Programkereső

Exhibition on Screen: Van Gogh és Japán

„Irigylem a japánokat” – írta Van Gogh testvérének, Theónak. Ebből a filmből megtudhatjuk, miért. A Exhibition on Screen sorozat ezen része alapjául szolgáló Van Gogh&Japán című kiállítás...

Dokumentumfilm

Van Gogh & Japan
2019

Rendező David Bickerstaff
Premier 2024. április 15.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 25 perc

„Irigylem a japánokat” – írta Van Gogh testvérének, Theónak. Ebből a filmből megtudhatjuk, miért. A Exhibition on Screen sorozat ezen része alapjául szolgáló Van Gogh&Japán című kiállítás 2018 kora nyarán az amszterdami Van Gogh Múzeumban volt látható. Bár Vincent van Gogh soha nem járt Japánban, mégis ez az ország az, amely a legmélyebb befolyást gyakorolta művészetére. Nem érthetjük meg mindezt anélkül, hogy ne ismernénk, miként hódította meg a japán művészet Párizst a 19. század közepén, és hogy milyen mély hatást gyakorolt olyan művészekre, mint Monet, Degas és mindenekelőtt Van Gogh.

A japán művészetet kínáló, új párizsi galériák meglátogatása, majd saját Japán-képének kialakítása – alapos kutatás, metszetgyűjtés és más művészekkel folytatott részletes megbeszélések révén –, azaz Van Gogh japán műalkotásokkal való találkozása új és izgalmas irányt adott munkásságának. Elhagyta Párizst és Dél-Franciaországba távozott – egy olyan helyre, amely szerinte a lehető legközelebb állt egyfajta idealizált Japánhoz –, s az ezt követő termékeny és mégis problémás éveket mind abban az összefüggésben kell szemlélni, hogy Van Gogh a japán hatásokat a saját akarata szerint hajlította, és magát egyértelműen ázsiai előzményekkel rendelkező modern művészként határozta meg. Van Gogh művészetének e kevéssé ismert szeletében láthatjuk, milyen fontos volt Japán tanulmányozása. A forgatócsoport – s vele mi, nézők – nemcsak Franciaországba és Hollandiába, hanem Japánba is eljut, hogy tovább vizsgálja azt a figyelemre méltó örökséget, amely Van Goghra oly nagy hatással volt, és amely őt azzá a művésszé tette, akit ma ismerünk.

Belépő: 1700 Ft

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi jegypénztár (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló


Máj 08. 17:30

Elszáradt füvekről

Máj 06. 17:45

Végtelen rozsmezők

Ápr 15. 17:30

Semmelweis

Ápr 16. 20:00

Most vagy soha!

Ápr 09. 17:30

Tökéletes napok

Máj 03. 18:00

Kék Pelikan