Programkereső

A Hold sötét oldala

Több mint 50 évvel az Apollo-küldetések után még mindig a Hold bűvkörében élünk – noha páratlan űrkutatási eredmények forradalmasítják tudásunkat róla.

Dokumentumfilm

De l'autre côté de la Lune
2023

Rendező François-Xavier Vives
Premier 2024. május 23.
Korhatár Hat éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 28 perc
Több mint 50 évvel az Apollo-küldetések után még mindig a Hold bűvkörében élünk – noha páratlan űrkutatási eredmények forradalmasítják tudásunkat róla. 2019 januárjában egy kínai űrszonda landolt a Hold Földről nem látható oldalán. Ez tudományos bravúr, ami a Holdat visszahelyezte a figyelem középpontjába. De vajon mi a célja egy ilyen utazásnak? Jobban felmérni és kitermelni az ásványkincseket? Telepes kolóniákat létrehozni a Holdon, mielőtt a Marsra költözünk? A Hold a mélyűrbe vezető ugródeszkává válik?

Egy új kincses térkép rajzolódik ki, melyen eddig ismeretlen területek és elképesztő értékű erőforrások is szerepelnek már – valóságos űrforradalom zajlik. Van egy deklarált szándék nemzetközi szinten, hogy állandó bázist hozzunk létre a Holdon. És azt is látni kell, hogy a Hold a további hódítás, a Marsra jutás gyakorlóterepe. Az űrkutatás felgyorsulásának újabb jele, hogy Kína elindította Tianwen-programját, mely már a Mars-kutatásra összpontosít.

Az Egyesült Államok szintén jelen van a Marson. Röviddel a Zhurong előtt a Perseverance, az impozáns amerikai rover sikeresen szállt le a Marson. Az űrügynökségek magasztosabb céllal igyekeznek a Marsra, mint az erőforrások felkutatása: élet nyomaira kívánnak bukkanni. Ez a bolygóközi kutatás „Szent Grál”-ja.

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi jegypénztár (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

Időpont(ok):

2024.06.20.csütörtök17:30

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló


Jún 06. 20:00

Bolero

Jún 29. 16:00

Szuperék

Jún 14. 20:00

Érdekvédelmi terület

Jún 19. 17:30

Vaskarom