Programkereső

Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei | kiállításmegnyitó

Ingyenes
A Hadtörténeti Múzeum új kiállítása 2024. május 24-én nyílik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A kiállítás május 24-én, 25-én és 26-án ingyenesen látogatható.

A 18 teremben megvalósított tárlat ezernél több műtárgy, látványos idővonal és sokrétű digitális tartalom segítségével enged bepillantást a magyar hadtörténelem elmúlt évszázadaiba, az oszmán uralom elleni küzdelemtől napjaink Honvédségének fegyverzetéig. A különböző korok magyar fegyverei mellett bemutatásra kerülnek a haderő és a katonai szolgálat elsődleges jelképei: a zászlók, egyenruhák és kitüntetések, ahogy katonáink mindennapjainak és ünnepnapjainak tárgyi emlékei és dokumentumai is.

A kiállításban külön hangsúlyt kapnak a hungarikumnak számító huszárság emlékei, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc relikviái, a legfontosabb hadijelképek: a zászlók, de nyomon követhetjük a magyar egyenruházat színes és változatos történetét, és a magyar kézifegyverek fejlődését egyaránt.

 

Programok május 24-én:

- Hadtörténeti és haditechnikai bemutatók a Szent István Király Múzeum díszudvarán és a Fő utca múzeum előtti területén 10 és 19 óra között.

- Katonai hagyományőrzők bemutatója katonazenei kísérettel a Fő utcán 12 és 15 óra között.

- MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoport bemutatója a Fő utcán 14.30 és 14.45 között.

- Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című kiállítás megnyitója 15 órakor.

- A kiállítást a nagyközönség 16 órától 20 óráig tekintheti meg a Szent István Király Múzeum Rendház Látogatóközpontjában.

 

Az esemény sajtónyilvános.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Esemény weboldala

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fő u. 6.

Programajánló