Programkereső

„Olvassanak és éljenek!”

  • 2019.09.27.

Elstartolt a FIN, sok jó programot kínál a hétvégére is

Az irodalom megyeszékhelyen: rétegműfaj. Nincs ezzel mit tenni, hiába szentelnek a város közönségének több napot az olvasott kultúrából, a költészet mindig kevesebbeket fog berántani, mint egy Rúzsa Magdolna-koncert. Ettől még ne olvassunk kevesebbet elkeseredettségünkben, ellenkezőleg: a Fehérvári Irodalmi Napok (FIN) éppen abban erősít meg, ami sokak gyengesége. Hogy igenis van létjogosultsága a betűnek, a könyvnek.

Lévai Balázs megnyit, Czinki Ferenc lép, Tóth Krisztina költő pedig jelenésre vár

Belül sokáig rezonáló megnyitószöveggel érkezett Fehérvárra az ismert tévés, író, Lévai Balázs – az üzenet az expozé végén valódi útravalót jelentett: olvasni kell ahhoz, hogy az ember éljen, tehát olvassunk és éljünk. Úgy legyen.

Idén a betűfalók nem csak könyvszeretetükről, de szociális érzékükről is tanúságot tehettek, ugyanis azért, hogy megmaradhasson egy abszolút független, nonprofit rendezvénynek a FIN, közösségi finanszírozást kezdeményezett az ötletgazda, Czinki Ferenc író-kritikus. Meg egyébként az van, hogy a verseskönyv nem óriáskerék, azért keményen meg kell küzdeni, szóval aki slam poetryt akar hallgatni, az adja össze az árát – bár ezzel maga az irodalom egyfajta luxusmárkává válik, de sebaj. Aminthogy az sem baj, hogy ezeken az irodalomnapokon folyton ugyanazokba az arcokba botlunk bele, konkrétan a sajátunkba és a legjobb ismerőseinkébe. A vidéki irodalmi rendezvénynél kevesebb belterjes rendezvényt találhatnánk, viszont ez egyáltalán nem baj: végre egy közeg, ahol az ember félszavakból is érti magát.

Szóval jó szöveget mondott Lévai, aki Esterházyval is példálózott kicsit, utóbbi szerzőt éppen most készül kipenderíteni a kánonból az aktuális reformer, még nem sejtve, hogy Esterházy például kipenderíthetetlen. Ahogy Spiró György is – ő éppen a mai, pénteki estén mutatkozik be humoreszkjeivel a Study Könyvesboltban, nagy flash lesz a sokszoros díjas magyar írófejedelem megjelenése a bevásárlóközpont közepén, érdemes lesz odamenni és meghallgatni. (A program 17 órakor kezdődik.)

A FIN megnyitóján a Heti Betevő szolgáltatott harapnivalót adományért cserébe,
a 972 sörfőzde pedig igazi menőséget kínált: FIN címkével ellátott alkalmi sört!

A péntek és a szombat amúgy is egyfajta irodalmi keringő lesz a FIN életében: egyik idevágó programról haladhatunk a másik felé a városon belül, sőt, fel is fűzhetjük a kínálatot. A Spiró-beszélgetés után kényelmesen oda lehet érni a Parabába, ahol slammerek – Bárány Bence és Mészáros Péter – foglalják el a színpadot. (Ha nem tudnánk, kicsoda pl. Bárány Bence és milyen penge aggyal pörgeti a legviccesebb szövegeket, hallgassunk bele ebbe. Hogy Mészáros Péter remek, Minarik Ede-habitusáról ne is beszéljünk… Nagyon jópofa estére számíthatunk, kár lenne kihagyni!

Jöjjön aztán a szombat! Ha eddigre már a nyálunk is csorog, irány a Petz Söröző, ahol Babiczky Tibor író-költő moderálásával fő valami gazdag, zsíros és cupákos 16 órától a szőlőkacsos lugasban felállított bográcsban. Az irodalmi segédcsapatot Csutak Gabi író-műfordító és Szálinger Balázs költő alkotják majd, a séf a kolozsvári illetőségű író-szerkesztő, Józsa Márta lesz. Vigyázat: ne tömjük tele magunkat végletesen (maradjon erőnk a gasztrodélutánt levezető Dj ELF lemezeire is!), 20 órától ugyanis a 30Y-ból Beck Zoltán szerzői estjét még ébren kell kivárni!

A vasárnap sem pihenőnap, elvileg egy független szegedi társulat, a Homo Ludens Project előadása van meghirdetve estére (a helyszín még szervezés alatt). A HLP mindenesetre egy nagyon érdekes világba kalauzolja el a nézőt minden programjával, Fehérvárra a Humánia címűt hozzák, a trailer szerint a darabban a szereplők sárral is bekenik magukat.

Mit mondhatnánk még? Hogy akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés? Ne érje – jöjjön el a FIN-re, és éljen. És persze olvasson!