Programkereső

Az osztrák-magyar katonai repülés az első világháború idején – előadás

Ingyenes
Gondos László (HM HIM Korai Lőfegyver gyűjteményvezető muzeológusa) előadása a "Hadi múltunk kincsestára" Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című kiállításhoz kapcsolódóan november 22-én szerdán.

Az előadás az Osztrák-Magyar Monarchia légierejének történetét mutatja be 1910-től 1918 novemberéig. Felvázolja a repülőcsapatok szervezését, a honi repülőipar létrehozását. A tábori repülőszázadok felállítását, majd a kiképzést biztosító pót- és iskolakeretek kialakítását. Bemutatja a légjárók által használt fontosabb repülőgép típusokat, a bombázó, vadász és felderítő erők kifejlődését, szétválását és szervezését.

Szó lesz a harci cselekményekről, harceljárásokról, a légi harcok megvívásának módjáról az itáliai és a keleti fronton. A hallgatóság bepillantást nyerhet a tábori repülőterek és az ott szolgáló katonák mindennapi életébe.

Reflektorfénybe kerülnek a Luftfahrtruppe ász pilótái (pl. Kiss József, Hefty Frigyes, Graser Ferenc), de arról is szó lesz, hogy milyen tulajdonságokra volt szükség ahhoz, hogy valaki bekerüljön ebbe az elit klubba.

Az elhangzottak rávilágítanak majd arra is, hogy az első világháború repülőtapasztalatai alapozták meg az 1920-as, 1930-as évek légi hadviseléssel kapcsolatos teóriáit, amelyek nem csupán a második világháború eseményeire nyomták rá a bélyegüket, de napjainkig hatást gyakorolnak a katonai repülők tevékenységére.

A belépés díjtalan. 

Az esemény sajtónyilvános. 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Esemény weboldala

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fő u. 6.