Programkereső

21. Kortárs Művészeti Fesztivál

Ingyenes
05.14.
szombat
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

 Székesfehérvár, Máriavölgy 54.

A MéhKasAula és a Bory-vár közös rendezésében

Belépő: 900 Ft (12 éves kor alatt ingyenes)

 

16.00  Spirotic retextil mandala workshop (Százoszlopos udvar)

A Jam-Bory-Vár délutáni workshopján mandalákat készíthetnek az érdeklődők. Az alapanyag pamut és egyéb textil, ezekből különböző kézműves technikákkal (szövés, horgolás, makramé) születnek az alkotások. A csíkokra vágott textilből középről induló, sugár irányú vázat készítenek a résztvevők a hulahoppkarikára, és ebbe fűzik spirális, körkörös irányban az anyagokat.

16.30  Grim/m/aszok – a Figurina Bábszínház előadása (Elefántos udvar)

A Figurina Animációs Kisszínpadot 1983-ban alapította Siklósi Gábor és Fers Klára – ma is kicsi, egy-kétszemélyes vándor bábszínházként működik. Műsoraival rendszeresen megméretteti magát a hazai és a nemzetközi szakmai fórumokon, de olykor jelen van egy-egy előadásával budapesti színházakban is. A Figurina minden előadása úgy készül, hogy élvezhető legyen az ovisoknak, a kisiskolásoknak, a kamaszoknak és a felnőtteknek is. A legerősebb gondolatátvivő eszközük a humor, amiből minden darabba csöpögtetnek az alkotók.

A Jam-Bory-Vár idei gyerekprogramján a Figurina Bábszínház legsikeresebb műsorát, a Grim/m/aszok című tárgyjátékot mutatja be, amelyben három ismert Grimm-mese (A nyúl meg a sün, Csipkerózsika, Piroska és a farkas) „kel életre” közönséges használati tárgyakkal. Az előadás követi az eredeti népmesék ma is érvényes erkölcsi üzeneteit, de közben megmozgatja a nézők fantáziáját, kihasználja a képzeleterőt, mindezt élőzenével és sok humorral fűszerezve. Az előadás ideális korosztálya 4–10 év, de kamaszok és felnőttek is élvezhetik a játékot. A Grim/m/aszok előadást ezernél is több alkalommal játszotta nagy sikerrel a Figurina,  sok elismerést és díjat kapott a produkció, Európa legtöbb országában, de Japánban és Brazíliában is bemutatták már.

16.30  Grabovski koncert (Százoszlopos udvar)

Az alternatív ihletésű pop-rock banda egy szoros egyetemi baráti társaságból alakult 2016-ban, és még ebben az évben meg is jelent bemutatkozó kislemezük. Az első komolyabb mérföldkő volt a 2020 elején elkészült Szevasz életem című első nagylemez volt, amelyet telt ház előtt mutattak be Budapesten. A két album között eltelt idő alatt rendszeresen koncerteztek a fővárosban (Kuplung, A38, Szimpla, Mika Tivadar, Akvárium), ahol az együttesnek állandó törzsközönsége alakult ki. Számtalanszor felléptek vidéken és két alkalommal turnézhattak Erdélyben a Szintaxis zenekarral. Összesen hat dalukhoz készült videoklip, 2020 őszén pedig élőzenés felvételen rögzítették egy dalunkat Bodor Áron (Esti Kornél zenekar) ének-közreműködésével. A 2020 tavaszán megjelent Kettőt hátra című single volt az előfutára annak a kislemeznek, melyet 2021 januárjában rögzítettek a pécsi ZajZajZaj stúdióban, ez áprilisban jelent meg Elfogy a táj címmel. A zenekar tagjai: Hadik Ákos (szöveg, ének), Szontagh Gusztáv (gitár, vokál), Gergely-Kosza Zágon (basszusgitár), Falaty Tamás (billentyű, vokál), Takács Szilárd (dob).

17.30  Savages y Suefo dj set (Elefántos udvar)

A Savages y Suefo név két budapesti dj/producert takar, akik eddig két nagy- és több kislemezt jelentettek meg a német Agogo Records-nál. A Jam-Bory-Várra egy eklektikus vinyl only szettel készülnek. Downtempo, dub, hip-hop, funk és jazz keverékéből építkeznek, sok saját dal és remix, no meg az általuk működtetett Mana Mana Records kiadványainak felhasználásával.

17.30  AZNAP Project koncert (Százoszlopos udvar), közben: 18.00 Megnyitó

Az AZNAP Projekt a transzzene, valamint a jazz fuzionálásának különleges hangzásvilágával bűvöli el hallgatóit. „Dunakanyari néprajztransz, lüktető ritmusokba, ősi hangzásba ágyazva, ahol teret kapnak a hip-hop gyökerei is, felhangzik a rímekbe csavart lengyel szó és néha elszabadul az improvizáció. A zenei hangzás mélyét a doromb, a nagybőgő és a dob lüktetése alkotja, a sokszor keleties fő motívumokat a zongora és citerajáték adja, de meghatározó a fuvola és a hegedű szólójátéka. Sokszor a népi furulya és a kaval is felcsendül. Fontos számunkra a Dunakanyari közösségek építése és kultúra teremtése, hiszen itt élünk és alkotunk” – fogalmaznak magukról a zenekar tagjai. Első lemezük 2020-ban jelent meg Számtalan címmel.

