Programkereső

Bábszínházi fotókiállítás a Károlyi Kastélyban

A Károlyi József Alapítvány február 21. és március 12. között vándorkiállítást mutat be olyan fotókból, amelyek az elmúlt 30 év során bábszínházi előadásokról készültek. Minden nap 10-17 óra között látogatható.

A Károlyi József Alapítvány február 21. és március 12. között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban a Kulturális Találkozó Központok – Műemlékek Európai Hálózatán belüli csereprogram részeként vándorkiállítást mutat be olyan, bábszínházi előadásokról készült fotókból, amelyeket korábban a híres franciaországi Chartreuse de Villeneuve lez Avignonban állítottak ki.

A bemutatott előadások fotógyűjteménye kép- és szövegválogatást kínál: eredeti drámaszövegek, montázsok, adaptációk, kiemelve egy olyan nyelvet, amelyet már nem kisgyermekeknek szánnak.

Brigitte Pougeoise-nak a párizsi Bibliothèque Nationale de France Előadóművészeti Osztályán őrzött fotógyűjteményéből válogatott képek mintegy 30 év bábelőadásain keresztül vezetnek végig, nyitott ablakot nyitva a tegnap és a ma művészeire, és meghívást jelentenek arra, hogy korunkról egy olyan, szélsőségesen költői művészeten keresztül gondolkodjunk, amely éppúgy kapcsolódik a bábjáték folyamatához, mint a színpadra állítások esztétikájához. A kiállítást február 21-én 14.30 órakor Fekete Anetta DLA színháztörténész, muzeológus nyitja meg.
 

Alkotások bábokkal, de nem olyanokkal, amilyeneket a gyerekeknek adnak, hanem "a civilizáció démonait űző színészekkel". Költői és elkötelezett produkciók, amelyeket filozófusok, zenészek, klasszikus vagy kortárs szerzők szövegei ihlettek, Molière-től Jules Ferry-ig, Rousseau-tól Louise Michel-ig, Monteverdin vagy Antonin Artaud-n keresztül, üzenetet közvetítve Istenről, bevándorlásról vagy osztálykülönbségről.

A képek egy része a Charleville-Mézières-i Bábszínházak Világfesztiválján, a párizsi Nemzetközi Bábművészeti Biennálén vagy az olaszországi Cerviában megrendezett előadásokról készült.

Esemény weboldala

Képek és videók

Térkép

Cím: Fehérvárcsurgó, Kastély utca 2