Programkereső

Pesovár népzenei verseny 2023 – Döntő

Ingyenes
A hat területi válogató után március végén a döntőben láthatjuk-hallhatjuk az idei Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny legjobbjait: az ifjú népdalénekesek és népzenészek két napon, március 30-án, csütörtökön és március 31-én, pénteken lépnek a zsűri és közönség elé a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. Az esemény mindkét napon 14 órakor kezdődik és ingyenesen látogatható.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Fejér Megyei Népzenei Egyesülettel közösen rendezte meg a több évtizedes múltra visszatekintő programot, amely a Fejér megyei településeken énekes vagy hangszeres népzenével foglalkozó, 6–24 éves korú gyermekek, fiatalok számára teremt bemutatkozási lehetőséget. A versenyt szervezők célja, hogy új tehetségeket fedezzenek fel és segítsék őket szakmai előbbre jutásukban, fejlődésükben.

A versenyen szólóban, duóban, trióban és nagyobb csoportokban énekeltek vagy muzsikáltak hangszerükön a diákok. A hat előválogatón – Abán, Bicskén, Dunaújvárosban, Tordason és Székesfehérvár két helyszínén – 30 intézmény több száz (alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás) diákjától összesen több mint 120 produkciót látott-hallott a közönség és a zsűri: minden alkalommal igényesen válogatott dalcsokrokkal álltak „színpadra” a gyerekek, fiatalok, a muzsikának köszönhetően a hazai tájak zenei hagyománya mellett a határon túli népzenei örökség kincseit is elhozták a versenyre a fellépők.

Ebben az évben új rendszerben zajlott az értékelés: a háromfős zsűri – dr. Juhász Katalin néprajzos, népdalénekes, Kubinyi Júlia népdalénekes és Krajcsó Bence népzenetanár – minden helyszínen jegyzetelt, pontozott, így az utolsó előválogató végeztével, az összesített értékelés után alakult ki a döntőbe jutottak névsora. Az értékelés szempontjai között szerepelt többek között a megjelenés, a dalcsokrok összeállítása, az, hogy mennyire illik az az előadó korához, és természetesen az ének- és hangszeres technikát is figyelték.

Az általános tantervű és a művészeti iskolákba járó diákok fele-fele arányban szerepelnek a döntőben, ahol a zsűri arany, ezüst és bronz minősítéssel értékeli a 66 produkciót. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében március 30-án, csütörtökön 14 órától kilenc intézmény diákjai 36 produkcióval mutatkoznak be (zárójelben a produkciók száma): Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár (8), Dr. Kovács Pál Általános Iskola, Dunaújváros (1), Martonvásári AMI (5), Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros (2), Pászti Miklós AMI, Mór (2), Radnóti Miklós Általános Iskola, Mór (1), Sajnovics János Általános Iskola és AMI, Tordas (9), Sárvíz AMI, Aba (6), Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros (2). Március 31-én, pénteken 14 órától újabb 30 bemutatót láthat a közönség: Balla Zoltán AMI, Piliscsaba (3), Eötvös Károly Általános Iskola, Mezőszentgyörgy (1), Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár (11), Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Velence (1), Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Székesfehérvár (3), Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola (1), Nemeskócsag Általános Iskola, Pákozd (1), Németh László Általános Iskola, Székesfehérvár (1), Prelúdium AMI, Bicske (3), Ránki György AMI, Ráckeve (1), Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI (2), Tehetség AMI (2).

A Pesovár-verseny döntője mindkét napon szabadon látogatható, a belépés ingyenes.

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Időpont(ok):

2023.03.30.csütörtök14:00
2023.03.31.péntek14:00

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fürdő sor 3.