A zenekar tagjai: Bakai Márton (hegedű), Magyarkúti Magulya Balázs (nagybőgő), Németh Bali Kristóf (dob), Németh Zsófa Nóra (fuvola, furulya, kaval), Orbán Szilárd (citera, trombita), Őri Kiss Botond (zongora), Őri Kis Pistu (kongák, csörgők), Stanislaw Lazarus (doromb, mc)

18.10  Szép képek a szeretet világából – drMáriás kiállításának megnyitója (Vagyóczky-terem)

drMáriás (Máriás Béla) festő, zenész, író. Újvidéken született, 1991-ben költözött Magyarországra. Összművészetinek is mondható munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból fakadó létkérdések jellemzők. Alkotói nyelvezetében a punk, az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art, a szürrealizmus és egyéb eszközökkel operál. Művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiálja. A Tudósok zenekar énekes-trombitás-harsonás-szaxofonos vezetőjeként zenekarával Oroszországtól Európa sok országán át az Amerikai Egyesült Államokig több száz koncertet adott. Számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője, Budapesten az A38 Hajó és a Godot Galéria rendszeres kiállítója, de külföldön is láthatók voltak alkotásai. „drMáriás képeinek formai megoldásai egyszerre idézik az amerikai pop-art és az orosz szoc-art stílusjegyeit, de a rokonság mindkét esetben egészen távoli. A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg – márpedig oda szinte minden beszuszakolható.(…) Ahogyan Csáth Géza naplót írt, úgy fest drMáriás: szelíden, de ügyelve a durvaságokra, már-már perverz módon. Fontos krónika ez: ha majd kétségek merülnének fel, milyen abszurd világban éltünk itt az ezredfordulón, elég megnézni drMáriás képeit. A művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista.” (Gulyás Gábor)

18.30  Tudósok koncert (Százoszlopos udvar)

A Tudósok az egyik legfontosabb magyar avantgárd zenei formáció, a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, melyet hazánk egyetlen szürrealista polihisztora, drMáriás 1986-ban alapított Újvidéken, a volt Jugoszláviában. A szabad jazz, a szürrealista költészet, a zajzene és a New York-i ihletésű, hetvenes évek végi punk-funk-diszkó elemeivel zsonglőrködő együttesben az évek alatt tucatnyi kiváló magyar és külföldi zenész megfordult, többször bejárták Európát, de Moszkvában és a tengerentúlon is koncerteztek. Koncertjeiken katartikus összművészeti karneváli hangulatot teremtenek, ahol a jazz, a funk, a pop, a punk, a dadaista színház és a költészeti perfomansz találkoznak drMáriás kivetített festményeivel. A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom, a belgrádi SKC és még sok más. A Tudósok története a Nem élhetek Milosevic nélkül című kötetben olvasható.

A zenekar tagjai: drMáriás (vokál, alt szaxofon, trombita), Endrei Dávid (basszusgitár), Jeli Gergely (dobok), Gulyás Levente (gitár), Dezső Antal (bariton szaxofon)

20.00  JamBory Slam 6.0 (Elefántos udvar)

Pofaszoknya – Az idén a femin slammé a terep az Elefántos udvarban. A slammuffot hárman képviselik.

Gyenge Veroni aktív slammer a magyar és a szlovák slam poetry közösségben egyaránt, illetve angolul is ír szövegeket. A 2021-es magyarországi bajnokságot megnyerve kijutott az Európa-bajnokságra, ahol 9. helyen végzett. Az idén a Word Slam Poetryn méretteti meg magát. Magyarországon, Csehországban és Szlovákia-szerte vannak fellépései magyar és szlovák nyelven. Szabadidejében kollázsokat és vizuális költészeti darabokat készít és trash rap számokat ír. Aktivista, aki eseményeivel harcol a rasszizmus, xenofóbia és a gyűlölet ellen, illetve mentortábort is szervez a szlovákiai magyar tehetséges fiataloknak. (Ez a Programelem a Méhkasaula Magyar és határon túli Magyar kapcsolatok programsorozat része.)

Pajor Dóri 20 éves, 6 éve utazik a slam poetry világában. Gyermekkora óta ír, de igazán ebben a műfajban találta meg önmagát. A FehérvArt slam estjeinek keretén belül tett szert tudásra, tapasztalatra és barátságokra. Többször nyert Fehérváron slam poetry versenyt, de minden más helyezéssel is állt már dobogón.

Szolnoki Zsófi 20 éves, 5 éve slammel. A slam poetry műfajjal az iskolájában tartott előadáson találkozott, ami olyannyira megfogta, hogy azóta több versenyen, open mic-on vett részt, ahol a dobogó mind 3 fokán állt már. Mindenféle helyezéssel és tudással 2019-ben Pajor Dórával alapították meg a KAMU néven futó összművészeti csoportot.

