Programkereső

This is my Budapest

Ingyenes
Vidák Zsolt illusztrátor alkotásaiból nyílik kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban április 6-án, csütörtökön 17.30 órakor. A tárlatot Kovács Márk Jenő táncművész, művészettörténész hallgató nyitja meg, a kiállítás május 12-ig látogatható.

Pécsett épületgépész mérnökként végzett, de hamar rájött, nem ez lesz az ő világa. Vidák Zsolt Budapesten kezdett grafikával foglalkozni, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2008-ban diplomázott: diplomamunkájával elnyerte a legjobbnak járó díjat. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be Magyarországon, New Yorkban, Hollandiában, Norvégiában, a Dél-Afrikai Köztársaságban. Illusztrációi és képregényei többek között spanyol, brazil, amerikai és német folyóiratokban jelentek meg. Gyakran dolgozik olyan underground magazinoknak, mint a Komikaze, Cheap Est, Roham, Symposion. 2005 óta a Magyar Posta állandó bélyegillusztrátora: „Országok, városok” bélyegét 2017-ben a világ legjobb bélyege díjjal ismerték el, itthon a Magyar Posta Év művésze díját kapta meg ezért a munkájáért. A Lüerzer’s Archív Magazin három alkalommal (2010, 2012, 2014) választotta be a világ 200 legjobb illusztrátora közé.

Játék a színekkel, karakteres, groteszk figurák, épületek, aprólékosság, humor – egy interjúban ezekkel a szavakkal jellemezte saját rajzait Vidák Zsolt, akinek egyik kedvenc témája Budapest. „Ami éppen az adott időszakban foglalkoztat, azt belerajzolom a grafikába. Nem akarok csak lerajzolni egy teret meg egy épületet, az valahogy unalmas számomra. Szeretem, ha teljesen őrült dolgok vannak a munkáimon, de próbálom ezeket elrejteni, hogy az embernek jobban meg kelljen néznie ahhoz, hogy elgondolkozzon, mit is keres” – fogalmazott egy másik beszélgetésben. Budapesti grafikáin látható például a Keleti-pályaudvar, az Anker-köz és a Széchenyi-fürdő is. This is my Budapest című képén négy hónapig dolgozott: „Felépítettem egy olyan Budapestet, ahogyan én szeretem, ahogyan én látom. 28 nevezetességet alakítottam ki a képen földrajzi elhelyezkedés szerint, de természetesen nem térképészeti pontossággal, majd körbeépítettem azokat az élettel teli, nyüzsgő városunk látképének nélkülözhetetlen elemeivel. Karakteres stílusjegyű házakkal, utcákkal, boltokkal, járművekkel, hirdetésekkel, emberekkel, állatokkal és a már képeimen megszokhatott vicces jelentekkel” – írja honlapján. Budapest bang című alkotása egy félbevágott budapesti bérházat ábrázol – ezt a képet a Neopaint works alkotócsoport 2015-ben felfestette egy 1000 négyzetméteres, VII. kerületi tűzfalra: ez jelenleg Magyarország legnagyobb egybefüggő tűzfalfestménye.

Vidák Zsolt kiállításának megnyitója április 6-án, csütörtökön 17.30 órakor lesz az Öreghegyi Közösségi Házban, a tárlatot Kovács Márk Jenő táncművész, művészettörténet hallgató ajánlja a közönség figyelmébe. A grafikákat május 12-ig láthatják az érdeklődők a ház nyitvatartási idejében.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fiskális út 93.