Programkereső

Verslábak

Az Alba Regia Táncegyüttes legújabb, Verslábak című előadását a legnagyobb magyar lírikus, Petőfi Sándor ihlette. Néptánc, népdalok és prózai jelenetek is színesítik a közel egyórás produkciót, amelyet Majoros Róbert művészeti vezető álmodott meg.

Petőfi Sándor már kisiskolásként rajongott az irodalomért. Sokat olvasott, később szavalt, bírált, verseket írt, regényeket fordított, szerkesztőségekben dolgozott, részt vett irodalmi vitatkozásokon és érdeklődött a színészet iránt is. Bámulatos termékenységgel írta költeményeit. Huszonegy éves korában jelent meg első versgyűjteménye, amit a következő évben rögtön négy kötete követett. Az egyre ismertebb és elismertebb költő szerelmi versei, majd az 1848. március 15-i szerepvállalása folyamatosan növelték népszerűségét a közönség előtt, ám amikor műveivel támadásokat indított az első magyar minisztérium ellen, fenyegető hangok emelkedtek ellene. 1849-ben eltűnt a csatatéren.

Petőfi Sándor rövid öt esztendő alatt olyan fényes pályát futott be, amihez hasonlót a világirodalomban is keveset találunk. Ez a különleges életút inspirálta Majoros Róbertet, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetőjét a Verslábak című produkció létrehozásakor. Az együttes korábban már foglalkozott ezzel a témakörrel, akkor Petőfi népdalokká folklorizálódott verseit mutatták be, bebarangolva a teljes Kárpát-medencét. A mostani előadást ennél is komplexebbre tervezik: a folklorizálódott versek mellett a népzene és a tánc segítségével megjelenítik a költő kevésbé ismert, székesfehérvári történeteit, szerelmi költészetét, forradalmi verseit és Krúdy Gyula regényéből az ál-Petőfiket is.

A táncos, zenés és prózai jeleneteket a vizuáltechnika segítségével teszik színházszerűvé és ezáltal maivá. Mind a táncban, mind a zenében vissza-visszatér a reformkor hangulata, helyenként a ruházatban is megjelennek az eredeti népviseletek, de ezeket továbbgondolva, a reformkorhoz kapcsolódva, de a mai színpadvilágnak is megfelelve alkotják újra a jelmezeteket Majorosné Szabó Veronika vezetésével.

Majoros Róbert Verslábak című előadásának főszereplője Gőbölös Gábor, az Alba Regia Táncegyüttes egykori tagja, aki a darab előkészületeiben nagy részt vállalt. Néha mint Petőfi, néha mint narrátor jelenik majd meg, verset mond, énekel, narrál és táncol. Ő lesz az, aki végigvezeti a székesfehérvári Táncház közönségét Petőfi Sándor életének izgalmas állomásain az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja közreműködésével.

A bemutatóra jegyeket a táncegyüttes jegyértékesítő weboldalán (jegy.artefolk.hu) vásárolhatnak.

Az előadás a március 11-i bemutató után a Kortárs Művészeti Fesztivál idején, május 19-én is megtekinthető a Táncházban. 

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Táncház

Időpont(ok):

2023.03.11.szombat19:00
2023.05.19.péntek19:00

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Malom utca 6.