20.40  Zuboly koncert (Százoszlopos udvar)

A zenekar története 2004-ig nyúlik vissza, amikor Ágoston Béla barátait összehívta egy közös születésnapi zenélésre. Az akkori felállás olyan sikeres volt, hogy aztán 2005 őszén ebből a „bulizenekarból” alakult meg a Zuboly. A külföldi turnézások kapcsán vették észre, hogy a népzenével kevert magyar rap igazi siker. Zenéjükkel egyedi posztmodern irányzatot képviselnek: semmit nem kímélnek, éppúgy keveredik a pop-rock a népzenével, klasszikus zene a hiphoppal, mint a drum&bass a swinggel. Több stílusirányzat nevet is kitaláltak, úgymint: broken-etno, agrár hiphop, etno-jazz, folk’n’bass. Állandó tagok: Ágoston Béla (szaxofon, hegedű, brácsa, dorombének, kecskeduda), Benke Ágoston Félix (dob, ének, doromb, szájharmonika, cicélés, beatbox, tilinkó, Busa István (beatbox, rap), Hock Ernő (nagybőgő), Szarvas Dávid (beatbox, rap, ének, konga, csörgő)

22.00  Fire Fantasy Tűzszínház (a vár egész területén)

A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat 2015-ben alakult Szegeden, Jeddi Ágost zsonglőrtréner és tűzzsonglőr gondozásában. Azóta a folyamatos technikai fejlődésnek, és a csoportos gyakorlásoknak köszönhetően egy rendkívül változatos, mozdulataiban harmonikus előadásmód alakult ki. A csapat tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a páros és csoportos koreográfiákra.

Egyéb programok:

Vagyóczky-terem: drMáriás és Bauhaus 103 kiállítás

Moiré „elektro zen kert”

Sötétedéstől a vár külső homlokzatát a pécsi Analogue Crew vetíti be, a Százoszlopos udvaron és a tornyokon a Méhkas Dia Project munkái láthatóak.

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.15.
vasárnap
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

 16.00  A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitója (Sétány)

16.00–20.00  Design liget (Sétány)

Az épület előtti sétányon dizájnvásárban nézelődhetnek a fesztivál látogatói a hétvégéken. A fehérvári Szabó Anikó, valamint Módra Bettina és Bokányi Nóra textilekkel, Pap Heni és Nemeskéri Júlia táskákkal érkezik, Krutilla Eszter és Tóth Ágnes meghívókat, textilképeket és táskákat, Német Orsi és Tárnok Orsi ékszereket, Botos Balázs, Kovács Máté és Zagiba Mátyás kerámiákat, Kamilla Hu-Yang grafikákat hoz a fesztiválra, Selmeczi Géza szita- és filmnyomással foglalkozik. Rajtuk kívül a TOMTOM Leather termékei is láthatók lesznek, valamint cserepes virágot és epret is lehet majd vásárolni.

16.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

16.30–17.00  Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállításának megnyitója, a kiállítás június 18-ig látogatható (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

17.00–17.30  Kortárs Művészeti Vásár megnyitója, a vásár május 21-ig várja a közönséget (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.

17.30–18.00  Tánc a tóparton: Sirtaki Görög Néptánccsoport

A Sirtaki Görög Néptánccsoport öt éve táncol együtt. Egy iskolai tanár-szülő bálra megtanult koreográfia volt az első, amit megtanultak, és a jó közösség, a görög zene és a táncok szeretete azóta is összetartja őket. A 10–14 tagú csoport péntekenként a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban próbál. Több görög régió táncait táncolják, fellépéseiken az ipiroszi régió viseletében láthatja őket a közönség. A vasárnapi fellépésre több koreográfiával készülnek, de szívesen táncba hívnák a közönséget is. 

18.00  Alba Regia Ütőegyüttes koncertje (Színpad, esőhelyszín: aula)

A tavaly alakult Alba Regia Ütőegyüttes egy izgalmas utazásra várja az érdeklődőket, amelyen az ütőhangszerek és ritmusok segítségével ismerhetik meg a különböző kultúrák zenéit. A zenészek azt ígérik, olykor nemcsak ülni és hallgatni kell az előadást, de számítanak a közönség közreműködésére is. Az együttes tagjai: Burcsik Dávid, Keresztes Magor Szabolcs, Kolics Máté, Szalai Tamás.
A koncert műsora:
Steve Reich: Music for pieces of wood
Balázs Oszkár: Ütőhangszeres triók
Kevin Tuck: Summon the Spirits
Ed Argenziano: Stinkin Garbage
Gérard Berlioz: Mosgrad Express

19.00  Random Trip koncert (Színpad, esőhelyszín: aula)

A Random Trip hazánk legszínesebb könnyűzenei közössége: a legkülönbözőbb műfajokból érkező előadók lépnek fel sokszor meglepő összeállításokban. Az előadások közös improvizációkon alapulnak, mégis könnyen befogadhatóak. A projekt nem egészen egy év alatt jutott el az egykori Instant száz fős pincéjéből a Várkert Bazár, a MÜPA és a Budapest Park nagyszínpadáig. A Random Trip Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, jazzfesztiválokon, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég, a fellépők sorát rendszeresen színesítik nemzetközi sztármuzsikusok. A koncertsorozat vezéregyénisége Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee, a Vinyl Warriorz lemezlovasa, akik körül minden alkalommal változó összetételű társaság zenél. A Random Trip zenei műfajok és zenészkorosztályok között is összekötő kapocsként működik. Műsoruk szinte valamennyi létező könnyűzenei műfajt szintetizálja. A fesztiválon fellépő csapat tagjai:  Péterffy Lili (Lelle) – ének, Vavra Bence – ének, MC Zeek (Brains) – ének, Ocsovay Damján (Mörk) – billentyű, Heilig Tomi (Punnany Massif) – basszusgitár, DJ Q-Cee – lemezjátszó, beatbox, Delov Jávor – dob.


