani, augusztus 15-i ingyenes lehetőséget kihasználni. (Amikor nem díjmentes, akkor is igen kedvező az ára: két évre alig kétezer forint.)

A regisztráció 2020. augusztus 15-én 17-től 19 óráig Székesfehérvár-Kisfalud, a 22-es buszforduló melletti területen a kerékpárútnál lesz. A székesfehérvári kapitányság munkatársai minden érdeklődőt várnak a helyszínen. A folyamatban feljegyzik a kerékpár valamennyi adatát, amelyek bekerülnek az adatbázisba. A megrendelt kerékpárlopásokat kezdeményező orgazdáknál gyakorta bukkannak fel a lakótelepikerékpártárolókból és más lezárt helyekről célzottan eltulajdonított értékes gépek – az adatbázisba került adatok segítségével azonban ilyenkor hatékonyabban azonosíthatóak be a lopott biciklik, amelyek ezáltal hamarabb kerülhetnek vissza jogos tulajdonosaikhoz is.                                                                                                                                                                 Kép forrása: Facebook