Programkereső

Túllendülni végre a szűkszavúságon

  • 2019.02.15.

Kapos Bálintot úgy ismertem meg, mint a kevés valóban proaktív, lelkesen és szívesen vitázó fehérvárit – az tűnt fel, hogy Bálint az ilyen alkalmat kínáló rendezvényeken rendre ott van és hallatja is a véleményét, legyen szó jövőkutatásról, a fiatalok helyzetéről, vagy az elhelyezkedés problémáiról, de párkapcsolati előadáson is összefutottunk már. Aztán megnősült és nemrég üzent: feleségével szívesen részt vennének egy fehérvári beszélgetős klub munkájában, tudok ilyenről?  Nem tudtam, éppen ezért kellemes meglepetésként ért, mikor nem egészen két hét múlva rám üzent: nem vártak másokra, megszerveztek egy ilyet ők maguk.

Székesfehérváron szerencsés helyzetben vagyunk, sok értékes előadást és szakembert hallgathatunk. Feltöltekezhetünk, szinte túl is csordulunk információval, példákkal, praktikus tanácsokkal abban a másfél órában, és zúgó fejjel jövünk ki a tapsviharral zárult rendezvényről . Bennem ilyenkor mégis mindig van hiányérzet: a többi ember, a hallgatóság véleménye is érdekelne. Az aktuális helyzet, amiben ők vannak, a gondolataik, reményeik, céljaik egy-egy élethelyzet kapcsán. Ahogy elkezdtem keresgélni, azt láttam, kisgyerekes szülők közösségei tartanak ilyen összejöveteleket leginkább a városban, a közélet többi szereplőjének meg inkább előadások vannak. De mi nem hallgatóság vagy „kérdezőség” akarunk lenni, hanem résztvevők egy beszélgetésben –mesélte az apropóról.

Az Új Nemzedék központ befogadta a kezdeményezést, így február 18-ától rendszeresen jelentkezni fog a Pro és Kontra Kerekasztal, különböző, főleg az Y-generációt érintő kérdésekkel. Szó lesz családalapításról, gyermekvállalásról, a munkahely megtartásáról, de kissé távolabbra kitekintve a nyugdíjról is. Fontos szerepet kap majd annak közös megvitatása, mennyire élhető város Székesfehérvár? Bálintot egy személyes élmény is motiválta a klub létrehozásában: barátaik azzal a megdöbbentő hírrel lepték meg őket, hogy átgondolták korábbi családalapítási szándékaikat és elvetették azt. Ez a helyzet adta a találkozók első nagy témáját, amely az újabban tervezett kormányintézkedések tükrében még nagyobb aktualitást kaptak.

Egy jó beszélgetést sokféleképp meg lehet élni, el lehet képzelni: nagycsaládi körben vacsoraasztalnál, haveri körben sörözve, vallási közösségben egy-egy érdekfeszítő vagy érzékenyen érintő témát körüljárva – mondja Bálint. - De van benne részünk? A szellem felpezsdülését, gondolataink összerendezését, a felszólalás gyakorlását, az értve meghallgatást - összefoglalóan a vita kultúráját űzni ritkán van alkalom. Pedig saját kifejezésmódunk fejlesztése, a bőbeszédűség megfaragása vagy a szűkszavúságon való túllendülés fejleszti személyiségünket, javítja emberi kapcsolatainkat. Mi szeretnénk teret és lehetőséget adni minderre közösségi programsorozatunk életre hívásával.

Az első alkalom tehát február 18-án, 19 órakor lesz az Új Nemzedék Székesfehérvári Közösségi Térben, ahol a háziasszony Fromvald Júlia Flóra, a moderátor és támafelvető pedig Kapos Bálint. Az alkalmak nyitottak és ingyenesek, generációs határok nélkül.