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.16.
hétfő
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

 17.00–20.00  Csak stílusosan! Stílustanácsadás: Pánczél Anikó, sminktanácsadás: Csonka Jenni (Aula)

„Mind varrónőként, mind pedig kozmetikusként megtapasztalhattam, milyen nagy öröm, amikor vendégeim elégedett mosollyal és magabiztosan távoztak tőlem. Mostanra érzem úgy, hogy végleg megtaláltam önmagam a stílustanácsadásban. Másoknak is szeretném átadni azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a több évtized alatt felhalmoztam” – fogalmaz Pánczél Anikó stílustanácsadó, akivel a fesztivál idején többször is találkozhatnak az érdeklődők.

Csonka Jenni sminkmester 2013-ban végezte el az Eva Fabian Makeup Academy professzionális képzést, azóta folyamatosan, az aktuális trendeknek megfelelően fejleszti tudását. A professzionális – alkalmi, kreatív, nappali, menyasszonyi – sminkek készítése mellett az érdeklődők szépségtanácsokat is kaphatnak és workshopokon is részt vehetnek

18.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

17.30  Tánc a tóparton: Tango Misterio – argentin tangó bemutató és tanítás

A fellépő és tanító páros: Balogi Szilvia és Tatorján József

Szilvi és Joci együtt kezdtek argentin tangót tanulni. Számos hazai és külföldi tangó fesztiválon, workshopon vettek már részt. Veszprémben és a Bakony, Balaton régióban rendszeresen fellépnek rendezvényeken. Folyamatosan fejlesztik magukat, Buenos Aires-i mesterektől tanulják a hagyományos szalontangó alapjait és ma is ezt a stílust képviselik táncukban és óráikon. Nyolc éve oktatnak közösen Veszprémben, az általuk alapított és vezetett Tango Misterio Tánciskolában. Táncukban és az óráikon nagy hangsúlyt kap a zeneiség, az improvizáció és mindkét fél száméra a harmónia megtalálása a tangó ölelésében. Nem a külsőségeket tartják fontosnak; számukra a tangó önismereti folyamat, férfi-nő egymásra figyelése, amely nem vezetés-követést, hanem harmonikus együtt táncolást eredményez.

A Tango Misterio Tánciskolát, a veszprémi tangós közösséget a táncstílus iránti érdeklődés, a zene és maga a tánc szeretete hozta össze, amely egy egymásra odafigyelő, egymást segítő közösséggé alakult az évek során. Az iskola célja az oktatáson kívül a tangó közösség építése és tangó életérzés széles körű megismertetése. A fesztiválon való fellépésre és az argentin tangó világának bemutatására a fehérvári Alba Tangó Klub kérte fel a párost a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ meghívására. Szeptembertől kezdő órákkal várják az érdeklődőket Fehérváron is.

19.00  MÖRK koncert (Színpad, esőhelyszín: aula)

A Mörk soul és funk alapokra épülő zenét játszik, mely elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stílus elemekkel együtt egy különleges zenei élményt nyújt a hallgatónak. A ma már Fonogram és Artisjus díjas zenekar először barátaik nappalijában, mászóteremben és egyéb nem megszokott helyszínen adott koncerteket, melyeknek híre gyorsan elterjedt a budapesti undergroundban, így nem sok időnek kellett eltelnie, hogy szélesebb közönség is megismerhesse a zenekart. A Mörk sorban végigjárta a legnagyobb magyar klubokat és fesztiválokat: A38 Hajó, Akvárium Klub, Budapest Park, Sziget, Volt, Művészetek Völgye.

Az itthoni lehetőségek mellett szerte a világban, számos nemzetközi fesztiválon is bemutatkozhattak már: a hamburgi Elb Jazz Fesztivál nagyszínpadán, a Leverkusener Jazztage nagyszínpadán, a groningeni Eurosonic Noorderslagon, a hamburgi Reeperbahn Fesztiválon, a New York-i Mondón, a bécsi Waves Viennán, a Tallin Music Weeken, a Budapest Showcase Hub-on vagy a poznani Spring Break-en is. A zenekar tagjai: Tagok: Zentai Márk (ének), Szeifert „Jason” Bálint (baszusgitár, gitár), Szabó Dániel Ferenc (dobok), Ocsovay Damján (billentyűk)

21.00–22.30  Kertmozi: Toxikoma – magyar filmdráma (18) (Amfiteátrum)

Herendi Gábor filmje Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, amely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Győző és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.


Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállítása (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

Kortárs Művészeti Vásár  (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu

 

 

 

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.17.
kedd
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

 17.00–20.00  Csak stílusosan! Stílustanácsadás: Pánczél Anikó, sminktanácsadás: Csonka Jenni (Aula)

„Mind varrónőként, mind pedig kozmetikusként megtapasztalhattam, milyen nagy öröm, amikor vendégeim elégedett mosollyal és magabiztosan távoztak tőlem. Mostanra érzem úgy, hogy végleg megtaláltam önmagam a stílustanácsadásban. Másoknak is szeretném átadni azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a több évtized alatt felhalmoztam” – fogalmaz Pánczél Anikó stílustanácsadó, akivel a fesztivál idején többször is találkozhatnak az érdeklődők.

Csonka Jenni sminkmester 2013-ban végezte el az Eva Fabian Makeup Academy professzionális képzést, azóta folyamatosan, az aktuális trendeknek megfelelően fejleszti tudását. A professzionális – alkalmi, kreatív, nappali, menyasszonyi – sminkek készítése mellett az érdeklődők szépségtanácsokat is kaphatnak és workshopokon is részt vehetnek.

17.00–18.00  Tánc a tóparton: Lukács Emília flamenco táncos

18.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

18.00  Leonardo Jam koncert (Színpad, esőhelyszín: aula)

A zenekart Pinke Miklós festőtanár alapította, azóta számos tanítványa, egykori tanítványa és barátja megfordult a Leonardo Jam tagjai között, joggal fogalmaznak tehát magukról így: „A székesfehérvári művészettörténet meghatározó zenekara immár több mint két évtizede. Csak saját dalokat játszik rockzenekari és akusztikus felállásban, de nem úgy. Több nem hivatalos lemezük jelent meg, készítettek titkos koncertfelvételt is, demót, stúdió albumot, de a legjobban mégiscsak koncertezni szeretnek. A zenekar, amely megalakulása óta az SZKKK Fürdő sori központjában próbál, a kétezres évek második felében letett arról, hogy fiúcsapatként aposztrofálja önmagát és a másik nem bevonásával a „felnőtt férfizenekar nővel” kategória ritka tagjai közé avatta magát”. A zenekarban BONO, azaz Boka Noémi énekel, Falvay Miklós gitározik, Kristóf Süni Tamás basszusgitározik, Szántó Ferenc dobol.

20.00  RögvEst – a Momentán Társulat interaktív improvizációs előadása (Színpad, esőhelyszín: aula)

A RögvEst a Momentán Társulat 2003 óta sikerrel játszott előadása, melyet már több mint 1100-szor játszottak. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Az előadás szereplői a nézők: elég, ha mondanak egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon láthatják viszont. Egyetlen este alatt járhatunk lakótelepi fürdőszobában és illegális kaszinóban, találkozhatunk irigy kalózokkal és zaklatott HR menedzserekkel, elleshetünk intim hálószobatitkokat és mesteri meggymagozó technikákat, sőt főhőssé lehetünk egy romantikus, improvizált dalban is.

A Momentán Magyarország legrégebbi és legsikeresebb improvizációs színházi társulata, a műfaj hazai meghonosítója. A társulat 2003-ban alakult, fennállása óta több ezer előadást tartott. 2010 óta saját színházat üzemeltetnek IMPRÓ néven Budapest szívében, az Ó utcában. Impróestjeik minden esetben a közönség bevonásával, a nézők ötletei alapján születnek, ezért minden este egyedi és megismételhetetlen.


Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállítása (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

Kortárs Művészeti Vásár  (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.18.
szerda
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

 17.00–20.00  Csak stílusosan! Stílustanácsadás: Pánczél Anikó, sminktanácsadás: Csonka Jenni (Aula)

„Mind varrónőként, mind pedig kozmetikusként megtapasztalhattam, milyen nagy öröm, amikor vendégeim elégedett mosollyal és magabiztosan távoztak tőlem. Mostanra érzem úgy, hogy végleg megtaláltam önmagam a stílustanácsadásban. Másoknak is szeretném átadni azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a több évtized alatt felhalmoztam” – fogalmaz Pánczél Anikó stílustanácsadó, akivel a fesztivál idején többször is találkozhatnak az érdeklődők.

Csonka Jenni sminkmester 2013-ban végezte el az Eva Fabian Makeup Academy professzionális képzést, azóta folyamatosan, az aktuális trendeknek megfelelően fejleszti tudását. A professzionális – alkalmi, kreatív, nappali, menyasszonyi – sminkek készítése mellett az érdeklődők szépségtanácsokat is kaphatnak és workshopokon is részt vehetnek.

17.00–18.00  Tánc a tóparton: Hiphop – Forquality Studio

A tánciskola megalapítója Sebestyén István „Sebi” tánctanár, koreográfus. Többszörös magyar- és világbajnok show és hiphop táncműfajban. A Forquality tánciskola gyermek, junior és felnőtt táncoktatással (hobby, kezdő és verseny szinten), szalagavatós és esküvői tánc koreográfiálásával egyaránt foglalkozik. Aki ennél többet szeretne, annak lehetősége van a versenyzésre is, ahol összemérheti tudását az ország és a világ más táncosaival. A Forquality táncosai, diákjai folyamatosan fellépnek az egész országban rendezvényeken, fesztiválokon és szívesen tesznek eleget a felkéréseknek is.

