Programkereső

Pokróc, kence, kis sámli – avagy gyerünk a (kert)moziba be!

  • 2018.04.23.

Fehérváron legutóbb a szép emlékű Műhely kávézó és kultúrhely udvarán működött hasonló, általában tele is volt és nem csak szúnyogokkal. Mert a kertmozinak sajátságos bája és hangulata van, amit nem lehet semmiféle extra, multiplexszes komfortfokozattal felülmúlni. Kézben sör, fenék alatt pokróc és indulhat a varázslat.

A kép forrása: Fehérvári Program/Kortárs Művészeti Fesztivál.​

  A Zichy-liget hamarosan egy funkcióval többet felírhatna a listájára, ha egy ligetnek lenne deklaráltan ilyenje. Mert volt már játszótér, koripálya, piknikező, esküvői helyszín, vásártér, koncerthall, szurkolói „lelátó” és még egy sor más is – a remek adottságainak köszönhetően. Az idei Kortárs Művészeti Fesztiválon szintén kiemelkedő szerepet szánnak neki a programszervezők: itt működik majd a város tavaszi kertmozija, bő egy héten át. Igaz, még kicsit arrébb van, de már érdemes szabaddá tenni magunkat arra a hétre esténként - május 11-19. között a tévés főműsoridőben lehet egyik-másik nap (vagy akár mindegyik nap) kisétálni és helyet foglalni a Zichy ligetben a műanyag székeken és fapadokon. A 90-120 perces nagyfilmek vége sajnos nem kifejezetten tud igazodni a városközpontból a külső területek felé induló utolsó buszjáratokhoz (a szabadtéri filmezéshez meg elengedhetetlen a sötétség), de azért maroshegyiként, feketehegyiként, öreghegyiként sem kell lemaradnunk a filmes programokról: a fesztivál minden napján 20–21 óráig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatott filmjeiből adnak válogatást, így a rövidebb alkotásokat azok is megtekinthetik, akiknek utána hamarabb haza kell térniük, akár a másnapi munka miatt.

  A nagyfilmes kínálat valóban vonzó. Tartalmaz olyan műveket, amelyekről talán lemaradtunk a helyi multiplexben és lesznek olyan filmek a közelmúlt honi kínálatából, amelyet érdemes még egyszer megnézni, mert lényeges, közgondolkodás-formáló alkotások. Különösen örömteli például a nyolcnapos válogatásban látni Vranik Roland többször díjnyertes nagyjátékfilmjét, Az állampolgárt, amely magyar rendezői szemmel a bevándorlás, a migránslét, a beilleszkedés témakörökben ad az általánostól eltérő értelmezést. (Ezt a filmet május 16-án 21 órakor láthatjuk.) A közönségkedvencek közül A viszkis (május 15.), vagy a Fantomszál (május 12. ) minden bizonnyal sokakat vonz majd a szabadtéri vetítővászon elé. A Kojot (május 17.), a Genezis (május 19.), a Jupiter holdja (május 18.), a Budapest Noir (május 13.), a Lajkó – cigány az űrben (május 11.) a hagyományos mozikban inkább rétegigényeket tudott kielégíteni, de szabadtéri vetítés keretében nagyobb eséllyel indulhat egy létszámában népesebb közönség kegyeiért is.

   A heti sorozatnak van egy fehérvári aktualitása is: május 14-én, hétfőn a helyi médiában dolgozó Burján Zsigmond rendező-operatőr I. világháborús eseményeken alapuló háborús filmjét láthatja a helyi közönség 21 órától, Csak még egyszer előre! cmmel.  A film 2016-ban, részben városi helyszíneken, professzionális és amatőr szereplőkkel készült, a bemutató után néhány alkalommal a Barátság mozi vetítette.

   A Kortárs Művészeti Fesztivál egyhetes szabadtéri kertmozijával kapcsolatban pedig a végére tartogattuk a talán legjobb hírt: valamennyi film megtekintése ingyenes és még regisztrálni sem kell hozzá sehová. Az ember egyszerűen fogja a sámlit, a pokrócot, a szúnyogriasztó kencét, meg a családot és kisétál velük a ligetbe…