Programkereső

Exhibition on Screen: Pissarro, az impresszionizmus atyja

Az oxfordi Ashmolean Múzeumba, az Egyesült Királyság első közgyűjteményébe viszi el nézőit az Exhibition on Screen sorozat következő epizódja: a Barátság mozi közönsége az elmúlt negyven év legjelentősebb Pissarro-kiállítást láthatja egészen közelről december 28-án, szerdán 18 órától. Az előadásra már váltható belépő a mozi pénztárában és honlapján.

„Szenvedélyes, társadalomjobbító, bátor, mélyreható” – olvasható a Pissarro, az impresszionizmus atyja című film plakátján. A karibi térségben született Camille Pissarro (1830–1903) nélkül nem lett volna impresszionista mozgalom. Szerelmese volt a természetnek, minden évszaknak, minden napszaknak. Mélyen érdekelte az új stílus, tájak, falusi, városi részletek ábrázolásához kereste a formai szilárdságot, ebben Cézanne stílusához közelített.

Párizsba költözve, negyvenhárom éves korára maga mellé gyűjtött egy elhivatott művészekből álló kis közösséget. A csoport első kiállítását ugyan csúnyán pellengérre állította a korabeli kritika, de itt nyerték el megkülönböztető nevüket: impresszionisták. Pissarro jó pedagógiai érzékkel bírt, az egymással is erősen vitatkozó fiatalokat sikerült összetartania, nem véletlenül nevezték az impresszionizmus atyjának. Az elkövetkező negyven év során Pissarro volt a motorja annak a művészeti irányzatnak, amely mára a világ legkedveltebb stílusává vált.

Az Ashmolean Múzeum neve régóta egyet jelent a minőséggel. Az Egyesült Királyság első közgyűjteményeként (1683 májusában nyitotta meg kapuit) rendkívül gazdag anyaggal rendelkezik, többek között egy jelentős Pissarro-archívummal. A dokumentumfilm stábja kizárólagos bejárást kapott az impresszionista festőkkel foglalkozó levéltári részlegbe, és a negyven évre visszamenőleg legjelentősebb retrospektív Pissarro-kiállítás terébe, így páratlanul izgalmas és jelentős életrajzi tényeket tud elmesélni erről a hihetetlen művészről.

A Pissarro, az impresszionizmus atyja című filmre online honlapunkon, személyesen pedig nyitvatartási időben a mozi pénztárában válthatnak jegyet az érdeklődők.

Jegyvásárlás »

 

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi, Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.