17.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

19.00–20.00  Humor a divatban, divat a humorban – beszélgető show Pokorny Lia színésznővel és Gönczi Dorka coach-mediátorral (Színpad, esőhelyszín: aula)

Pokorny Lia színésznő és Gönczi Dorka coach-mediátor évtizedes barátsága az alapja és életre hívója annak az interaktív szórakoztató beszélgető show-nak, amelyben ezúttal különféle megközelítésben beszélgetnek a divatról és a humorról – egészen biztosan szórakoztatóan és eredetien.

20.15  Blues MD koncert (Színpad, esőhelyszín: aula)

A Blues MD Szebényi Dániel Artisjus, Petőfi- és Öröm a zene díjas billentyűs és Gotthárd Mihály, azaz Mike Gotthard gitárvirtuóz lenyűgöző duója. Jelenleg mindketten a Tátrai Tibusszal, Borlai Gergővel és Kéri Samuval frissen megalakult zenekar, a Godfather tagjai. Dani a Random Trip mellett több magyar és külföldi csapat állandó közreműködője, pár éve a Henrik Freischlader tagjaként az európai turnén már belekóstolt az igazi blues világába is. Mike az Electric Shock tagja, de közreműködik több hazai jazz és fusion zenekarban is. Az izgalmas felállás vérbeli blues-rock élménnyel ajándékozza meg a közönséget. A műsorban szerepelnek saját dalok és feldolgozások is.


Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállítása (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

Kortárs Művészeti Vásár  (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.19.
csütörtök
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

17.00–20.00  Csak stílusosan! Stílustanácsadás: Pánczél Anikó, sminktanácsadás: Csonka Jenni (Aula)

„Mind varrónőként, mind pedig kozmetikusként megtapasztalhattam, milyen nagy öröm, amikor vendégeim elégedett mosollyal és magabiztosan távoztak tőlem. Mostanra érzem úgy, hogy végleg megtaláltam önmagam a stílustanácsadásban. Másoknak is szeretném átadni azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a több évtized alatt felhalmoztam” – fogalmaz Pánczél Anikó stílustanácsadó, akivel a fesztivál idején többször is találkozhatnak az érdeklődők.

Csonka Jenni sminkmester 2013-ban végezte el az Eva Fabian Makeup Academy professzionális képzést, azóta folyamatosan, az aktuális trendeknek megfelelően fejleszti tudását. A professzionális – alkalmi, kreatív, nappali, menyasszonyi – sminkek készítése mellett az érdeklődők szépségtanácsokat is kaphatnak és workshopokon is részt vehetnek.

18.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

17.00–18.00  Tánc a tóparton: Salsa – Dolce Dance Székesfehérvár Tánciskola

18.00–19.30  Őszi szonáta – a Prospero Színkör előadása (Színházterem)

Hosszú az út lélektől lélekig… Az anya-lány kapcsolatról szóló kamaradrámát, Bergman filmen 1978-ban bemutatott klasszikusát állította színpadra a Prospero Színkör. Ha fel is nőttünk már: képesek vagyunk-e igazán látni a szüleinket? És szülőként új, valódi érdeklődéssel fordulni a gyerekeink felé? Lehetséges-e egyáltalán közelebb jutni egy teljesen különböző világhoz, ami a másik ember? Anya és lánya hét év hallgatás után találkoznak újra, és hajdani, ki nem beszélt, elhallgatott sérelmek, fájdalmak kerülnek felszínre egy éjszakai, drámai beszélgetés során. Talán ki tudják bogozni a nemzedékek óta összegubancolódott sorsot, és mire eljön a reggel, megtalálhatják önmagukat és egymást… 

Szereplők: Törsök Márta (Charlotte), Csenki Réka (Eva), Czeller Péter (Viktor), Bognár Beatrix (Helena), a darabor Micskó Zoltán rendezte

20.00  Solére koncert (Színpad, esőhelyszín: aula)

Szigeti Zsófi, Solére magyar dalszerző énekes. 2016-ban indította el első zenekarát, Shaibo néven, amely az évek alatt saját szóló projektjévé alakult. Az elektronikus space-pop stílusában mozgó énekesnő saját érzelmeit emlékeit örökíti meg dalaiban, izgalmas minimál hangszerelésben. A budapesti dalszerző-énekesnő 2018-ban Amszterdamba költözött, az ottani Zeneakadémián tanult 2020 januárjától pedig Londonba sodorta az élet, most pedig ismét itthonról építi karrierjét. 2020 áprilisában Köztünk Liliom címmel jelent meg első magyar nyelvű dala, amelyet pozitívan fogadott a közönség. Novemberben megjelent A Hold meg én című dala magyarul és angolul is, videoklippel, amelyben mentális betegségéről vall. Tavaly Üveghegy és FEL címmel jelentek meg ismét nagy sikerű single kiadványai. Ennek köszönhetően a budapesti underground koncertszíntér állandó fellépője, de koncertet adott a Művészetek Völgyében, és egyéb kisebb fesztiválokon is. Idén januárban megjelent első kislemeze Másért címmel, a címadó dallal bejutott A DAL 2022 műsor elődöntőjébe.


Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállítása (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

Kortárs Művészeti Vásár  (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.20.
péntek
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

 16.00–20.00  Design liget (Sétány)

Az épület előtti sétányon dizájnvásárban nézelődhetnek a fesztivál látogatói a hétvégéken. Módra Bettina és Bokányi Nóra textilekkel, Pap Heni és Nemeskéri Júlia táskákkal érkezik, Krutilla Eszter és Tóth Ágnes meghívókat, textilképeket és táskákat, Német Orsi és Tárnok Orsi ékszereket, Botos Balázs, Kovács Máté és Zagiba Mátyás kerámiákat, Kamilla Hu-Yang grafikákat hoz a fesztiválra, Selmeczi Géza szita- és filmnyomással foglalkozik. Rajtuk kívül a TOMTOM Leather termékei is láthatók lesznek, valamint cserepes virágot és epret is lehet majd vásárolni.

17.00–20.00  Csak stílusosan! Stílustanácsadás: Pánczél Anikó, sminktanácsadás: Csonka Jenni (Aula)

„Mind varrónőként, mind pedig kozmetikusként megtapasztalhattam, milyen nagy öröm, amikor vendégeim elégedett mosollyal és magabiztosan távoztak tőlem. Mostanra érzem úgy, hogy végleg megtaláltam önmagam a stílustanácsadásban. Másoknak is szeretném átadni azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a több évtized alatt felhalmoztam” – fogalmaz Pánczél Anikó stílustanácsadó, akivel a fesztivál idején többször is találkozhatnak az érdeklődők.

Csonka Jenni sminkmester 2013-ban végezte el az Eva Fabian Makeup Academy professzionális képzést, azóta folyamatosan, az aktuális trendeknek megfelelően fejleszti tudását. A professzionális – alkalmi, kreatív, nappali, menyasszonyi – sminkek készítése mellett az érdeklődők szépségtanácsokat is kaphatnak és workshopokon is részt vehetnek.

17.30–18.30  Tánc a tóparton: Country – Linedance, igény esetén tánctanítással is

A linedance sortáncot jelent, tehát a táncosok sorokban állva táncolnak country zenére. Legtöbbször szólóban táncolják, de vannak páros táncok, melyek még inkább közösségformáló hatásúak. A linedance Fehérváron, a Felsővárosi Közösségi Házban is működik, bármikor lehet csatlakozni a csapatba!

18.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

19.00  Éjjel a főutcán – közreműködik: Dobri Dániel, Jancsó Gábor, Schoblocher Barbara, Tatai Nóra és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyese (Színpad, esőhelyszín: aula)

A dal örök. A dal független stílustól, kortól és világnézettől. A dalt mindenki szereti. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Kortárs Zenei Centruma egy zenés beavatással csatlakozik az idei fesztiválhoz: Shakespeare szonettjeitől, Mozarton és Verdin át a Blahalouisiana együttesig kalandozhat a közönség a dalok világában – klasszikus zenei köntösben, a kortárs zene eszközeivel a Csónakázó-tó partján. A műsorban közreműködik: Dobri Dániel zeneszerző, az ARSO kortárs zenei művészeti vezetője, Jancsó Gábor (gitár) és Schoblocher Barbara énekesnő a Blahalouisiana együttesből, Tatai Nóra operaénekesnő és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyese: Ilosfai Csenge, Burján Gabriella (hegedű), Pillár Tamás (brácsa), Valkó Béla (cselló).

Az est műsora:

Egy Mozart opera recitativo

Egy Mozart operaária

Egy romantikus ária

Jancsó Gábor: Csönd – szólót énekel: Schoblocher Barbara

Dobri Dániel: Shakespeare Sonnets – szólót énekel: Tatai Nóra

Blahalouisiana-dalok vonósnégyesre hangszerelve (hangszerelés: Dobri Dániel, Jancsó Gábor) – szólót énekel: Schoblocher Barbara

21.00–22.30       Kertmozi: Mamahotel – francia vígjáték (16) (Amfiteátrum)

Catherine és Yann hosszú hosszú évek óta élnek boldog házasságban, ám amióta a férfi eladta a vállalkozását, már csak a bonsai fáinak él. Az asszony úgy érzi, kapcsolatuk már korántsem a régi, a dolgok pedig még rosszabbra fordulnak, amikor a házaspár huszonhét éves lánya és annak barátja beköltözik hozzájuk. Bár kezdetben jó ötletnek tűnik egy kis közös idő a lányukkal, hamarosan kezdetét veszi a kőkemény háború a két pár között.

 


Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállítása (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

Kortárs Művészeti Vásár  (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu

Esemény weboldala

Facebook oldal

05.21.
szombat
Kiállítások, zenei programok, kertmozi és izgalmas dizájnvásár is szerepel az idei, immáron 21. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában május 14–21. között a Csónakázó-tó partján és a kapcsolódó helyszíneken.

