Programkereső

Nyissuk újra a Hatpöttyöst!

  • 2020.11.27.

Kampány indult a szociális foglalkoztató étteremért

Néhány éve az országban másodikként nyitotta meg kapuit a sérült embereknek munkát adó Hatpöttyös étterem. Az egyik lánya révén érintett alapító-tulajdonos, Hermanné Vera és csapata jó ideig nyugalomban, szakmai sikerektől övezve végezhette munkáját, tavaly év végén azonban elkezdtek összecsapni a hullámok, amikor kiderült, az éttermet is magába foglaló megyei önkormányzati épületet fel fogják újítani, de oda ők vissza sosem mehetnek. Most közösségi összefogás indult, hogy a megváltozott munkaképességű éttermi dolgozók munkahelye és persze maga a Hatpöttyös is megmaradhasson.

Kép forrása: hatpottyos.hu

Sokaknál „kiverte a biztosítékot” a pár hónappal ezelőtti hír: nincs több haladék, költöznie kell a Piac téri épületben működő Hatpöttyösnek, mert a tömb felújítása megkezdődik, a tulajdonos megyei önkormányzat nem hosszabbít szerződést a csapattal. Akkor érthetően kétségbeesett versenyfutás kezdődött azért, hogy a vendéglátóipari egységnek ne kelljen végleg bezárnia, pedig a tavasszal kitört víruspánik, amely nem csak őket, de szinte az összes gasztrohelyet ellehetetlenítette, még jócskán rá is tett a nehéz helyzetre néhány lapáttal. Akkor sikerült a városközponttól távolabb egy megfelelőnek tűnő helyet találni, de hiába rendezkedtek be nagy reményekkel hatpöttyösék, a helyiség tulajdonosa itt is megváltoztatta a véleményét és a nehezedő gazdasági helyzetre való tekintettel inkább az eladás mellett döntött. És ismét megindult a helykeresés, amely egyáltalán nem könnyű mellesleg: hiába van a COVID miatt sok bezárt üzlethelyiség, egy éttermet, amelynek annyi rendelkezésnek és szabálynak kell megfelelnie, nem lehet akárhol felszerelni. Ahol most megtelepedhetnének, ott viszont hiányos a környezet felszereltsége, csak úgy tudnak szabályosan üzemelni, ha beszereltetnek egy 5,5 millió forintba kerülő, nagy teljesítményű szagelszívó gépet. Erre az amúgy is kivéreztetett és a költözéssel magát rengeteg költségbe verő étteremnek és vezetőségének pedig már érthetően nem maradt pénze.

Ezért a tulajdonos és családja gondolt egyet és megkérte pár barátjukat, ismerősüket, hogy segítsenek összefogást generálni. Így indult el november 23-án az a kampány, amelyben több fehérvári ismert arc követként áll ki a célért: összegyűjteni 5,5 millió forintot az egyéni támogatóktól.

Hermann Vera és családja 2012-ban azért alapította meg az eggyel kevesebb pöttyöcskéjével egy kicsit másnak számító katicáról elnevezett éttermet, mert saját, hasonló sorsú lányuknak szerettek volna biztonságos, befogadó és hosszú távú, értelmes munkalehetőséget biztosítani. Vera úgy látta, hiába 21. már a század, a sérült emberek foglalkoztatásával kapcsolatos társadalmi attitűd és sokszor a munkáltatók hozzáállása sem követi az időket, a sérült emberek a munkaerőpiacon fokozottan sérülékenyek, sokszor kihasználják őket – már ha egyáltalán eljutnak a tényleges foglalkoztatottságig. A Hatpöttyös országos elismertséggel, igazi sikertörténetként indult, s nem csak a szociális vonal miatt kedvelték meg igen hamar a fehérváriak és környékbeliek: Veráék kezdettől a minőségi alapanyagokra és a házias ízvilágra helyezték a hangsúlyt és nagyon keményen dolgoztak. Jelenleg 15 megváltozott munkaképességű munkatársuk van, a jelenlegi bizonytalan helyzet összesen 30 családnak okoz nehézséget, de mindannyian nagyon bíznak abban, hogy a közösségi összefogásnak most is lesz eredménye.

Kép forrása: fmc.hu

Aki támogatni szeretné a Hatpöttyös fennmaradását, az leginkább azzal teheti meg, ha elutalja azt az összeget, amit egyébként egy adag étel, vagy haa úgy tetszik, menü megvásárlására szánna. A csapatnak rövid időn belül 3333 ilyen menü árát kell összegyűjtenie. Az egyéb tudnivalókat és a számlaszámot itt lehet megtalálni.