 16.00–20.00  Design liget (Sétány)

Az épület előtti sétányon dizájnvásárban nézelődhetnek a fesztivál látogatói a hétvégéken. Módra Bettina és Bokányi Nóra textilekkel, Pap Heni és Nemeskéri Júlia táskákkal érkezik, Krutilla Eszter és Tóth Ágnes meghívókat, textilképeket és táskákat, Német Orsi és Tárnok Orsi ékszereket, Botos Balázs, Kovács Máté és Zagiba Mátyás kerámiákat, Kamilla Hu-Yang grafikákat hoz a fesztiválra, Selmeczi Géza szita- és filmnyomással foglalkozik. Rajtuk kívül a TOMTOM Leather termékei is láthatók lesznek, valamint cserepes virágot és epret is lehet majd vásárolni.

17.00–20.00  Csak stílusosan! Stílustanácsadás: Pánczél Anikó, sminktanácsadás: Csonka Jenni (Aula)

„Mind varrónőként, mind pedig kozmetikusként megtapasztalhattam, milyen nagy öröm, amikor vendégeim elégedett mosollyal és magabiztosan távoztak tőlem. Mostanra érzem úgy, hogy végleg megtaláltam önmagam a stílustanácsadásban. Másoknak is szeretném átadni azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a több évtized alatt felhalmoztam” – fogalmaz Pánczél Anikó stílustanácsadó, akivel a fesztivál idején többször is találkozhatnak az érdeklődők.

Csonka Jenni sminkmester 2013-ban végezte el az Eva Fabian Makeup Academy professzionális képzést, azóta folyamatosan, az aktuális trendeknek megfelelően fejleszti tudását. A professzionális – alkalmi, kreatív, nappali, menyasszonyi – sminkek készítése mellett az érdeklődők szépségtanácsokat is kaphatnak és workshopokon is részt vehetnek.

18.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

17.30–18.00  Tánc a tóparton: Step and Style Studio

A Step and Style Táncstúdió 2018 nyarán alakult Székesfehérváron. Kilenc csoportban foglalkozik moderntánc-oktatással, óvodás kortól szenior korosztályig. A stúdió vezetője Tombor Tímea, akit a város „Pro Cultura Albae Regiae” díjjal tüntetett ki, az elmúlt évtizedekben végzett kiemelkedő táncos, táncpedagógusi, koreográfusi tevékenységért. A munkát Orbán Orsolya segíti több csoportnál. Mindketten a Magyar Táncművészeti Egyetemen szereztek diplomát, moderntánc szakon. Tanáraik még Bene Emese és Máté Nikolett.

Az elmúlt két évben nemcsak új helyen táncolhattak a gyerekek, de egyesületi formát is öltöttek a Táncélet Kulturális és Sport Egyesületben, melynek vezetője Bartha László. A táncosok sikeresen szerepelnek itthoni és külföldi versenyeken, állandó résztvevői Székesfehérvár kulturális életének.

18.00–19.00  Dumaszínház: Hajdú Balázs és Tóth Edu (Színpad, esőhelyszín: aula)

Az előadáson mozgókép- vagy hangfelvétel készítése tilos!

Ellentétpár a színpadon, a Dumaszínház társulatának két tagja, a gyors és a lassú szórakoztatja a Kortárs közönségét a fesztivál záró napján.

Orgazmus, foci, tőzsde, buddhizmus, sakk, állásinterjú, MLSZ, részvényindex, póker, tégla, önismeret, pornófilm forgatás. Ki az, akinek ez mind előfordul az életében? Nyilván sokan vannak. Ki az, aki erről szívesen mesél is? Néhányan. Ki az, aki erről nagy nyilvánosság előtt beszél? Csakis Hajdú Balázs – a srác, aki lehetett volna rock zenész, profi focista, sakk-világbajnok, de sorsa mégis a stand up comedy felé terelte. Humor-maffiózó, a Dumaszínház szentesi munkacsoportjának legfiatalabb tagja. Képes fél órát pislogás nélkül beszélni, pulzusának frekvenciája ritka, ő a magyar humor Eric Claptonja.

Tóth Edu mindig izgul, hadar, dadog, lelkesedik. Kikotyogja a mozifilmek végét, és még mindig nem zavarja, ha a metrón beleolvasnak az újságjába. Keményvonalas Indiana Jones-fanatikus, a szexuális védőnénik réme. Régi vágású, közösségfüggő, fiatal könyvmoly, Hrabal-, Kerouac-, Krúdy- és Tarantino-rajongó álomgyáros. Író és humorista, aki leginkább író szeretne lenni. És humorista. Ő a vakvarjúcska-szelídítő Eduskutyus, akinek még a tanulóvezetők sem állnak meg a zebránál. Mindig örül a szerdának, és szereti, ha eszébe jut a PIN-kódja.

19.00–20.00  Opera StandUP – a FareMido Operatársulat műsora (Színpad, esőhelyszín: aula)

Hábetler András társulata, a FareMido egy baráti társaság, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy a zenéről, színházról hasonlóan gondolkodó emberek kötöttségek nélkül hozzanak létre operaelőadásokat, koncerteket olyan újszerű formában, amely nemcsak az operát kedvelőknek, de azoknak is élményt ad, akik még idegenkednek a műfajtól.

 


Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállítása (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

Kortárs Művészeti Vásár  (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fürdő sor 3.

Észrevétel beküldése